Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Winnaar Barcelona SMN: Andre de Jong Blaricum Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  16-7-2011
 

Waarschijnlijk is Barcelona één van de meest tot de verbeelding sprekende wedvluchten die jaarlijks wordt gehouden. Er zijn liefhebbers die hun hele jaar afstemmen op deze prestigieuze klassieker vele anderen zien het als een onneembare horde voor hun duiven.
Feit is wel dat de belangstelling van over de hele wereld voor deze krachtmeting groot is en de winnaar eeuwige roem ten deel valt.

Waar in het voorjaar dagen van tevoren geen enkele twijfel bestond of er wel of niet gelost zou worden zorgde de omslag in het weer er voor dat zekerheid vooraf niet gegeven kon worden.
Gelukkig zagen de begeleiders geen obstakels en konden de duiven op vrijdag om 10.00 uur worden gelost. De wind was de duiven niet ongunstig gezind en daarom was de verwachting dat de duiven hoge snelheden konden halen. Dat deze verwachting juist was bleek al ’s avonds toen rond half elf de eerste meldingen op de kortste afstanden in Frankrijk binnenkwamen.

De nationale en internationale overwinning kwam bij Marathon Noord deelnemer Marco van Buuren en Piet van den Boorgaard uit Amsterdam terecht die om 1 minuut voor 5 hun “Evelyn” op het hok vonden. Marco en Piet wonnen in 2009 Barcelona al bij Marathon Noord, dus opnieuw een superprestatie. 

De overwinning bij Marathon Noord kwam bij Andre de Jong uit Blaricum terecht die om 06:09:46u. zijn tweede getekende  de 09-2047241 constateerde.
Een delegatie van Stichting Marathon Noord vertrok daarom op een kletsnatte donderdag richting Blaricum om Andre te huldigen en zijn verhaal op te tekenen.

Andre de Jong genietend van zijn overwinning

Voor de gelegenheid werd oud SMN voorzitter Hans Wolfsen meegevraagd omdat Andre en Hans geen onbekenden van elkaar zijn en elkaar ook regelmatig ontmoeten tijdens het inkorven in Soest.
 
Andre (43) die zijn boterham verdient in de bouw is al duivenmelker vanaf zijn jeugd. Samen met zijn vader vormde hij een combinatie en in 1982 is hij zelfstandig duivenmelker geworden. In de beginjaren werd met succes het hele programma gespeeld en veel gewonnen. Hierna dacht Andre “nu heb ik dit wel gezien, ik wil iets anders” waarna hij overschakelde naar de overnachtfond. Om in te korven krijgt Andre hulp van andere liefhebbers uit de omgeving, w.o. Jan Hartog uit Laren omdat hij zelf geen auto heeft. Als moet worden ingekorfd in Soest doet hij dat vaak op de brommer.
 
In de tuin staan meerdere hokken met een totale lengte van ongeveer 10 meter. Deze hokken worden dagelijks schoongemaakt. Bijzonderheden zijn er niet aan het hok, althans dat werd gezegd tot we het vernuftige rolluik in de spoetnik te zien kregen. Dit kleine rolluik kan op afstand worden bediend en geprogrammeerd. Op die manier krijgen de duiven een uur voordat Andre thuiskomt uit zijn werk de vrijheid en “heb ik een uur gewonnen” zoals Andre zegt.

Op de vlieghokken zitten 36 vliegkoppels die allemaal meegaan daarnaast zijn er nog een aantal kweekkoppels. Verder zitten er een aantal duiven in het “reserve hok”, die duiven worden ingezet als een duif niet terugkomt. Op die manier blijven de koppels in tact en wordt de sfeer in het hok niet negatief beïnvloed doordat er minder duiven in een hok komen te zitten. Verder worden ongeveer 100 jongen gekweekt waarvan de helft op de jonge duiven vluchten wordt gespeeld en de andere helft op de natoer.

Een deel van de hokaccomodatie

In maart worden de duiven gekoppeld en als de jongen twee weken zijn worden ze op de vloer gezet. De koppels beginnen dan weer aan het volgende broed en dan wordt geprobeerd de standen wat te spreiden zodat tijdens het seizoen gekozen kan worden welke op de beste stand zitten om mee te kunnen. Op die manier wordt de pennenrui ook vertraagd wat een mooie bijkomstigheid is.

Tijdens het begin van het seizoen worden alle vliegduiven van Minderhout tot Ablis zo veel mogelijk gespeeld. Omdat de mogelijkheden om af te richten beperkt zijn zitten duiven soms 3 weken thuis voor ze weer een meegaan.
De medische begeleiding is minimaal maar soms wordt de dierenarts wel gevraagd om een controle te doen en als het nodig is wordt wat gegeven.
Zo ook voorafgaand aan Barcelona toen het “niet ging”, de dierenarts kon niets vinden maar Andre toch maar een geelkuurtje gaf. Daarna keerde het tij en begonnen de duiven wel prijs te vliegen.
Dagelijks krijgen de vliegduiven de verplichte training, ze moeten dan van de nesten af en een uur vliegen. In het begin hebben ze daar wat aansporing voor nodig maar na twee weken gaat dit vanzelf.
Het voer dat de duiven krijgen is een “eigen” mix van Mariman, Natural en Matador en dat krijgen ze het hele seizoen door. Opvoeren en extra dingen zoals pinda’s of biergist worden niet gegeven. Deze mengeling krijgen de duiven ruim voldoende maar er mag geen voer blijven liggen. a thuiskomst wordt Bio-Even van A.P. Overwater gegeven als ontsmetting en aanvulling van de verbruikte reserves.
 
Andre heeft de duif niet zien komen, wel was hij even daarvoor nog wezen kijken en is toen weer op de internet gaan kijken. Er waren toen een stuk of tien meldingen en ik dacht toen, “het zal wel een uur of negen worden voor er een duif komt en toen zie ik ineens een duif zitten en dan schrik je wel even”. In de ZLU was het goed voor de 7e plaats tegen 7.046 duiven en in fondclub Gooi en Eemland was het eerste en 1,5 uur los op nummer twee, goede vriend Jan Hartog uit Laren.

In alle duiven van Andre zit voor 80% bloed van wijlen Ton Bollebakker duiven. Dat is niet vreemd want Andre zegt veel geleerd te hebben van Ton en het is dan logisch dat het duivenbestand veel overeenkomsten met de Bollebakker duiven vertoont. fgelopen winter heeft Andre zelfs nog een aantal rechtstreekse Bollebakker duiven teruggekocht om zijn eigen stam te versterken. Bollebakker was een bekende naam op Barcelona en dat Andre deze prestatie levert is ook een mooi eerbetoon aan Ton.

De winnares op haar nest

De winnende duivin zat op 7 dagen broeden en was zo fel op het nest dat werd besloten haar als 2e getekende mee te geven en naar nu blijkt niet onterecht.
Tot nu toe waren de prestaties van de winnares nog niet spectaculair maar dat heeft ze in één keer recht gezet en verhuist ze als beloning naar het kweekhok.
Andre had 9 duiven mee waarvan er 4 prijs vliegen in de ZLU en alle 9 ook weer op het hok zijn teruggekeerd. 

Namens SMN krijgt Andre de felicitaties en bloemen van Wim van Dorrestein (r) en oud SMN voorzitter Hans Wolfsen (l)

Na een gezellig avondje melken en veel informatie rijker namen we afscheid van deze sympathieke duivenmelker en wensen hem nog veel succes.
 
Heimen Huisman

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
De Marathonvliegers

Gebroeders Homma

Dick-Jan & Stephan Göbel

J. Doldersum & Zn

Theo de Kruijk

Hans de Ruig

Van Elsacker-Jepsen

Gert Jan Beute Duivenproducten

Nico Jan Koenders

Gebr. van Toor

Team Noel-Willockx

IFC Hoogerheide

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens