Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Winnaar Cahors Marathon Noord Combinatie Steenbeek en Zn. Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  17-8-2011
 

Het was dit jaar Cahors waarop de beslissing zou vallen wie zich in 2011 kampioen op de middaglossingen bij Stichting Marathon Noord mag noemen. In de winter toen het programma werd vastgesteld stond na alle vergaderronden Montauban gepland maar tijdens het seizoen werd dit alsnog omgezet naar Cahors. Voor de duiven en de liefhebbers maakt het m.i. niet heel veel uit uiteindelijk zijn het de obstakels die onderweg overwonnen moeten worden en duiven met kwaliteit en in topvorm doen dat het best en behalen de topklasseringen.

Obstakels onderweg waren er deze keer voldoende. Zoals bijna gebruikelijk was de regen zoals op elke Marathon Noord vlucht dit jaar ook weer van de partij en stond er in tegenstelling tot de voorgaande vluchten een wind uit noordelijke richtingen.
Het zou dus een “zware” worden voor de echte fondduiven zoals velen dan zeggen. Dat het echter zo’n zware zou worden met uiteindelijk op diverse hokken nog lege plaatsen zal niet iedereen vooraf verwacht hebben.
De eerste duiven vielen in Sector 2 en was het Batenburg v/d Merwe om 08:04u die daarmee de eerste plaats opeisten. Normaal verwacht je dan snel meer duiven maar dat viel tegen en het duurde tot 10:32u. voor de eerste melding uit Sector 3 op teletekst stond. Het was de 2e getekende van Comb. Steenbeek en Zn. die uiteindelijk goed was voor de eerste in sector 3. Slechts 8 duiven in sector 2 en 3 in sector 3 behaalden een snelheid boven de 1000 m.p.m. In sector 4 duurde het tot rond 15:00u. voor de eerste duiven vielen.

De eerste van Comb Steenbeek bleek ook de eerste bij Stichting Marathon Noord te zijn geworden. Voor “ons” (in Soest) geen onbekende omdat de Bilt vlakbij Soest ligt maar ook omdat we in 2008 al op bezoek waren bij de combinatie omdat toen de beste duif over 3 jaar op de middaglossingen bij Koos Steenbeek bleek te zitten.
Dus werd een afspraak gemaakt voor een huldiging en weer eens even bij te praten.
De eerste afspraak viel geheel in stijl met dit jaar “in het water” want de uitgestelde vlucht vanuit Perpignan gooide roet in het eten omdat de klokken leeggemaakt moesten worden. Dus werd een nieuwe afspraak gemaakt en dit keer ging dat goed.

Namens SMN werden de felicitaties overgebacht door peningmeester Wim van Dorrestein (r) en oud SMN voorzitter en duivenvriend Hans Wolfsen

De combinatie Steenbeek bestaat uit Koos(53) en zoon Boyd(15) maar wij “denken” dat Koos het grootste deel van de verzorging voor zijn rekening neemt.
Koos heeft al vanaf zijn 12 jaar duiven en presteerde het om in het tweede jaar waarin hij meedeed aan de wedvluchten 2e generaal te worden.
Het bijzondere bij de combinatie Steenbeek is dat met heel beperkte mogelijkheden fantastische resultaten behaald worden.
 
De beschikbare ruimte voor een hok is heel beperkt. Het hok is ongeveer 9 meter lang en opgedeeld in 4 afdelingen. Een deel van het hok is gebouwd in de schuur. In de vlieghokken zit vloerverwarming en wordt met een hygrostaat, de vochtigheid in het hok op peil te houden.
 
Koos is iemand die zich helemaal op de Stichting Marathon Noord vluchten richt getuige het vluchtprogramma dat hij uitschrijft en de Marathon Noord vluchten daarop markeert zodat hij in het hectische seizoen geen fouten kan maken. Dit jaar heeft dat in ieder geval geleid tot de eerste Cahors maar ook 1e duifkampioen (Hans Eijerkamp trofee), winnaar Criterium der Azen en 2e kampioen middaglossingen.
 
Koos is satelliethok voor het kweekcentrum van First Prize Pigeons waardoor hij wat mogelijkheden heeft om zonder kosten goede duiven te bemachtigen. “Deze mogelijkheid kwam langs en ik kan niet veel geld besteden aan duiven dus dit kwam mooi uit. Daarnaast heb ik twee opgroeiende jongens en ik besteed liever wat extra geld aan mijn kinderen Verder ruil ik wel eens wat duiven“, aldus Koos.
 
Toen de duiven van Cahors moesten komen zat Koos te wachten met een andere liefhebber die vitesse speelt. Toen dan de eerste kwam bleef Koos de rust zelve en ging Koos eerst het broedhok open doen en het jonkie voor de duivin in de schotel leggen waarna de winnares werd binnengehaald. De vitesse man vond dit maar vreemd. Toen later duidelijk werd dat het de eerste gemelde de sector was begon Koos toch wel wat beverig te worden getuige de uitspraak van een aanwezige die zei “Koos je staat helemaal te trillen”. “Je moet dan nog uren wachten tot je weet of het echt de eerste is omdat de overvlucht je nog voor kan zitten maar gelukkig was dat niet zo”.

De winnares is een blauwbonte duivin NL08-1309384 en werd gekweekt uit een doffer van First Prize Pigeons welke een broer is van de beste Marathon Noord duif in 3 jaar in 2008 gekoppeld aan een duivin van Paul van de Boogaard. 

Op de vraag “wat is er sinds 3 jaar veranderd” was het antwoord “eigenlijk niets alleen ben ik helemaal overgegaan op natuurproducten. Vorig jaar ging het dramatisch maar ik denk ik houd toch vol.” De eerste vlucht in 2011 ging niet best en toen was er wel de verleiding toch wat te gaan geven maar Koos hield vast aan zijn nieuwe strategie. “Nu geef ik alleen natuurproducten en meng ik van alles zodat mijn vrouw soms zegt, je lijkt Eucalypta wel.”
 
In een volgende reportage komen we terug bij de Combinatie Steenbeek om dieper in te gaan op de gewonnen kampioenschappen. 

Heimen Huisman

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Johan Hamstra

M. van Ginkel

Super Fondclub G.O.U.

IFC Zeeland

Familie Huizer

Hans de Ruig

A. Engelen

IFC Hoogerheide

Fondunie 2000

Van Hoeck-Noel

Gebr. van Toor

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens