Sint Vincent is traditioneel de eerste vlucht op het programma van Stichting Marathon Noord waarmee het actieve deel van het seizoen is gestart. Dit seizoen bereikte Marathon Noord een nieuw deelnemerrecord sinds de oprichting in 1974. Ook de inleg was dit jaar een nieuw record en niet te vergeten de grote bijdrage die door sponsors werd geleverd wat een prachtig prijzenpakket oplevert. In de moeilijke tijden waarin de duivensport verkeert is het bestuur blij dat zij op deze manier een positieve bijdrage kan leveren aan de duivensport door het organiseren van deze competitie.
St. Vincent 2011
Over de vlucht St. Vincent is de afgelopen tijd genoeg gesproken o.a. over de lossing en het weer onderweg, dus daar gaan wij het hier nu niet over hebben. Wel dat de lossing een dag was uitgesteld en dat de duiven zaterdag om 13.30 uur zijn losgegaan met een stevige ZW wind. Toen dit op teletekst stond wist iedereen al dat we rekening moesten houden met vroege, nachtelijke aankomsten. De winnende duif van Marathon Noord is dit jaar dan ook om 4.33 uur geconstateerd in Roelofarendsveen bij de combinatie de Jong.
Mooi om hier te vermelden is dat de 1e tien prijzen van de uitslag van Marathon Noord goed verdeeld zijn over het werkgebied:
- west 2 prijzen
- noord 3 prijzen
- oost 2 prijzen
- midden 3 prijzen.
De winnaars
Wij stellen u vaar aan de combinatie de Jong. De combinatie heeft 10 jaar bestaan uit Vader Gerard en de zonen Hans en Ron. Sinds 3 jaar is Ron zelfstandig gaan vliegen met duiven . De combinatie bestaat nu nog uit Gerard, 74 jaar jong en al 13 jaar geniet van zijn verdiende pensioen. Hij is ruim 30 jaar werkzaam geweest bij de gemeente Alkemade in de groenvoorziening. Gerard is al ruim 50 jaar getrouwd met Corrie. Samen hebben zij 4 zonen, waarvan er 2 besmet zijn met het postduivenvirus. Hans is 49 jaar getrouwd en vader van 4 dochters. Hij is momenteel werkzaam in de technische dienst bij een bedrijf wat in relatiegeschenken doet. Voor zijn duivenhobby heeft hij mooie werktijden n.l. van 7.00 uur t/m 16.00 uur
Hans, Gerard en Corrie de Jong
Winnende duif.
Hans vond de winnende duif is om 4.50 uur in het hok. Hij raakte toen lichtelijk in paniek daar hij geen bril bij zich had en het dan moeilijk is om de duif te melden. Toen Gerard even later in het hok kwam en de duif in zijn hand nam constateerde hij dat ze wat vochtig was maar prima rond aanvoelde. De winnares is een krasbont duivinnetje van 2006 met het ringnummer H. 06-1065065. Ze heeft geen naam gekregen van de combinatie, aangezien ze daar in Roelofarendsveen niet aan doen. Het is een klein, stevig, zacht en rustig duifje wat op een jong van ca. 11 dagen deze mooie prestatie heeft geleverd. In 2008 vloog deze duivin ook al een 32e Nationaal St. Vincent en nog een aantal mooie prijzen die wij hier van de combinatie niet hoeven te vermelden. Het is een kleindochter uit het stamkoppel 74 x 41 van de combinatie. In de lijn van de 74 zien wij de namen van Sprenkels en Mevr. Oostenrijk. Aan moederszijde komen wij de namen van Combinatie Stoker, lijn de “Neger 15” nationaal Barcelona en Eijerkamp, lijn “miss Perpignan” tegen. Gerard vertelde over deze duivin dat ze de week voor inkorven rustig op en bij het jong was en ook zo de mand is in gegaan.
De vleugel van de winnares
Deze duif heeft geen extra motivatie nodig. De liefde voor haar eerste jong dat ze dit jaar groot brengt was voldoende om deze mooie prestatie voor de combinatie te verrichten. Zo rustig de 65 is zo anders zijn de duiven van de gifkikkerlijn welke op de hokken zijn gehuisvest. Dit zijn duiven die je het vel van de handen en armen pikken als je in de buurt komt van hun nest.
Hok en duiven
Op het erf van de familie staan rond hun huis, gelegen aan de mooie Braassemer plas, 3 gezellige tuinhokken met in totaal 8 afdelingen met totaal zo’n 15 meter lengte. Wat mij opgevallen is aan de hokken zijn de aluminium trappen om in de hokken te komen. Verder is over de hokken niet veel bijzonders te vermelden je vindt er geen vloerverwarming, speciale lampen, roosters etc . Dat is ook niet zo belangrijk, de duiven hebben het er in ieder geval naar hun zin. En het zijn goede hokken gezien de gezondheid van de duiven.
Als we het hier over de duiven hebben dan kunnen wij gerust spreken van een eigen soort duiven die al 45 jaar aan de Wittensingel rondvliegen. De huidige stam duiven is mede door Ron opgebouwd. De basislijnen zijn de duiven van Sprenkels via Piet Boer, de van de Wegens van Flip en Leo Hoogervoorst en Mevr. Oostenrijk. En ook mogen wij niet vergeten de Aarden duiven van Gebr. van Zelderen te vermelden. In de winter overwinteren er ca. 140 duiven. Dit zijn 25 koppels duiven op dubbel weduwschap, 14 nestduivinnen waarvan de doffer niet wordt gespeeld, 16 doffers waar het klassieke weduwschap mee wordt gepeeld en 14 kweekkoppels. Er worden per jaar ca. 80 jonge duiven gekweekt , waarvan er zo’n 60 worden verduisterd. Bij de jonge duiven wordt aan drogemest methode gedaan. De weduwnaarshokken worden 1x per dag gekrabd. Bij de kwekers dagelijks de hokjes en 1x per week de vloer. Verzorging
De verzorging van de duiven wordt gedaan door zowel Gerard en Hans. Wel is er een duidelijke taakverdeling. Voordat dat Hans naar zijn werk gaat worden de weduwnaars door hem verzorgd. Als dan om 7.00 uur Gerard bij de hokken komt neemt hij de werkzaamheden over. Zo maar wat vragen
Wat is het leukste wat jullie hebben meegemaakt in de duivensport? De eerste vroege prijs bij de ZLU, 12e nationaal Pau in 1992. De gewonnen klok hangt nog steeds aan de wand in de woonkamer. Ook van de 8e Perpignan, 13e Barcelona en 19e Marseille hebben ze genoten. Maar ook van prestaties van andere liefhebbers kunnen Hans en Gerard genieten. Een minpuntje van de hobby is het verspelen van goede duiven. Dit jaar werden door de combinatie op Pau 5 duiven en op St. Vincent 14 duiven ingekorfd die gelukkig allemaal zijn teruggekeerd. Voor Leo en Flip Hoogervoorst hebben veel bewondering zowel als liefhebbers en als persoonlijk. Gerard is 4 jaar voorzitter geweest van de vereniging en heeft ook vele jaren in de tentoonstellingscommissie gezeten van de vereniging. Andere hobby van Hans is vissen op snoekbaars Hiervan begint het seizoen in september en sluit dus goed aan op het duivenseizoen. Duivensport een fijne hobby!
Dit is een uitspraak die zowel voor Gerard als Hans geldt. De 2 mannen vinden bij de duiven hun rust. Vroeger ontsnapte Gerard de drukte in huis met 4 zonen en nu vlucht Hans het huis uit voor de 5 dames. Maar het mooiste is toch dat vader en zoon samen hun mooie hobby kunnen beleven. Belangrijk is dat de vrouwen achter de hobby van hun mannen staan. Wat Corry betreft is dit na al die jaren nog steeds het geval en ze heeft er zeker van genoten en is ook trots op de overwinning. Wat is de duivensport dan een mooie hobby voor de hele familie. De schrijver van deze reportage zag oude mooie tijden herleven.
Vader en Zoon de Jong met de winnende duif
Namens Stichting Marathon Noord bracht penningmeester Wim van Dorrestein de felicitaties over en onderstreepte die met een bos bloemen . We wensen Gerard en Hans en de familie nog vele gezonde, gezellige en sportieve jaren toe. Bestuur Marathon Noord
|