Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Jan Lases uit Noorden wint Perpignan Marathon Noord Open printvriendelijke pagina
John Laan  19-8-2011
 

Maandagmiddag werd ik gebeld door de Stichting Marathon Noord met het verzoek of ik een verslag wilde gaan maken bij de winnaar van internationaal Perpignan Jan Lases. Doordat Jan zijn 2de getekende pakte betekende dit tevens dat hij ook de eerste prijs bij de SMN op zijn conto schreef.

Internationaal Perpignan 6-8-11

Uiteraard wilde ik wel eens een gesprek aangaan met één winnaar van een internationaal concours. Zo gezegd zo gedaan. De afspraak was snel gemaakt en op woensdagmiddag was ik onderweg naar Zuid Holland om in het kleine plaatsje Noorden een rapportage te gaan maken bij een bijzondere liefhebber. Jan, 71 jaar jong, een voormalig leraar wiskunde, natuurkunde en economie, genietend van zijn welverdiende pensioen ontving mij vriendelijk met de telefoon in de hand. U kunt wel raden waar het over ging!!!! De drukte was nog niet overgewaaid.
Jan, verwees mij naar een plaats bij het raam waar je uitkijkt op het duivenhok. Hij vertelde (op zijn praatstoel) mij dat hij als kleine jongen de duiven van zijn vader moest verzorgen, waardoor hij besmet raakte met het duivenmelkers bacil. Maar dat hij de eerste jaren dat hij getrouwd was, zijn gezin voorrang gaf waardoor Jan pas in 1983 echt weer actief mee ging doen met de duiven. In het eerste begin wilde dit niet echt vlotten waarop werd besloten in 1999 de boel met behulp van zo’n 15 duivenvrienden eens grondig te verbouwen tot het duivenhok wat er nu staat.

http://www.marathonnoord.nl/content/Jan Lases met vrouw winnaar Perpignan_3617.jpg

Jan is dit jaar begonnen met 52 oude vliegduiven waarvan er nu nog circa 30 aanwezig zijn op de hokken. Hij gaat ervan uit dat ze als 2 jarige zeker hun prijzen verdiend moeten hebben anders gaan ze er onherroepelijk uit. Dan wordt het vlieghok aangevuld met circa 50% jaarlingen.
Drie jaar geleden speelde Jan al de 6de nationaal Barcelona en werd hij 3de in de SMN op de ochtendlossingen. Overigens speelt hij ook zeer verdienstelijk op de middag lossingen met oa; de 28 nationaal Mont de Marsan van dit jaar. En vele andere prijzen.

Jan had besloten dat er 4 duiven mee zouden gaan naar Perpignan. Hij moest een keuze maken tussen de nestzusters 09-420 en de 09-421. Één van de twee moest thuis blijven. De keuze viel uiteindelijk op de 09-1220421 omdat haar stand van 7 dagen jong beter werd geacht dan van haar nestzusje. Achteraf gezien een uitstekende keuze die Jan op dat moment maakte.
Jan wist dat er s’avonds een duif in Limburg was gevallen waardoor hij ook wist dat ze niet al te vroeg konden vallen. Maar hij had voor de zekerheid toch de wekker om tien over vijf gezet. Om de een of andere rede werd Jan midden in de nacht wakker, de klok gaf 02.45 uur aan. Jan ging er even uit om naar de WC te gaan. In het voorbijlopen van zijn “praatstoel” keek Jan toch onbewust even naar buiten en zag iets op de goot van zijn hok zitten! He daar zit iets! Maar het was zo donker dat hij niet direct kon zien wat het was. Toch maar even voor de zekerheid naar zijn hok gelopen en via de trap op het bordes op gegaan. Ja, het is toch een duif. Het zal wel een jong zijn!!! 

http://www.marathonnoord.nl/content/Lases hok_3273.JPG

Jan ging onder de goot staan en pakte als een soort roofvogel de duif razendsnel van de goot af. Even het licht aan doen om te kijken wat het is. He, het is een duif van Perpignan!!!!!!!! Zijn constateersysteem stond al aan dus de duif werd snel over de antenne gehaald. Zo, dat is gebeurd. Jan heeft voor de gewoonte zijn klok met papiertje en een pen gestoken door dit papiertje in het duivenhok klaar te zetten. Dat kwam nu goed uit, hij kon direct de eerste gummie klokken waarna hij rustig en beheerst (ikzelf zo op zo’n moment de wabber krijgen) de tweede gummie pakte,hij zette de duif even op de grond om ook van deze gummie het nummer op te schrijven en deze te klokken. Vervolgens even het licht uit, om zijn nu toch wel zeer bijzondere duivin op nieuw te pakken en even het vleugelmerk te noteren. Hierna (uiteraard met verlichting) heeft hij de duivin in haar broedbak gezet bij haar jong en voorzien van water en een bakje tovo. Hiervan knappen ze sneller op zegt Jan. Dierlijke vetten zijn goed.
Maar dan, moet ik haar nu midden in de nacht melden??? Even zijn vriend Frans Heeze in de achterhoek bellen. Die ligt toch naast de telefoon dus zal hij die wel opnemen was Jan zijn veronderstelling. En jawel, die pakte al slaperig de telefoon op. Hij was na de mededeling van Jan direct goed wakker!!Frans ging wel even zijn broer Arie bellen die op zijn beurt de ZLU in Limburg inlichtte over deze toch wel bijzondere “vroege vogel”. Hierna heeft Jan toch maar zijn eigen meldpost gebeld en Peter Verburg medegedeeld wat hem zojuist allemaal is overkomen.
En dan is het 4 uur s’nachts. Maak je dan je vrouw wakker die herstellende is van ziek zijn. Nee, laat haar nog maar even slapen. Eerst maar even een bakkie doen en dan maar even op de bank gaan liggen. Dat werkt natuurlijk niet, je doet geen oog meer dicht. Maar het is nog zo vroeg!!!!! Om 6 uur begon het gekken huis pas echt goed op gang te komen en Jan werd voordurend door “Jan”en alleman gefeliciteerd met zijn wel verdiende overwinning.
De duivin die hiervoor allemaal aansprakelijk kan worden gesteld is de 09-1220421. Zij wist het ongelofelijke te presteren om de 1051 kilometer in een stuk door te vliegen. Jan wist namelijk niet hoe laat zij er al zat!!!! 02.47.52 uur zal bij Jan en zijn vrouw in de lengte van jaren in hun geheugen gegrift blijven staan. Dat is het moment waarop Jan zijn 1st INTERNATIONAAL PERPIGNAN 2011 op de klep plaatste. En dat tegen een internationaal deelnemers veld van ruim 15000 duiven.

http://www.marathonnoord.nl/content/Jan Lases Perpignan winnares met jongen_1516.jpg
 
http://www.marathonnoord.nl/content/Jan Lases Perpignan vleugel winnares_4658.jpg

De vader van deze bijzondere duivin komt bij Th. Pennings vandaan. In deze bloed lijn kom je onder andere ook de naam van Vertelman uit Hoogkarspel tegen. Zijn vermaarde ‘393” was de vader van de “Rooie 50” en van de “947” en vele andere. 2007 won Vertelman de 1st Internationaal Perpignan. Dat kan geen toeval zijn!!! Maar ook zie je hierin een van de super zusje van Leo Kouters uit Noordhoek staan. De “999”.
De moeder van dit talent is gekocht op de totale verkoop van Thei Hermans. Hier vind je het soort van W. Gommans en de super bloedlijnen van Cees de Jong uit Lepelstraat. Dit is voor 90% van der wegen soort.
Jan zijn hok is verder opgebouwd met duiven die de bloedlijnen hebben van de volgende topliefhebbers. Zowel direct als indirect zijn ze op zijn hok te vinden. Thei Pennings, Kees Niesten, Nico Volkens, Cees de Jong, Peter de Haan lijn “Tess”
Uiteraard wilde ik van Jan weten of hij nu nog iets speciaals gedaan heeft om zijn duiven extra te motiveren. Zijn antwoord was eigenlijk simpel: gewoon volle bak geven met Marinan kweek en 14 dagen van te voren apart nog wat bijvoeren en mengen met conditiemix van, Van der Sluis.
Medisch gezien niet te veel poespas. Wel een ornipil opsteken een week van te voren en regelmatig laten controleren op het geel. In het vroege voorjaar zorgt Jan ervoor dat alle duiven zijn gedruppeld met luizendruppel van, Van der Sluis daarna niet meer om form verlies tegen te gaan.
Het laatste wat ik aan Jan vroeg was: En hoe heeft U de laatste dagen beleefd. Jan vertelde mij dat hij feitelijk is “geleefd” de afgelopen dagen. Dan komt er toch wel enige stress en spanning bij. Maar dat, dat het uiteindelijk wel allemaal waard is geweest. Het is voor Jan en zijn vrouw dan ook een onvergetelijke gebeurtenis geweest. Jan heft nog maar kort mogen genieten van deze bijzondere duivin 09-421 daar zij inmiddels is verhuisd naar een kapitaal kweekhok elders in de wereld.
 
Jan, nogmaals namens de Stichting Marathon Noord van harte gefeliciteerd en geniet hier nog maar even van.

http://www.marathonnoord.nl/content/Jan Lases wint Perpignan felicitaties_4325.jpg

Namens SMN krijgt Jan de felicitaties van penningmeester Wim van Dorrestein.

Bedankt voor het ontvangst en misschien tot ziens.

John Laan

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Lokhorst

De Marathonvliegers

Team Noel-Willockx

Nico Haesen

Van Elsacker-Jepsen

Hans de Ruig

Super Fondclub G.O.U.

Huub Hermans

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Gebr. Maas & Zn

Cees van Heijst

IFC Zeeland

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!