Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Op (de) hoogte Open printvriendelijke pagina
George de Jongh  17-6-2011
 

Wie hebben we daar?

De week een vaak geziene bezoeker of eigenlijk gewoon een 'officieuze' collega en daarbij misschien wel de meest enthousiaste vrijwilliger die het bureau NPO kent. Jan van Geerenstein (91 lentes jong!) komt meerdere keren per week hand en spandiensten verrichten op het bureau en neemt dan van de gelegenheid gebruik om het laatste nieuws, vanuit de duivenpers, tot zich te nemen. Jan heeft nu al enkele jaren zelf geen duiven meer maar neemt de zorg voor elke duif, die op het bureau komt logeren, voor zijn rekening. Met ruim 80 jaar verzorgervaring zijn onze gasten in bijzonder goede handen!

Onwaarschijnlijk snel!

Recent  is er weer gesproken over  ‘onwaarschijnlijke snelheden’. Veel liefhebbers zijn geneigd onmiddellijk ‘moord en brand’ te roepen als een ‘collega duivenliefhebber’ ver voor de massa uitgevlogen is. Dan moet de boel belazerd zijn. Maar  let op. Dit kan en mag natuurlijk alleen maar zo verkondigd worden als daar rechtskundig (meer dan) voldoende redenen voor zijn aan te voeren. Er moet absoluut bewijs zijn om aan te nemen dat er van opzet sprake is voordat er in algemene zin iemand van frauduleus handelen beticht kan worden. Niet iets om lichtvaardig over te roepen. Zeker niet wanneer je weet dat er meteorologisch (weerkundig) verklaringen zijn voor dergelijke situaties. Het is heel goed mogelijk dat een enkele duif (maar ook een grote groep) extreem afwijkende snelheden ontwikkelen dan de rest. Het is namelijk weerkundig te verklaren doordat plaatselijk en tijdelijk volstrekt tegengestelde windrichtingen op een traject kunnen voorkomen. Dit kan doordat bijvoorbeeld tot 100 meter NAP de wind NO is en daarboven ZW. Als dan ook de windkracht extreem verschilt (en dat hoeft niet heel veel te zijn) en een duif bij toeval in zo’n stroming terecht komt is een extreem verschil verklaart... Maar het meest voor de hand liggend is dat de ‘hoge’ snelheid wordt veroorzaakt door de rekenmethode bij middaglossingen.
Als een duif in de neutralisatietijd wordt geconstateerd (en deze duif was twee uur voor verstrijken van de neutralisatietijd geconstateerd) dan wordt deze duif volgens de zogenaamde NF methode geklasseerd. Dit houdt in dat de werkelijke snelheid met een factor wordt opgehoogd om klassering in de neutralisatietijd mogelijk te maken. Er is dan dus geen sprake van ‘onwaarschijnlijke snelheid’ maar van een rekenfoefje om een duif in de neutralisatietijd te klasseren.

Papieren uitslagen

Niet alles is even soepel verlopen. Door een reeks van toevalligheden en de nieuwe lijnen die uitgezet zijn om tot papieren uitslagen te komen, heeft de eerste papieren versie onverwacht meer tijd gekost dan voorzien. Inmiddels worden ze gedrukt en zullen daarna verspreid worden. Vanwege de kosten is gekozen voor verzending via Sandd. Dit bedrijf bezorgt twee keer per week de post. We hopen St. Vincent heel wat vlotter bij u in de bus te kunnen krijgen.

Reglementair

In de afgelopen periode is met regelmaat gewezen op het invoeren c.q. up-to-date houden van de gegevens in de ledenadministratie. De direct verantwoordelijke functionarissen zijn hierover extra geïnformeerd. Ondanks deze inspanningen komen er vragen binnen die hier direct mee te maken hebben. In dit stukje een oplossing rond het gebruik van DAS2010 dat direct in bredere zin toelicht hoe zulke problemen opgelost kunnen worden. De wijze waarop de zaken eenvoudig en reglementair kunnen worden ondervangen is als volgt: De NPO plaatst iedere nacht om +/- 02:00 uur een UDP-bestand met de laatste wijzigingen in het ledenbestand op hun website. In dit UDP-bestand staan de gegevens van alle liefhebbers (per afdeling ) bijgewerkt tot en met de dag voor de plaatsing op internet. Zoals je weet mogen liefhebbers alleen deelnemen aan een wedvlucht als hun gegevens compleet zijn bij de NPO. Coördinaten etc. mogen pas ingevoerd worden als deze geaccordeerd zijn door de persoon die per afdeling daarvoor is aangesteld. In DAS2010 kun je het meest recente ledenbestand, bijgewerkt tot en met gisteren, rechtstreeks van de NPO website downloaden.

Ga hiervoor als volgt te werk.

Start het DAS2010 programma
Klik op ‘Basisbestanden’
Klik op ‘Ledenbestand’
klik op ‘Im/Exporteren’
Kies de afdeling waarvan je het ledenbestand wilt downloaden c.q. wilt updaten
Klik op ‘Start kopiëren’

Het complete, meest recente ledenbestand van de gekozen afdeling wordt nu automatisch gedownload en geïnstalleerd op je PC. Je kunt indien nodig iedere dag op deze manier het meest recente ledenbestand van de NPO website downloaden. Alleen de liefhebbers welke in dit ledenbestand staan mogen deelnemen aan een wedvlucht. De methode zoals die, al jaren, wordt gehanteerd door Winver levert niet het meest recente ledenbestand van de NPO, hetgeen dus niet reglementair is.  Heb je meer of andere vragen neem dan rustig contact met het bureau op!

Verdere ontwikkelingen rond de MSB-box

Omdat er nogal wat vragen blijven rondgaan over de MSB box hier een korte uiteenzetting over de ontwikkeling ervan. De MSB box van Unikon is omstreeks het jaar 2000 in Nederland door Unikon geïntroduceerd om het inkorven en lichten van niet Unikon systemen via de inkorfantenne van Unikon mogelijk te maken.
 
Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het z.g. Unives protocol (versie 1.6), een protocol dat door alle systemen moet worden ondersteund. Omstreeks het jaar 2003 is de productie van de MSB-box door Unikon gestaakt, ook systeem specifieke  veranderingen zoals b.v. het printen van het Tipes systeem via de MSB-box worden sindsdien niet meer ondersteund. Simpel gezegd betekent dit, indien door hard- of software wijzigingen in de EC-systemen de MSB-box van Unikon niet meer naar behoren werkt, deze hiervoor niet zal worden aangepast. Na de software aanpassing 2011 werken alle systemen, met uitzondering van het Bricon systeem, nog steeds met de MSB-box van Unikon. Bricon is naar oorzaak hiervan aan het zoeken. Door een mogelijk defecte MSB-box zijn er verenigingen waar ook Mega en Tipes problemen opleveren. Bestaande MSB-boxen worden wel nog door Unikon ondersteund als er b.v. problemen zijn met Unives protocol.
Unikon heeft een nieuwe inkorfantenne (UCS) met ingebouwde Unives adapter. Deze antenne moet nog door de NPO getest en toegelaten worden. Mogelijk dat deze in 2012 op de markt gebracht kan worden. Zo’n inkorfantenne zou de MSB-box overbodig maken.
 
Losplaatsen

Zoals al vaker is voorgevallen hebben we ook dit jaar te maken met verrassingen rondom de losplaatsen. Was het in Ablis in 2009 al een paar keer moeilijk, nu is het definitief niet meer mogelijk om daar te lossen met meer dan twee voertuigen. De losplek is definitief dicht. Met een of twee voertuigen is het nog mogelijk uit te wijken naar de parkeerplaats voor de ALDI maar ideaal is anders. Inmiddels heeft de Franse Bond drie alternatieven aangeboden en daar wordt momenteel naar gekeken. Zodra we hier duidelijkheid in hebben laten we het weten. Daarnaast is (eindelijk) in België aanvullening op de losplaatsen aangeboden.
 ‘Het hellend vlak van Ronquières’ lijkt een prima optie. Rond deze scheepslift (!) is veel ruimte en de locatie is  relatief eenvoudig bereikbaar. Er wordt momenteel afgestemd met de KBDB en de eigenaar van de locatie om de details af te stemmen. We houden u van de ontwikkelingen op de hoogte. 
 
George de Jongh
Directeur NPO

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Dick-Jan & Stephan Göbel

Marcel van Zanden

Theo de Kruijk

Familie Huizer

Combinatie Bruggeman

Combinatie Lokhorst

IFC Zeeland

Gertjan Knoop

J. Doldersum & Zn

M. van Ginkel

Will & Falco Ebben

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens