Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Oude duiven en jonge duiven Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  15-7-2011
 

Daar zijn we weer, vorige week even geen column. Ja, wel één gemaakt maar die had ik van mijn laptop verstuurd en is hij onderweg ergens blijven hangen. Geeft niets, was wel lekker rustig voor u toch?

Op eigen hok.

Gaat het goed al zijn er natuurlijk wat kleine probleempjes zoals bij waarschijnlijk iedereen. Wij hadden afgelopen zaterdag de slechtste dag van het jaar. We hadden 10 duiven mee op St. Quintin met 390 km, van die 10 vlogen er 7 prijs en de drie getekenden voorop. Maar toch was het slecht omdat we een kwartier te laat begonnen en dat zijn we niet gewend meer de laatste jaren. Nu moet ik wel zeggen dat dit kwartier goed werd gemaakt door de 2e plaats op teletekst van de Gebroeders Homma uit Steggerda (twee van de drie hokverzorgers van het Beute Team), van harte gefeliciteerd jongen het is jullie gegund.

Waardoor kwam het dat we zo laat zaten? Geen idee. Misschien omdat de duiven zondag van Orleans zo’n klap gekregen hadden en donderdag al weer de mand in moesten? Kwam het omdat ik ze zondagavond om 23.30 uur nog een geel tablet had opgestoken? Kwam het omdat door de nakomers en de hitte de duiven op dinsdag en woensdag niet wilden trainen als normaal? Of kwam het door dat ik geen “frisse” duiven mee had? Of kwam het doordat de duiven op maandag niet los zijn geweest?

Je weet het niet, het blijft zoeken, denken en nog eens denken. Natuurlijk was het prachtig dat we de 3 eerst getekenden als eerste 3 hadden (goede duiven), maar toch had ik liever een “zwemmer” gehad ofwel een duif die 10 minuten eerder was. En misschien was het wel “doffer-weer”, je weet het nooit, we hadden alleen duivinnen mee.

Maar het is wel eens goed voor een mens hoor, even op zijn kloten krijgen van de concurrentie, dat maakt je weer scherp en dat ben ik nu, zo scherp als een mes. Morgen hebben we de laatste NPO eendaagse fond alweer hier in Friesland en ik ben er op gebrand een goed resultaat neer te zetten, ik wil niet weer op mijn bek gaan. Maar kan ik op mijn bek gaan na zo’n superjaar weer? 2011 Is voor ons wederom super. We hebben tot nu toe de 1e Asduif Fond van de Afdeling (jaarling Dalia 10-013), we hebben de 2e Asduif Vitesse van de Afdeling, we staan overal bij de eersten voor het generaal, dus mogen we klagen? Neen zeer zeker niet.

Afgelopen zaterdag hadden we ook een africhting met de jonge duiven vanuit Deventer 68 km, ook dit was een drama voor ons. We hadden 75 duiven in de mand en met klok afslaan om 19.00 uur misten we er nog 28 stuks. Nu op dit ogenblik hebben we vast veel terug, u leest het volgende week. Onze 11-667 was onze eerste duif, dit doffertje uit zoon Vechtmachine x Hikari was al eerder een keer los vooruit op een africhting, leuke dingen zijn dat. Het verloop van de jongen was slecht, niet alleen bij ons. De oude duiven daarentegen kwamen goed, de gebroeders Boltjes (de kanonnen van Blesdijke) hadden alle ouden terug (12 stuks) toen ik nog geen jonge duif had gezien. Je ziet dat het samen lossen met oude en jonge duiven geen enkele zin heeft (G-vluchten zie Afdeling 8), de ouden zaten al aan de soep (prange) toen de eerste jongen nog maar halverwege waren...

Maar vorig jaar was het bij ons al niet anders, een grote koppel jongen weg de eerste vlucht, maar dan toch nog kampioen van de fondclub worden onaangewezen met deze zelfde jongen. Onze 2010 duiven (de jaarlingen dus) vliegen zo enorm goed dat ik hoop dat de 2011 jongen het zelfde doen, en tot nu toe doen ze dat. Ze zien er prachtig uit, vliegen goed maar trekken niet weg, op africhting vluchten komen ze gelijk aan en op de eerste vlucht is de grote selectie qua verstand. Hier vallen dan een aantal door de mand (25% de eerste dag).

Wat ieder jaar raar is dat mensen met fondduiven ze gemiddeld goed thuis krijgen, en ik bedoel dan echt thuis krijgen. Liefhebbers in mijn club die we op de gewone vluchten haast niet zien op de uitslag maar op de overnacht goed meedoen, zijn geen jongen kwijt, die komen thuis. Zie het als vorige week op nationaal Orleans (afdeling 10/11), in Steenwijk kwamen de duiven het best bij Peter Bruinenberg (de Barcelona specialist) en in mijn club kwamen ze super bij Ultje Jellema…maar bij de generaal kampioenen en serie makers kwamen ze slecht. Zijn die duiven dan rustiger (van die fondmannen) ? Of zijn ze beter? Dat laatste denk ik niet, ik geloof zelfs dat de beste duiven op rare vluchten missen en dat de “boerenduiven” altijd missen behalve op zo’n vlucht.

Medicatie gebruik 2011

Dit jaar waren we van plan om net als vorig jaar geen enkele medicatie te geven aan onze oude duiven, dit is niet gelukt. Ik heb de oude duiven twee maal een geeltablet opgestoken en om de paar weken een ontsmettingmix door het water bij thuiskomst. Waarom? Mijn gevoel vertelde dat dit moest. Dokter Wolff vond geen enkel probleem maar toch dacht ik dat ze niet helemaal waren zoals ik ze wilde hebben. Vooral na de Nationale vlucht van 26 juni dacht ik dat ze hadden geleden van de drie nachten mand. Ik gaf ze een geeltablet en heb ze ontsmet.

Met de jonge duiven doe ik het net als vorig jaar, gewoon iedere week ontsmetten met SA van dokter Wolff of Combinatiemix van dokter Van der Sluis en om de 3 weken een geeltablet. Bij jonge duiven komen ze in aanraking met van alles, er zijn ook wel eens duifjes in de mand die er eigenlijk niet in horen te zitten. En om ze daar tegen te beschermen doe ik maar een mix in het water.

Succes iedereen morgen!
En veel plezier met en van uw duiven

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

Will & Falco Ebben

Super Fondclub G.O.U.

Gebr. Maas & Zn

De Marathonvliegers

Gebroeders Homma

Cor Drost

Theo de Kruijk

Aad Beerendonk

Huub Hermans

Familie Huizer

Johan Hamstra

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens