Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

April Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  12-5-2011
 

Normaal heb ik weinig problemen met jonge duiven. Omdat mijn kweekhokken in de winter niet echt goed zijn komen veel kwekers wat later op eieren maar daar is alles mee gezegd.

Natte oogjes, reutelen, niezen dat zijn allemaal zaken die ik bij mijn jongen nooit zag. Is het omdat ik nooit misbruik maak van medicijnen tegen de koppen?

Goed mogelijk.

Wel dient gezegd dat ik ze in maart uit het hok moet jagen, dat ze tot half april amper van het dak te branden zijn maar dan, met behulp van een bal of een harde knal gaan ze vliegen. Dan hoef ik ze ook niet meer uit het hok te jagen.

Adeno/Coli? Nooit last van.

DIT JAAR

Dit jaar ging het ook redelijk voorspoedig maar iets minder. Van de ongeveer 50 jongen vermagerden er een stuk of acht, zaten bol, luisterden of aten n ook niet, voelden aan als vodden en stierven.

Ze vertoonden niet de tekens van Adeno/Coli (natte groene mest en braken) en wat er aan mankeerde weet ik ook niet. Net toen ik op het punt stond om met enige hulp in te grijpen en dus 8 dode jongen later vlogen de jongen dat het een lust was op een stuk of 5 na die niet het hok uit wilden en waar waarschijnlijk niets van terecht komt.

Ik laat ze dood gaan. Ga geen 50 jongen medicijnen geven om 5 jongen te redden, als die al te redden zijn.

Nog 50 jongen?

Er waren er toch al een achttal dood? Dat komt omdat ik, tegen de regels in, jongen bij blijf zetten. Een aparte afdeling bij zetten voor die latere vertik ik. Het zullen de beste niet zijn die zich niet kunnen handhaven.

LICHTEN OUDE

In een bevriend sportblad stond een leuk geschreven reportage over Sangers. Normaal lees ik weinig reportages of ze moeten in dit blad staan. Vanwege meer diepgang en de meeste die het verdienen aan de beurt komen. Dat zie je in sommige media (ook sites) wel eens anders. Daarin schrijft men alleen aan wie men kan verdienen door de verkoop of over mensen die fors betalen voor advertenties.

Over Sangers nu las ik dat hij verleden jaar opgehouden was met bijlichten vanaf de langste dag en de duiven eerder beter kwamen dan slechter op het eind van het seizoen. Het sluit aan bij wat ik al enkele keren schreef. Dat het effect van dat lichten (veel)  minder is wat door velen wordt gedacht.

OPLEREN JONGEN

26 April de jongen voor het eerst weg gehad. Stond er die dag geen stevige Noordenwind? En kan je dan duiven wel opleren? Het was om die reden dat mijn vrouw foeterde want die hoort ook die verhalen van liefhebbers die van het opleren veel jongen verliezen.

De wind woei inderdaad vrij krachtig en die hadden ze recht tegen, maar… Het was niet kraakhelder.

Het is bij een kraakheldere lucht met wat wij brandnevel noemen en oostenwind dat het gevaarlijk is jongen te leren.  Bij bewolking kan, waarom weet ik niet, veel meer.

En oostenwind is ook een ander verhaal. Waarom weet ik weer niet. Ik meen ook dat ik het een beetje aan kan voelen wanneer het bekwaam is maar dat gevoel is moeilijk onder woorden te brengen. De jongen waren 5 minuten na mij thuis, overigens tot mijn niet geringe verbazing.

GOEDE

Ik had/heb eigenlijk nogal wat twijfels over het nieuwe vliegseizoen. Ten eerste omdat ik nogal gesukkeld heb met mijn gezondheid; daardoor de verzorging van de duiven in februari en maart aan een ander, nog wel een niet liefhebber over moeten laten en de duiven kregen lang niet die voorbereiding die er eigenlijk zou moeten zijn.

Geloof het of niet, ze werden zelfs maar EEN keer gelapt en de eerste vluchten kon niet worden meegedaan. Verder heb ik nogal wat bijgehaalde duiven, rechtstreeks van andere of halve.

Dienaangaande ben ik als Serge van Elsacker, Gaby Vandenabeele en Willem de Bruyn. Dat bijhalen kan ik maar niet laten, denk ik dat iemand betere heeft dan kan ik het moeilijk laten van zo”n man duiven te halen.

Ik koop ook nogal wat bonnen, maar wat is goede bijhalen toch moeilijk. Dat lukte me op 10 jaar welgeteld een keer en wel bij R Diels.

Verder zit er een redelijk goede halve Bart van Oeckel. Voor de rest is het noppes.

Voel me nergens slecht behandeld, ik weet hoeveel ikzelf moet kweken voor een goede, maar elk jaar weer te moeten constateren dat met dat bijgehaald soort niets valt aan te vangen, ook al komt dat van de beroemdste hokken, ontmoedigt.

NU WEL

Zaterdag 22 april werd met oude goed gespeeld. 26 duiven mee en 20 prijzen 1 op 4 te beginnen met 1, 7 en 8 van bijna 8.000 (!) duiven. En tot mijn verbazing kwamen de 1e en 7e prijswinnaar uit duiven die ik had gekocht bij Geerinckx en Verreckt Arien.

Het waren weliswaar halve (bijgehaald kruis je best met je eigen beste duiven) maar het is hoopgevend vooral omdat het duivenweer was; helder, warm, tegenwind. Als je zelf redelijke duiven hebt en je elke 3 jaar een echt goede kweker bijhaalt blijf je in de running.

Wat bijhalen betreft zie je liefhebbers 2 fouten maken. \

- Of ze denken dat niemand betere heeft en halen niets bij.
- Of ze halen te veel duiven bij, waardoor ze niet alleen een allegaartje krijgen maar duiven die je van allerlei hokken bijhaalde zijn nog moeilijker gezond te houden ook.

Wel raad ik af duiven te halen bij zogenaamde medicijnmannen.

Vermeldenswaard is ook dat dat die 3 eerste duiven alle 3 jaarlingen waren en alle 3 duivinnen. In Nederland vliegen jaarlingen niet apart zoals in Belgie en ik zie er de noodzaak niet van in. Bestudeer je Belgische uitslagen wat nader dan constateer je dat de jaarlingen niet onder hoeven doen voor oude.

De snelheid van de eerste duiven ligt vaak hoger, alleen duren de concoursen wat langer. Dat laatste heeft niets te maken met minder ervaring of niet kunnen maar vanwege een selectie die bij de jaarlingen nog niet zo ver is doorgedreven dan bij oude.

KLACHTEN

De laatste tijd hoor je overal mensen klagen over de enorme prijzen die betaald worden voor duiven die op een bepaalde site worden betaald. Vooral als het over jonge duiven gaat die alles nog te bewijzen hebben. Mijn idee is dat men zulks die site moeilijk kan verwijten.

Dat is business. Wel kan men vragen stellen bij de naïviteit van de kopers. Kopers die zo stom of naïef zijn dat er ervan uitgaan dat als een bepaalde duif een goede is de zoon, dochter of broer ook wel een goede zal zijn.

Was het maar zo, zullen sommigen denken. Gelukkig is het niet zo. Anders was er tegen “het grote geld” helemaal niet te vliegen.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

Comb. Verweij-de Haan

J. Doldersum & Zn

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Combinatie Bruggeman

M. van Ginkel

Gert Jan Beute Duivenproducten

Theo de Kruijk

Comb. Gerritsen

Familie Huizer

Gertjan Knoop

Johan Hamstra

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens