Toen men mij jaren geleden vroeg om enkele artikels te schrijven over duiven en de duivensport had ik voorgenomen niet over onszelf te schrijven en geen reclame te maken voor bedrijven. Soms komt er iets voor en dan moet je daar een keer van af kunnen wijken om iets uit te leggen of om enkele vragen te beantwoorden.
Als ik dit schrijf is het midden juli 2010 en hebben we nog 2 oude duiven vluchten te gaan maar we hebben wat achter de rug, een tot nu toe buitengewoon zwaar seizoen met week in week uit vluchten met tegenwind en zeer hoge temperaturen en je merkt het aan de aantallen duiven welke ingekorfd worden en aan het aantal liefhebbers wat afhaakt omdat de verliezen te groot zijn, of omdat ze volledig kapot gespeeld zijn, de meesten gaan dan met de jonge duiven verder en besteden al hun tijd daaraan, misschien hebben ze gelijk.
En toch... oudere liefhebbers noemen het een ouderwets seizoen zwaar maar eerlijk met goede duiven, goede liefhebbers, goede hokken aan kop. Wat me opvalt is dat veel hokken die de laatste jaren als een komeet omhoog schoten het nu een beetje laten afweten, het zijn meer de gedegen, regelmatige kampioenen kolonies die nu opvallen met natuurlijk goede maar bovenal sterke duiven. Er is nog wat, bij grote hitte is vooral de gezondheid van de duiven belangrijk.
Wijzelf draaien een top seizoen, zozeer dat ik af en toe mijn hoofd schud van verbazing van hoe is het mogelijk, vooral omdat we op de achterhand zitten met 65 km. overvlucht en dat in dit zware seizoen, met maar liefts tot nu toe op de voor ons meest belangrijke NPO. vluchten 6x een teletekst vermelding op 6 verschillende vluchten, 6 weken op rij de eerste regionaal vaak met super uitslagen enz... dat komt in de publiciteit en dan krijg je vragen, in ons geval meer dan normaal, daarom dit schrijven en de uitleg.
De meeste vragen gingen over "wat hebben jullie anders gedaan dan andere seizoenen" en "hoe ziet het verzorgings-schema eruit", dat laatste is typisch Duits. Maar zoals vaak heeft ook dit verhaal een voorgeschiedenis, zo hadden we 3 jaar lang enorm veel last van een sperwervrouwtje die het waarschijnlijk alleen op ons hok en de duiven voorzien had, in die 3 jaar vrat hij zo'n 120 duiven op waarvan 54 in 2009 natuurlijk wel hoofdzakelijk jongen, maar toch.
Ook kregen we in 2009 2x bezoek van dieven die de helft van onze kwekers meenamen. In diezelfde week dat de duiven gestolen werden losten we het probleem van de roofvogel op, ik kan eigenlijk niet beschrijven wat een gevoel van opluchting dat voor ons was, sterker nog het overheerste de diefstal.
Waren we eerst van plan te stoppen nu waren we extra gemotiveerd mede ook door enkele opmerkingen over de diefstal, in de geest van "Daar hebben we voorlopig geen last meer van.".
De beste vliegers met wat nieuwe aankopen verhuisden naar het kweekhok. Die motivatie, de extra aandacht, het vroege stoppen met de vluchten zorgden ervoor dat de duiven buitengewoon goed door de rui gekomen waren en de gehele winter en voorjaar in een fantastische gezondheid verkeerden.
Op de jaarlijkse kuur tegen paratyphus na hebben we op aanraden van de dierenarts absoluut geen medicijnen gegeven ook geen kuur tegen het geel, alleen tijdens de kweek om de dag appel-azijn in het water en dan nog de halve voorgeschreven hoeveelheid. De gebruikelijke entingen (paramixo en pokken) hebben we zo dicht mogelijk voor het vliegseizoen gegeven, dit ook weer op aanraden van de dierenarts, het aanmaken van extra rode bloedlichaampjes weet U.
Toch hebben we in de aanloop naar het vliegseizoen toe iets verandert mede door het koude vochtige weer, zo hebben we de oude niet verduisterd we waren bang dat ze te ver terug zouden lopen, eenieder die ons er na vroeg hebben we hetzelfde advies gegeven en van de hokken die wel verduisterden kennen we er die tot nu toe nooit de echte vorm konden krijgen.
Daarnaast hebben we ook de vliegduiven herkoppeld en op 3 tot 5 dagen broeden op weduwschap gezet, iets wat we de laatste jaren niet meer deden. Nog steeds zagen de duiven er onvoorstelbaar goed uit, dus ook voor het vliegseizoen hebben we niets gegeven.
Doordat we de beste vliegers eruit gehaald hadden en de jaarlingen als jong nauwelijks opgeleerd waren verwachten we vooral in het begin er nauwelijks iets van, wie schetst echter onze verbazing toen vooral die jaarlingen naar huis toe raasden. Totdat we de op 5e vlucht zowat in heel Nederland een soort rampvlucht kregen en wijzelf er s'avonds slechts 6 van de 44 door hadden, het onverwachte was echter dat wij in tegenstelling tot veel andere liefhebbers alles terug kregen, de laatste na 2 weken.
Een gedeelte van die jaarlingen kregen we niet echt meer op gang, anders gezegd ze waren onregelmatig, dan weer vroeg dan weer missen, na enkele weken waren we het zat en verhuisden de minsten naar de voilére.
Maar toen kwam het, de ouden herpakten zich en begonnen zonder uitzondering geweldig te presteren vooral op de vluchten boven 400 km. tot 700 km. Naar de oorzaak van dat presteren kunnen we alleen maar gissen maar er waren wel enkele zaken die ons opvielen, nog steeds die fantastische gezondheid, dan het gemakkelijk en lang trainen ondanks de grote hitte, 2 uur per dag zonder de bekken los of hijgen en als laatste de enorme eetlust tot en met de dag van het inkorven.
En nu dan het verzorgings-systeem: Op de dag van thuiskomst Zaterdag volle bak vliegvoer, Iedere morgen Super-dieet (+/- 1 eetlepel ), altijd om 12.00 uur een mengsel van gemalen pinda's - jonge kaas en een eiwit korreltje en s'avonds eerst na het trainen snoepvoer wat bestaat uit 6 deel snoepvoer, 2 deel Nutri-power, 2 deel hennep, 2 deel tovo , daarna volle bak voer (na 1 uur weghalen) Zondag avond super-dieet met daarover Power-Play en Probac 1000 aangemaakt met Oregano olie. Maandag- , Dinsdagavond vlieg. Woensdagavond vlieg met daarover Probac-energie aangemaakt met Lecithin olie Donderdag morgen (de dag van inkorven) volle bak vlieg om 12.00 uur weghalen daarna een mengsel van pinda's en het korreltje maar zonder kaas, om 15.00 uur weer vliegvoer maar nu met super-dieet, daarna snoepvoer , om 16.00 nog enkele gemalen pinda's.
Zoals U ziet maken we nogal werk van de laatste dag, we proberen er zoveel mogelijk voer in te krijgen, natuurlijk is dit bij 2 nachten mand, bij 1 nacht mand geven we s'morgens volle bak om 12.00 uur weg daarna het mengsel pinda's en het korreltje, om 16.00 uur snoepvoer.
Medisch hebben we toen ze het warme weer voorspelden 3 dagen iets voor de koppen gegeven 2 middelen door elkaar en in plaats van een geelkuur in het water gaven we ze om de 3 weken een pil tegen het geel en ze krijgen iedere week 3 voederbeurten Forta-Vita in het water, dat is appelazijn met kruiden.
Daarnaast werden soms enkele duiven individueel behandeld met een neus cleaner wat zichtbare resultaten opleverde. Dan hebben we nog wat, door de hoge temperaturen moet je extra opletten vooral met het water geven, veel liefhebbers hebben duivinnen opgesloten in een kast zitten, ik ken er die komen er de hele dag niet meer bij, dat is funest voor de conditie, zulke duiven moet je minimaal om 12.00 uur laten drinken en ook s'avonds ongeveer 3 uur na het voeren moeten ze weer de gelegenheid tot drinken hebben.
Soms zijn het kleine dingen die het verschil maken.
Succes,
Co Verbree
|