Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Henri de Wit uit Arnhem wint Montpellier bij Marathon Noord Open printvriendelijke pagina
Jaco van Nieuwamerongen  21-7-2011
 

Het was diep in de nacht toen er in Arnhem een duif van Montpellier viel. De eerste duif van Montpellier van Nederland. De duif heeft als eigenaar Henri de Wit, een sympathieke en gedreven liefhebber die al vaker duiven had zien thuiskomen in de nacht. Er vielen in de loop van de nacht meerdere duiven in sector II t/m IV. Dichterbij maar ook verder op. Vroeg in de morgen was het nog niet duidelijk wie de 1e nationaal zou hebben, maar uiteindelijk stond er op internet en teletekst dat het Henri (in de volksmond Harrie) de Wit was uit Arnhem met een duifje die al vaker in de nacht was gevallen, bijvoorbeeld op Perigueux 2007. Dit duifje won ook vroege prijzen op vluchten zonder nachtaankomsten.

Leve de blaas

De laatste weken was Henri zelf aan het sukkelen met de gezondheid. Griep, wat niet over wilde gaan en toen kreeg hij ook nog last van een oog. Via een specialist in het ziekenhuis kwam hij erachter dat het netvlies was losgeraakt. De donderdag voor Montpellier is Henri geopereerd aan het oog, met als gevolg dat hij rechtop moest slapen. De duiven van Montpellier waren vrijdagmiddag om half twee gelost en nachtelijke aankomsten werden verwacht. Om kwart over twaalf keek hij nog even buiten en toen zat er nog niets. Hij kon slecht slapen, zeker omdat het rechtop moest. Omdat hij al een tijdje slecht sliep, was hij toch in slaap gevallen van vermoeidheid. Om twee uur moest Henri plassen en toen zag hij een bontje op het dak van de buren zitten. ‘Leve de blaas!!!’ zei Henri. Het was nog een heel werk om het duifje binnen te krijgen. Na een kwartiertje was het toch gelukt met behulp van de lampen in de andere afdeling van het hok. Toen pas kan hij het duifje op de ouderwetse manier klokken.
 
De liefhebber

Henri (60 jaar) de Wit heeft vanaf zijn 12e jaar duiven en vanaf 1967 speelde hij voor het eerst met de duiven onder de naam van zijn vader. In het begin vloog Henri als iedereen op het programma.’Als ik kampioen wordt, ga ik alleen maar Eendaagse Fond vliegen.’ Dit gebeurde in 1982. Vrij snel is Henri toen overgeschakeld op de overnachtfond. De duiven waar Henri mee begon waren de programmaduiven van het eerste uur. Om ‘echte’ fondduiven erbij te halen ging Henri naar Toon Schouteren uit Steenbergen en Thei Burgers uit Weurt (bij Nijmegen), o.a. uit de 1e internationaal Pau. Verder heeft hij een goede duif gehad van Martin van Geel, waar veel nakomelingen goed van hebben gepresteerd. Later heeft Henri wat duiven gekregen van Van de Pol van het soort van Batenburg. De huidige stam bestaat uit duiven met het bloed van de duiven van Harm Vredeveld (gouden koppel), Batenburg, Van de Merwe, Van Geel en Van der Wegen.

De winnende duif

De winnende duivin is een bontje van het jaar 2006. De winnende duif stond als tweede op de lijst van de zes ingekorfde duiven van Montpellier. Als jaarling vloog ze prijs op Perigueux (in de nacht geklokt) en Bergerac. In 2008 is zij drie weken weggeweest van St. Vincent. Op Bergerac vloog ze weer een prijsje. In 2009 werd ze 3e duifkampioen Overnachtfond van de hele afdeling GOU. Nationaal was ze goed voor de 346e nat. St. Vincent, 13e nat. Montauban en de 77e nat. Bordeaux. In 2010 heeft Henri veel jongen uit het bonte duivinnetje gekweekt. Later in het seizoen heeft ze toch nog een vluchtje gedaan en won de 230e nat. Cahors. In 2011 begon ze me 101e nat. St. Vincent en dan nu de 1e nationaal Montpellier. Een geweldige palmares.
De moeder van de winnende duif is van het soort van Batenburg. De grootvader van deze moeder is de wereldberoemde “Witbuik”, die stond gekoppeld aan de Perpignan-duivin. De andere grootouders van de moeder is een zoon van de “Bonte Kweker” en een dochter van de Gouden koppel van Peter van de Merwe. De vader va.n de winnende duif komt uit de 13e nat. Dax. In de stamboom van de vader zit de Van Geel-duif, maar ook de zus van “Miss Europe” van Piet Heikamp.

Systeem

Henri speelt de duiven allemaal op het nest. Hij heeft jaren vooral met weduwnaars gespeeld, maar vond dat jammer van de duivinnen. Hij wilde meer van de duivinnen weten, vooral om goed door te kunnen kweken. Daarom is hij in 2006 helemaal overgeschakeld op het nest. Hij speelt met 16 koppels oude duiven en jaarlingen en korft ze alleen in op eieren. De winnende duivin werd ingekorfd op 3 dagen broeden. De beste duiven gaan naar de vluchten van de Marathon Noord. Op de andere vluchten worden vooral de nieuwelingen getest. Henri speelt ook zijn jaarlingen op de grote fond. Als jonge duif krijgen ze alleen de navlucht. Als jaarling gaan ze gelijk vanaf het begin mee en dan krijgen ze een paar overnachtvluchten. De verliezen van de jaarlingen zijn minimaal. Zeker als je ziet dat de opleiding niet zoveel vluchten behapt, is dat bijzonder. De duiven van Henri kunnen kennelijk een hoop aan.

Het huidige seizoen

Het seizoen verloopt tot zover goed bij Henri de Wit. Op St. Vincent won hij naast de 101e nationaal ook de 38e nationaal. Op Brive zat hij 71e in de afdeling GOU. Hij had 5 van de 15 prijzen. Op deze vlucht gingen 3 jaarlingen mee en vooral late duiven van 2009. Op Orange speelde Henri 7 jaarlingen en 3 oude duiven. Hij had de 41e van de fondclub tegen 426 duiven. De jaarlingen kwamen op één na terug. Op Montpellier had Henri drie duiven in de prijzen van de 6. De beste doffer kwam maandagavond als laatste thuis. Deze doffer had een slechte dag, maar is gelukkig thuis gekomen, zodat hij later weer voor Henri kan schitteren.
 
Tot slot

De Nationale winnaar van Montpellier was natuurlijk ook de winnaar van de Marathon Noord. Ook op St. Vincent zat Henri er goed bij. Dus in de tussenstand na twee vluchten (van de drie) staat Henri er goed voor (5e, JvN). Ik hoop voor hem dat hij op Montauban weer een mooie tijdduif pakt, zodat hij een gooi kan doen naar het podium op de middaglossing.
Ik was op bezoek bij een gedreven duivenmelker, die weet wat hij wil en die een mooie stam duiven heeft opgebouwd. Hij weet wat hij wil en heeft op basis van inzicht en kijk op duiven mooie prestaties neergezet in de loop der jaren met de 1e Montpellier als voorlopig hoogtepunt. Op St. Vincent en Montpellier heeft hij een mooie basis gelegd voor een hoge eindklassering in de Marathon Noord. Een competitie die Henri een warm toedraagt. Het team van de Marathon Noord wenst Henri veel succes voor de rest van het seizoen en vooral op Montauban.

Namens  Marathon Noord ontvangt Henri (l) de bloemen en felicitaties van Herman van der Velden

Jaco van Nieuwamerongen

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Cees van Heijst

J. Doldersum & Zn

Cor Drost

Van Hoeck-Noel

Marcel van Zanden

Will & Falco Ebben

Johan Hamstra

Gebroeders Homma

Familie Huizer

Fondunie 2000

Nico Jan Koenders

M. van Ginkel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens