Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Ervaring Open printvriendelijke pagina
Co Verbree  2-6-2011
 

Uit ervaring handelen is niet iets wat iedereen kan doen of zeggen in de duivensport, het houdt in dat je minstens enkele jaren of vaak nog langer duiven moet hebben.
Het houdt ook in dat je vaak iets ouder bent en door de jaren heen krijg je soms steeds meer ervaring en zegt men "ervaring maakt wijs".
Ervaring kan een voordeel zijn, het kan je helpen om moeilijke beslissingen te nemen, het kan je helpen om bepaalde situaties snel op te lossen.
Het tegendeel kan ook, ervaring kan dan slecht voor je uitpakken juist doordat het foute er ingebakken zit, omdat je vaak automatisch reageer op bepaalde voorvallen juist ook weer door die ervaring.

Ervaring hebben ook de duiven nodig vooral de jongen, ze kunnen die ervaring vooral gebruiken als jaarling, en neem van mij aan dat ervaren jaarlingen een sterk wapen zijn in de strijd om de kampioenschappen. Het is dus van het grootste belang de jongen goed op te leren en door te spelen om ze die ervaring op te laten doen voor hun verdere sportleven.

Jongen sparen zoals je wel eens hoort is niet meer van deze tijd, nu moet je zorgen dat je jaarlingen hebt die vanaf het begin weten van aanpakken, die je direct kunt inzetten zonder bang te zijn ze te verspelen of zoiets. Het meest vreemde vind ik dat er nog altijd liefhebbers zijn die alleen de jonge doffertjes inhouden zelfs als ze totaal weduwschap spelen, alsof je deze eerder zou verspelen dan de duivinnen.

Ervaren duiven we kunnen er over meespreken, dit jaar hebben we jaarlingen die door omstandigheden nauwelijks opgeleerd zijn als jonge duif en als we eerlijk moeten zijn het bevalt ons helemaal niet, teveel zorgen op alle gebied, vooral als het weer niet meewerkt.

Het gaat best op regelmatige vluchten, eigenlijk beter dan normaal, we denken omdat ze de ervaring missen, ze zijn nog niet slim en als alles meezit stormen ze naar huis toe. Maar o wee als er iets tegen zit dan raken ze waarschijnlijk de gehele kluts kwijt eigenlijk net als jonge duiven, gelukkig niet allemaal maar toch wel zo ongeveer de helft.

Het vreemde van alles is dat het vooral de kopduiven van die regelmatige vluchten in het begin zijn die het moeilijk hebben en dat de duiven die het bij aanvang rustig aan deden later de beste werden.
Daarnaast zijn ze onregelmatig of zeg maar wispelturig, het is vaak alles of niets maar we merkten nog iets vreemds op, eenieder die ons kent weet dat we aan huis de duiven flink laten trainen zowel oud als jong, met andere woorden duiven die als jong veel trainen desnoods met de vlag weten dat later nog en pakken dat als jaarling weer op en trainen dan moeiteloos, de onze hadden als jong nauwelijks getraind en het duurde even voor ze het als jaarling snapten, vooral de doffers, er waren er bij die het nooit leren denk ik en dit waren niet de besten.

Ook maakten we wat mee dat we zolang we op dit adres wonen (35 jaar) nog niet gezien hadden, we kregen boomzitters, daar bedoel ik mee duiven, vooral weer die jaarling doffers die geen zin hadden in het trainen en gewoon in de boom gingen zitten, om eerlijk te zijn ik kan daar slecht tegen en daarom zitten ze na een paar weken niet meer in de boom maar in de voilére, dan vinden in ieder geval de duivinnen van deze doffers altijd iemand thuis, dat kan vooral in een moeilijk seizoen als het dit jaar schijnt te worden een voordeel zijn.

