Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het is weer zover. Open printvriendelijke pagina
Co Verbree  9-5-2011
 

We zijn allemaal weer begonnen en voor de eerste vlucht staan we zoals altijd allemaal op nul maar na 1 of 2 vluchten heb je al afvallers voor de top van de kampioenschappen, eigenlijk niets nieuws want het is ieder jaar hetzelfde.

Afvallers is eigenlijk niet het goede woord, het zijn die liefhebbers die ieder jaar zo in de tweede helft van de uitslag staan.
Een bepaald aantal van die middenmoters vinden het eigenlijk niet eens zo erg, zo lijkt het, het zijn de pure hobbyisten die totaal niet bezig zijn met standen, rangen en/of kampioenschappen, ze trainen niet, ze leren niet op en komen alleen bij de dierenarts voor de verplichte entingen, hebben knappe duiven, hebben altijd makke duiven, maar wat heel belangrijk is, geven om duiven en houden van duiven dat zie je alleen al hoe ze de duiven aangeven aan de inkorvers, let er maar eens op.
Daardoor zien die duiven van dit soort liefhebbers er meestal erg goed uit, want het zijn vaak geen slechte liefhebbers, ze hebben alleen andere prioriteiten.
Juist daarom slaan ze vaak ieder jaar een (paar) keer toe met meestal een kei vroege duif, ook in groot verband, de kampioenen vol verbazing achterlatend, maar het mooiste vind ik dan dat glunderende gezicht met zoiets van "normaal toch" en vaak daarop een rondje voor de hele zaak.

Vergis U niet, want voor die liefhebbers is het hele seizoen na één of twee vluchten al gered en daarbij ook de hele winter terwijl de zogenaamde kandidaat kampioenen nog aan het ploeteren zijn om er wat van te maken.

Ik schrijf dit omdat dit soort liefhebbers vooral tijdens het vliegseizoen voor een vereniging erg belangrijk zijn, die kun je niet missen, daar moet men zuinig op zijn, ze brengen rust en balans in een club want stel je voor dat je alleen met een paar nerveuze, slecht tegen verlies kunnende kampioenen te maken zou hebben, die voor en na de vlucht soms nauwelijks aanspreekbaar zijn, dan was de leegloop nog veel erger want bij sommige houdt je het nog geen 5 minuten uit. Maar om bij de duiven te blijven, het toont ook aan dat duiven die op een, zeg maar, rustige manier zonder stress gehouden worden er vaak fantastisch uitzien, dat is te verklaren, maar toch.

Duiven waarmee gewerkt wordt, die op hun top ingekorfd worden zien er vaak een beetje gehavend uit, we hebben dat al meer geschreven, daar moet je niet wakker van liggen, dat hoort erbij.
Je ziet het al als je er een paar keer zelf mee weggeweest bent om te trainen, ze veranderen soms in 2 weken tijd, iets ruwer, iets gehavend, vaak is het vechten in de mand de oorzaak, daarom is een bad na de vlucht belangrijk dan trekken ze bij en de veren herstellen zich.
De grote graadmeter van de conditie is het trainen en dan vooral de manier op, dat is niet iets van deze tijd met de verplichte training maar dat is het altijd al geweest ook toen we de duiven vrijuit lieten vliegen (trainen).

Daarnaast zijn er natuurlijk ook verschillende zaken waaraan je kunt zien dat het goed zit, waarvan een mens rustig gaat slapen, zoals de mest, een beetje dons (niet teveel ), overdag rustig liggend in de schap, oortjes glad langs de kop, enz., ach U weet het waarschijnlijk allemaal wel.

Gedragen ze zich en zien ze eruit als bovenstaand beschreven dan is gebruik van antibiotica eerder schadelijk dan dat het helpt iets te voorkomen, vooral dat laatste is natuurlijk vreemd, je gaat toch geen middel tegen hoofdpijn nemen als je geen hoofdpijn hebt, ook in de sportwereld niet, je drukt daar absoluut de conditie mee, wat ook sommige zogenaamde deskundigen ervan beweren.

Wil je toch wat geven geef dan iets wat volledig onschadelijk is, bijvoorbeeld appelazijn desnoods met wat erin als je je daardoor beter voelt. Dat wat erin kan zijn : knoflook, ui, vlierbessen siroop, honing en er zullen nog wel enkele middelen zijn, maar houdt het éénvoudig met 1 of 2 keer in de week en natuurlijk niet op de dag van inkorving en thuiskomst.

Toch moet men wel blijven opletten, mensen die aan sport doen, dieren waar sport mee bedreven wordt en die in topvorm zijn, dus ook duiven in topvorm, die vaak onder druk moeten trainen en presteren zijn vatbaarder dan de duiven waar we in het begin van dit artikel over schreven, dat is het grote verschil, daarom zijn de topspelers altijd een beetje ongerust, die weten dat, maar die gaan soms ook de fout in omdat ze zich niet kunnen beheersen en hun zenuwen niet meer in bedwang hebben.

Kampioenen door de jaren heen kunnen daar beter mee om gaan, die kennen de klappen van de zweep, daarom is het zo moeilijk voor een nieuwe kampioen om zich te handhaven, er komt teveel op deze liefhebbers af bijvoorbeeld alleen al de commercie met daaropvolgend de druk van presteren.
Het feest is pas echt compleet bij een iets mindere vlucht, dan barst de bom en vaak zoekt men dan de oorzaak in de verkeerde hoek en worden er foutieve beslissingen genomen, vreemde oorzaken krijgen de schuld, vraag het maar eens aan de mensen eromheen, dat kan niet de bedoeling zijn van sport, al is het topsport.

Gaat het echt fout dan natuurlijk ingrijpen maar dat weet zo onderhand iedereen wel, alleen is het de kunst om te zien wat en wanneer het "echt fout" is en dat is vaak het verschil.

Het belangrijkste in de beginfase is dat de duiven gemakkelijk naar huis komen zonder nakomers vooral met koud en soms guur weer en dat is geen uitzondering in april, duiven die 2 weken achter elkaar veel te laat arriveren deugen niet, die moet je rust gunnen want doorspelen met zulke duiven is funest die krijg je dan niet meer in orde, die worden met de week slechter totdat je ze verspeeld.

Marcheert het hele hok onder niveau wat je meestal kunt zien aan een veel te laag prijspercentage dan rustig aan met het verplicht trainen, ze niet teveel belasten en een paar dagen licht voeren, dan de laatste 2/3 dagen volle bak zodat ze zelf kunnen zoeken hoeveel en wat.

Bij echt slecht weer de nacht voor en de dag van het inkorven de vloerverwarming aan, let wel als de boel niet marcheert, komen ze wel goed met ook weer een goed prijspercentage niet teveel rommelen maar wel volop laten trainen en ook volop voeren met in je achterhoofd het gezegde "veel trainen houdt in veel eten", duiven met een gezonde eetlust mankeren absoluut niets ook al doen ze nog niet helemaal kop, daar moet je vanaf blijven want die gaan de aankomende weken vanzelf komen, die reageren op warm of beter weer en houden het dan vaak tot het einde toe vol en dat is misschien wel het belangrijkste van alles, daar wordt je kampioen mee.

Als het nu fout gaat is dat niet van de laatste tijd meestal ligt de oorzaak in afgelopen najaar of winter vaak is er dan al iets mis gegaan, aan U om die fout niet meer te maken en eens goed na te denken wat de oorzaak kan zijn, want 2 maal dezelfde fout?

Succes,

Co Verbree

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Haesen

Comb. Verweij-de Haan

IFC Hoogerheide

Team Noel-Willockx

Combinatie Lokhorst

Cor Drost

Johan Hamstra

Gebr. Maas & Zn

Van Elsacker-Jepsen

Aad Beerendonk

Marcel van Zanden

Dick-Jan & Stephan Göbel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!