Zaterdag de 23e juli was een zaterdag zonder vlucht voor ons, we hadden geen duiven mee op Chateauroux (744 km) omdat hij alleen voor de fondclub telde, en de jonge duivenvlucht vanuit Boxtel(150 km) werd afgelast.
Als we de weerdeskundigen moesten geloven werd het zaterdag bijzonder slecht weer vanuit het noorden. Dus onze afdeling kwam met de mededeling: vlucht afgelast. Op zaterdagmorgen stond de zon hoog aan de hemel, vanaf 07.00 uur tot 13.00 uur was het hier prachtig. Tja natuurlijk was er een harde wind vanuit het Westen (er was voorspeld vanuit het Noorden..), maar als de wind met 120 km per uur vanuit het zuidwesten waait worden ze toch ook gelost? Onze duiven gaan dan mee tot de eilanden en moeten dan terug, tegen de wind in. Dus wind is voor mij geen reden.
Afdeling 10 daarentegen is de afdeling die heel voorzichtig is, misschien wel de voorzichtigste afdeling van Nederland en die loste wel. Nu deden ze dat op een korte afstand en gelijk om 07.00 uur. De duiven maakten ruim 1600 mpm en waren in een poep en een scheet weer thuis. En dan is het jammer dat dit bij ons niet kon. Maar in principe geeft het niets, het is wel eens goed zo’n weekje rust voor de jonge duiven. De liefhebbers hebben dan wat meer tijd om achterblijvers er weer bij te krijgen of iets meer werk te maken van africhtingen. Ik verwijt het afdeling bestuur dus niets, ze hebben naar goeddunken gereageerd.
Nogmaals verliezen met jonge duiven
De vorige columns gingen over het kwijtspelen van jonge duiven, nu zijn daar heel veel mailtjes en telefoontjes over geweest. De meesten gingen over gezondheid, over weerstand, over africhten en over trekken bij huis. Maar ook veel liefhebbers was opgevallen dat uit sommige koppels alle jongen weg waren en uit sommige koppels niets. Nu kan dan natuurlijk geluk of pech zijn, maar misschien ook wel met het koppel zelf. Zoals u weet ben ik groot voorstander van selectie, duiven moeten perfect van bouw zijn, compleet foutloos voor dat je er jongen uit kweekt. We moeten steeds op zoek zijn naar betere duiven, betere rassen, gezondere duiven, duiven met weerstand en duiven met super oriëntatie, en dan alles in èèn duif hé! Natuurlijk kunnen we nog steeds niet zien wat er in het koppie zit, maar al het andere kunnen we zien of we kunnen er achter komen. En dan die superduiven tegen elkaar, die supergezondheid tegen die super oriëntatie etc. En daaruit alle duiven die toch nog een foutje hebben, moeten weg. Dus selecteren en nog eens selecteren.
In de natuur blijft van een koppel van 20 houtduiven na de winter misschien ook maar 3 over door natuurlijke selectie, weerstand, verstand en kracht. Op ons duivenhok is het precies eender. Wanneer je de natuur helpt zoals de roofvogel mensen doen of de ooievaar vrienden in de Wijk (bij Meppel), dan gaat het totaal fout, de roofvogels worden bijgevoerd en blijven allemaal de winter over.
En de ooievaars waren bijna uitgestorven maar er zijn er nu weer duizenden (die ook worden bijgevoerd), probleem is nu weer dat alle kikkers, en of kleine vogeltjes in dat gebied totaal zijn uitgestorven. In de natuur moet je de natuur zijn werk laten doen, en op uw hok moet u dat doen, beter 4 duiven die het doen en overblijven dan 40 die geen platte prijs winnen of wegvliegen van huis.
En wat gebeurt er met die wegvliegers die aangemeld worden…, die gaan vaak zo naar het kweekhok, omdat ze uit dat topkoppel komen, en men kweekt er volgend jaar weer wegvliegers uit. Ik geloofde er niet in toen ik het hoorde: Uit wegvliegers, kweek je wegvliegers. Maar nu ik het een paar jaar bij hou blijkt Wim van Dijk toch gelijk te krijgen. Wegvliegers niet op je kweekhok zetten, je brengt iets in de stam wat je niet hebben wilt.
Kijk op www.duivensites.nl eens naar de selectie adviezen van Dokter Hooimeijer uit Meppel, hij werd verguist door enkele columnisten, maar nu 15 jaar later…bleek hij gelijk te hebben gehad.
Op eigen hok
Gaat het heel best, maar dat leest u wel in de uitslagen en in mijn dagelijks dagboek op www.duivensites.nl/beute, het ging super met de oude duiven en het gaat redelijk goed met de jonge duiven. Bij de jongen zeg ik redelijk omdat het prijspercentage nog slecht is maar de jongen verder goed naar huis komen. Vorig jaar was dit het zelfde, een kopprijs, slechte percentages, geen aangewezen kunnen draaien, maar toch onaangewezen kampioen van de Friesche fondclub met de jongen in 2010, dus hoop nu op het zelfde. Op dit ogenblik zitten er nog ruim 60 jongen waar ik mee kan spelen, maar er gaan er vandaag hooguit 50 mee, misschien maar 40. Ik speel alleen de duiven die super in de hand zijn en super gemotiveerd, de duiven die terug kwamen naar eerdere omzwervingen speel ik (nog) niet.
Koerier Duivenfilms
Heeft u deel 93 van de Koerier reeds gezien? Met Adrie en Marie Kors uit Steenwijkerwold? Een echte aanrader. Bel met Jos of Marijke op 030-2660160 en bestel deze film voor een regenachtige dag. Toen we afgelopen winter met Jos en Marijke in België waren te Kortrijk heb ik hem aan Adrie Kors voorgesteld, Adrie is voor mij de beste speler van de laatste 50 jaar van onze afdeling. Jos was onder de Indruk van Kors en besloot een film over hem te maken. Adrie verteld openlijk over voer, medicatie, zijn beste duiven, training, ogen en bouw van duiven. Hij is met de tijd meegegaan, steeds op zoek naar toppers (o.a. bij Bert Berends, Leo Heremans en Jan Duijn).
|