Dat boom zitten hebben ze overgehouden aan de roofvogel, als jonge duif vluchten ze de boom in als ze een roofvogel zagen. Na een vlucht of 5 kwam er tekening in, we kregen regelmatige jaarlingen, zelfs een hele goede, we durfden er bovenaan te zetten. Die "onregelmatigen" krijgen we geloof ik niet echt meer op gang, die blijven sukkelen en we denken er over deze ook niet meer te spelen, dit zijn alleen duiven die zorgen voor ergernis, die kun je missen als kiespijn want ze verpesten het geheel.

Het is belangrijk dat je uit zo'n situatie leerling trekt daar heb later altijd plezier van, dan komt er een stukje ervaring bij. Voor ons was de les duidelijk, als we ooit twijfelden over inhouden dan zijn we daar volkomen van genezen, wij spelen de jongen door op alle vluchten dat ze mee kunnen, kapot gespeelde jongen hebben we nooit gehad dus daar zijn we niet bang voor.

Op het moment dat ik dit schrijf beginnen de opleervluchten voor de jonge duiven, de meeste liefhebbers hebben ze daarvoor zelf opgeleerd. Sommige, of misschien zijn het er velen, maken daar veel werk van, dat ligt een beetje aan de toestand waarin ze verkeren, vliegen ze goed, trekken ze weg, zien ze er helder en gezond uit, het maakt wel terdege uit hoe je ze opleert, voorzichtig, in grote stappen, of misschien helemaal niet, ja zelfs die bestaan.

Uit ervaring weten we dat het opleren soms 10 x goed kan gaan en de 11e keer helemaal mis, het zal niet de eerste keer zijn dat je ze na verschillende keren weggebracht te hebben naar dezelfde plaats ze plots in moeilijkheden komen en je de helft kwijt bent, vaak volkomen onverwacht.

Juist dan begint de ellende, niet dat de helft weg is, natuurlijk dat is erg, maar de duiven die dagen daarna terug keren, de teruggehaalde duiven enz. daar moet je voorzichtig mee zijn, die zijn vaak de oorzaak dat er nog veel meer verspeeld gaat worden.

Vooral teruggehaalde duiven hebben een speciale behandeling nodig, die kun je niet zomaar de week erop weer inzetten dan was het terughalen verloren moeite en tijd. Deze duiven moet je weer zelfvertrouwen geven en belangrijk, ze moeten weer gefocust zijn op hun hok en er zich in thuis voelen, zoniet, geheid dat je ze weer verspeeld.

Heeft de hele koppel zo'n optater gehad, geef ze 3 dagen voor de volgende grote stap dat je ze weer wegbrengt of in verenigingsverband inkorft een lapvluchtje van 5 km. ook degene die wel goed gekomen zijn en met die teruggehaalde duiven moet je een week overslaan en proberen die in 3 stappen naar 25 km. te krijgen dan heb je kans dat ze er doorheen zijn.

Nogmaals de les die wij er uit geleerd hebben is als ze toch niet goed genoeg zijn je ze beter als jong kunt verspelen dan ze de gehele winter doorhouden zonder dat je er wat van weet omdat je er te voorzichtig mee omgesprongen bent, gegarandeerd verspeel je zulke duiven dan alsnog als jaarling.
Nog even dit, ervaring behoeft niet altijd een voordeel te zijn, ervaren duiven worden slim en er zijn er altijd die zich niet meer geven, vaak na een lastige onregelmatige vlucht waarbij ze dezelfde dag hun hok niet meer konden bereiken, sportief gezien is zo'n duif natuurlijk voor de vluchten eigenlijk waardeloos geworden voor de kweek maakt het echter niets uit.

Succes,

Co Verbree

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Marcel van Zanden

Cor Drost

Aad Beerendonk

Fondunie 2000

J. Doldersum & Zn

Super Fondclub G.O.U.

IFC Zeeland

A. Engelen

Gert Jan Beute Duivenproducten

Nico Jan Koenders

Gertjan Knoop

M. van Ginkel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens