Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Wegvliegers en thuiskomers Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  27-8-2011
 

Afgelopen vrijdagavond weer een goed gesprek gehad met een mede club genoot, het ging over de grote verliezen van jonge duiven en over de eventuele oorzaken daarvan. Eén van de oorzaken is dat men kweekt uit alles met twee vleugels (zoal ik al vaker vertelde i.v.m. selectie).

Wanneer we soms kijken op stamkaarten van kweekduiven bij liefhebbers dan blijkt heel regelmatig dat de "kweker" zelf niet gevlogen heeft, de ouders niet en soms zelf de grootouders niet. Waar blijft dan de selectie op verstand? Op IQ? Op oriëntatie? Misschien was uw kweker (waar de jongen steeds van verspeelt worden) zelf ook wel een wegvlieger geweest? Misschien had deze duif zo slecht gevlogen dat u hem al had doodgemaakt.

Als een bepaalde liefhebber een dochter van deze Super Crack heeft gekocht en deze duif is nooit gevlogen, wie zegt dan dat het een topper zou zijn?
Maar die liefhebber kweekt er weer kinderen van (kleinkinderen Super Crack), zet er een paar van op het kweekhok (om de soort te bewaren.....), maar wie zegt dat die kleinkinderen geen wegvliegers waren geweest? Of nietsnutten?

U als koper, haalt bij deze man weer kinderen uit die kleinkinderen van Super Crack en zet ze op het kweekhok...want u heeft er toch honderd euro voor betaald, wie zegt dat deze 3e/4e generatie Super Crack zelf een topper zou zijn geweest en geen wegvlieger???

En wat denkt u van al die verkopingen op internet? Liefhebbers die geen deuk in een pakje boter spelen verkopen duiven uit hun "rechtstreekse Mister X duiven", en dan bij hun op een slecht spelend hok blijven de duiven die het nog een beetje doen zitten en hun rommel (van die matige speler), gaat op internet....

U als koper hebt nu Mister X bloed, van een matig hok uit de matige duiven en zet ze op het kweekhok, want u heeft er toch zestig euro voor betaald...

Er zijn kweekcentra's die jongen verkopen uit achterkleinzoon van de Dolle...die in 1967 een auto won, deze achterkleinzoon Dolle, waarvan de vader en opa nooit op de vlucht geweest zijn... staat weer op een achterkleindochter van de zus van de 90 van Jef van Wanroij...

U gaat er mee spelen...en soms zit er een goede tussen, maar 998 slechten (per duizend). Kweek alleen uit duiven met een perfecte bouw, die zelf gevlogen hebben of in ieder geval de ouders gevlogen hebben en veel prijzen hebben gewonnen. Veel prijzen is goede oriëntatie. Wegvliegers kweken wegvliegers.

Internetduiven van toppers zijn soms duiven die weggevlogen zijn... opgehaald... in de volière gezet en dan op internet! En U koopt die, gaat er mee kweken en kweekt...Wegvliegers !

Dit bovenstaande bericht had ik in mijn dagboek gezet op www.duivensites.nl/beute

En er kwam heel erg veel response op kan ik u vertellen. Bijna iedereen was het met me eens dat uit duiven waar nooit mee gevlogen is het uitval wat groter is dan uit bevlogen duiven (die er naar een jaar met 12/14 vluchten nog steeds zijn). Èèn liefhebber vroeg waarom ik dan vaak schrijf dat je gekochte duiven gelijk op de kweek moet zetten? En gelijk heeft hij natuurlijk, ik verkondig dat. Maar wel kinderen uit toppers, dus vader en of moeder moet een goeie duif zijn, deze onbevlogen kinderen van toppers zet je tegen elkaar en de kans is groot dat er bruikbare tot zeer goede duiven uitkomen. Daar sta ik nog steeds achter. Maar duiven die op een matig hok uitgeselecteerd worden en op internet worden gezet, die moeten we natuurlijk niet hebben al komen ze uit de Supercrack.

Enkele liefhebbers die hun duiven door mij laten selecteren zetten de afval op internet of verkopen ze aan huis. De vijfjes en zesjes in de hand waar ook nog eens geen enkele topper uit geboren is komen in de verkoop omdat er een mooie stamkaart bij zit. Deze duiven komen bij u de gewillige koper op het kweekhok en u kweekt er een extra ronde van zelfs omdat hij van Mister X afkomstig is. Vergeet niet dan die superspeler Mister X ook veel troep kweekt, en de duiven die hij verkoopt weer doorverkocht worden op internet wanneer blijkt dat er alleen soepkippen uit komen. De 2e of 3e hands verkopers noemen dit statiegeld. Zij hebben er geld voor betaald bij Mister X, toen er niets uitkwam…tja wat er mee te doen? Doorverkopen natuurlijk.

Ik kreeg drie jaar geleden een duif in de handen voor selectie van één der grootste liefhebbers van Nederland (groots in prestaties), deze duif was zo enorm slecht in de hand dat hij een 5 kreeg, dus in de green exit bak. Bij navraag bleek de duif zo’n vier jaar op het kweekhok te hebben gezeten zonder enige kweek resultaten, geen enkele duif er uit won prijs.

Wat schetst mijn verbazing (eigenlijk niet natuurlijk), dat deze duif enkele weken later op internet stond als schitterende rechtstreekse doffer van Mister X (de grote speler), dat er geen kweekresultaten bij stonden kon natuurlijk ook niet. Wel werd uitgebreid gesproken over de overgrootvader en een dochter van een tante van de duif. De duif bracht 1200 euro op en ging naar een kweekcentrum die U er weer jongen van verkoopt met prachtige stamkaart (die was ook mooi, eerlijk is eerlijk). Maar omdat u daar laten we zeggen € 250,00 betaald voor een jong zet u hem waarschijnlijk op de kweek… En dan? Tja, wegvliegers, soepduiven en andere nietsnutten.

Ik hou alle sites waar duiven verkocht worden bij, ik lees niet alles maar wel veel. En wat valt dan op? Dat sommige duiven de laatste 3 jaar net zo vaak of vaker verkocht zijn. Waarom? Omdat de nieuwe eigenaar het een waardeloze duif in de hand vond of dat de kinderen allemaal weg vlogen.
Heb ik wat tegen internet verkopen? Nee, zeker niet, ik doe er zelf ook aan mee. Maar liefhebbers die geen deuk in een pakje boter vliegen met duiven van Mister X die in de hand een vijf scoren, die horen niet op internet.
Verkopers zouden daar veel meer op moeten letten, wanneer een liefhebber duiven aanbied. Vliegt de man zelf goed? Zijn de duiven die in de verkoop gaan perfect in de hand? Als het een oude kweker is zet de nazaten er bij. Is het een oude vlieger zet de prestaties er bij. En gebruik geen flauwekul termen als Jong Talentje bij een duif met 2 staartprijsjes als jaarling.

Dus resumé

Veel van onze jonge duiven die wegblijven zijn niet goed opgeleerd, zijn niet helemaal gezond, komen uit ouders of familie die niet presteren of zelfs gewoon niets waard zijn. En veel van onze jongen die wegblijven zijn in de hand niets waard en het kopje? Daar kunnen we niet in kijken. Maar uit wegvliegers kweekt men wegvliegers, en uit soepkippen met een mooie stamkaart kweekt u duiven met een nog mooiere stamkaart die wegblijven op de eerste vlucht met matig weer.

Tot volgende week. En u heeft weer wat om over te praten vanavond in het club lokaal. Heb je gelezen wat die Beute nu weer schreef??=

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Will & Falco Ebben

J. Doldersum & Zn

Van Elsacker-Jepsen

Johan Hamstra

Cees van Heijst

Team Noel-Willockx

A. Engelen

Nico Haesen

Aad Beerendonk

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gertjan Knoop

Comb. Verweij-de Haan

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens