Zoals bijna iedereen inmiddels wel weet ben ik samen met enkele andere fanatieke duivensporters in de weer om een Jonge-duivenclub op te richten. Wij willen de duivensport promoten door de liefhebbers ruimschoots de kans tegeven hun jongen op te leren én, voor diegenen die dat graag willen, een competitie te houden. In onze afdeling zijn na het afschaffen van de reguliere jonge-duivenvluchten namelijk nog maar maximaal zeven vluchten voor de jonge duiven over.
Ons afdelingsbestuur verbood het ons. Ze vonden dat HUN competitie daardoor niet eerlijk meer zou zijn, onze duiven zouden beter voorbereid aan de start verschijnen.'Concurrentievervalsing' werd het genoemd. Met eigen duiven opleren had men echter geen moeite. Ze proberen iets tegen te houden wat mijns inziens niet legitiem is, en wel iemand verbieden om bedreven met zijn hobby bezig te zijn.
Overigens, ons werd dus verboden om voorafgaand aan de G-vluchten vier of vijf korte vluchtjes te organiseren. Binnen onze eigen afdeling heeft Regio 1 inmiddels drie opleervluchten gehad, en Regio 3 nu twee. Regio 4 daarentegen geen enkele. Is dat dan geen competitievervalsing in de ogen van ons bestuur?
Het is betreurenswaardig hoe men in deze kwestie staat, maar voor de betrokken duivenliefhebbers is het allemaal zeer bedroevend. Afdeling 5 heeft inmiddels al vijf klokvluchten vervlogen met de jongen en die van ons zitten pas in augustus voor het eerst boven de 100 kilometer. Fanatieke spelers hebben daardoor tot zes kansen minder voor bepaalde Internationale competities zoals bijvoorbeeld de 'Gouden Duif' of het hoogst haalbare in de sport: De Olympiade.
Ik vraag me af hoe men nu in Regio 4 te werk gaat nu men geen enkele opleervlucht heeft kunnen organiseren voor de G-vluchten. Het bestuur een beetje kennende zullen ze aanstaande zaterdag de eerste klokvlucht terug willen brengen naar Meer. Wij (Regio 3) worden daar dan de dupe van. Meer is voor de kortste afstanden nog geen 60 kilometer. We lossen dan wel niet met Regio 4, maar de duiven zitten wel samen in de misschien wel overvolle wagen (de échte reden van de G-vluchten: kostenbesparing).
De uitslag laat zich raden: met oostenwind rollen wij de boel zaterdag op en heeft de oostkant van de kring geen enkele prijs, is de wind west dan is het andersom. Pas dan krijg je scheve afdelingskampioenschappen, je bent bij vluchten van minder dan 100 kilometer namelijk meteen helemaal uitgeschakeld met een verkeerde wind.
Als ze het netjes op willen lossen dan gaat Regio 3 gewoon naar St. Job in 't Goor. Bijna elke overnachtvlucht kost geld, dus dan mag hier ook wel een keer wat bij.
Uit bovenstaande blijkt maar weer dat de afdeling met de G-vluchten helemaal niets bereikt, alleen maar ellende. Waren ze op tijd (in juni!) gestart met opleren dan hadden we:
- hoogstwaarschijnlijk minder verliezen gehad;
- beter opgeleide jongen gehad;
- evenveel kans gehad in competities buiten de afdeling als de rest van Nederland;
- meer sportplezier gehad;
- hadden vaders met een jong gezin gewoon in augustus op vakantie kunnen gaan (dan waren de jongen reeds opgeleerd;
- dan hadden de hobbyisten niet verplicht onnatuurlijke kunstgrepen uit hoeven te halen om hun jongen in de veren te houden, en
- dan was het geen ramp geweest om eens een vlucht af te moeten lassen.
Of we volgend jaar nog G-vluchten op het programma hebben? Het zal voor het afdelingsbestuur nog een hele klus worden, op geloofwaardige wijze hier gemotiveerd achter te staan. De gedupeerde liefhebbers van onze afdeling zullen hen zeker niet meer steunen.
Falco Ebben Bestuur JDC in opriching
P.S. Volgende week dient onze zaak van de Jonge Duiven Club tegen de afdeling voor het Beroepscollege. Vooralsnog gaan we er vanuit dat het Beroepscollege niet partijdig is zoals het T. & G. Anders zal uiteindelijk een onafhankelijke Burgerrechter van buiten de duivensport uitspraak moeten doen.
|