Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Weetjes! Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  15-9-2011
 

Elke week lees ik wel een duivenboek van A tot Z of bekijk voor de zoveelste keer die succes dvd op zoek naar iets wat me verder kan brengen op de ladder naar succes in onze duivensport.
Een zeer interessant boek is “Het handboek voor de duivensport” van Drs.J. van der Sluis en wijlen Dr.J.W.E.Stam, ik raad het iedereen aan (niet alleen toekomstige keurmeesters die dit boek uit hun hoofd moeten kennen, maar iedereen die iets wil leren).

1. Het grootste deel van de vliegspieren van een duif zijn de zogenoemde “rode” spieren. Deze kunnen door veelvuldig trainen (al dan niet verplicht met vlag) krachtiger worden en zullen dan minder snel vermoeid raken. Vooral eendaagse en overnachtspelers doen daar hun voordeel mee: Langer trainen is beter thuiskomen tijdens “hun’ vluchten.
2. Groene ontlasting bij duiven is niet altijd verkeerd, een duif heeft geen galblaas waarin gal bewaard wordt maar transporteert het direct van uit de lever naar de darmen, en als er dan niets in de darmen zit is het alleen gal wat er uit stroomt (bij thuiskomst van een wedvlucht bijvoorbeeld)
3. Duiven hebben nauwelijks darmflora vandaar de grote verdraagzaamheid voor antibiotica.
4. Natte bakken bij meestal jonge weduwnaars duid niet altijd op zieke duiven. Door stress drinken ze te veel en dat geeft dunne ontlasting (Polydipsie).
5. Bij omkoppelen van duivinnen moeten ze 14 dagen gescheiden zitten om voor 100% zeker te zijn dat de eieren bevrucht zijn door de “nieuwe doffer”, de zaadcellen van de oude partner kunnen tot 14 dagen bewaard blijven in de eileiders door de duivin.
6. Oude dons bestaat wel degelijk (al beweren anderen van niet). Door slechte conditie, of dat en duif een tijdje niet in orde geweest is blijft dons soms achter tijdens de rui. Naast het borstbeen (en er achter) zijn de plekken waar we het dan vinden. In deze tijd (September) wil een kuur van 21 dagen met karnemelk en daarna 14 dagen Prange Suppe de pluimen super “doen vallen”
7. Wanneer een duif onverhoopt toch op èèn of twee oude slagpennen blijven staan kunnen we die Januari of Februari nog trekken. Maar knip de te trekken pen eerst voor de helft af, laat hem 10 dagen “afsterven” en trek hem dan, dit voorkomt in de meeste gevallen problemen.
8. Scheve pennen in de broek(achtervleugel) komen het vaakst voor bij duiven die goed tot zeer goed gepresteerd hebben. Deze scheve pennen niet trekken, ze komen namelijk in de zelfde stand terug.
9. Uit twee blauwband duiven kan geen kras komen, maar ook geen rode of vale.
10. Uit twee krassen kunnen wel blauwen geboren worden.
11. Uit twee rode of vale duiven kan geen blauwe doffer geboren worden, wel een duivin met de blauwe kleur.
12. Boven het plafond in uw duivenhok moet het kouder zijn dan in het hok bij de duiven, warme/gebruikte lucht moet kunnen stijgen en dat kan alleen wanneer het boven in de nok kouder is.
13. Wanneer een oudere bewezen duif “opeens” niet meer presteert, controleer of het talgkliertje niet verstopt is. Bij verstopping voorzichtig met Eén duim masseren tot er een druppeltje talg verschijnt. De duif zal na enkele dagen weer glad worden en wederom kunnen presteren.
14. Bij een tekort aan vitaminen zal een duif nooit tot topprestaties komen. De belangrijkste vitamine voor een duif is de B-groep, maar aangezien een duif deze niet kan opslaan zoals b.v. vitamine A is het verstandig om hem regelmatig te verstrekken (b.v. biergist en of Beute Sport)
15. Grit, kiezel en roodsteen is bijna net zo belangrijk als voer, zorg dat het altijd vers tot beschikking staat. Een duif kan de granen en zaden niet vermalen zonder deze “tanden”

Op eigen hok

Gaat het prima, we zijn hoog geëindigd in de afdeling bij de diverse kampioenschappen en hebben nog twee zaterdagen voor de boeg met natour vluchten en ook daar op gaat het redelijk. Morgen hebben we de nationale Derby der junioren, het aantal duiven zal in sommige afdelingen dramatisch laag zijn, door de idiote datum, verloop van de vluchten, het weer van de laatste weken en het verspelen van jonge duiven.

Over ongeveer 10 dagen is het seizoen hier voorbij en gaan we reeds met het nieuwe seizoen 2012 beginnen. Direct na de laatste vlucht scheiden we de duiven, gaat alles apart en komen de vliegers even een paar weken niet los. We beginnen steeds met een dag vasten, gevolgd door een paar dagen licht voer(Recup). Tevens beginnen we met 21 dagen karnemelk door het water (1 liter karnemelk op 3 liter water), gevolgd door 14 dagen Prange Suppe. En waarschijnlijk doen we hierna nog een kuur tegen paratyfus door het water of over het voer, maar dat is nog niet zeker (u krijgt het te horen).

Tot volgende week.

PS Heeft u een vraag? Kan ik er een Column over maken? Stuur het naar Beute_zn@hotmail.com

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Johan Hamstra

Theo de Kruijk

M. van Ginkel

Familie Huizer

IFC Zeeland

Gertjan Knoop

Dick-Jan & Stephan Göbel

Cor Drost

De Marathonvliegers

Marcel van Zanden

Cees van Heijst

Comb. Verweij-de Haan

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Duivenverkoop, gratis adverteren

Postduivenveiling.com

Duindam Klimaatadvies

Ad Schaerlaeckens