Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Kijk op de week (09-10-11) Open printvriendelijke pagina
Johan Hamstra  9-10-2011
 

De weken gaan voor me gevoel als maar sneller en sneller. Zo zit ik mijn wekelijkse verhaaltje te tikken op een mooie zondagochtend en zo zijn we weer een week verder. Helaas was ik de tweede helft van deze week niet helemaal fit en dat was ook de reden dat ik niet naar de verkoop ben geweest van het Attractie spel te Zuid-Beijerland van afgelopen vrijdag. Jammer, had graag van de partij geweest !!! Gelukkig, we zijn enkele dagen verder en gaat het wel weer zo blijkt, zo hebben we allemaal wel eens dagen dat we denken van... Maar al met al, ik heb wel het Attractiegebeuren moeten laten schieten hierdoor.

Voetballen

Recentelijk werd mij de vraag gesteld van, "Waarom schrijf je niet meer over het voetbal van je zoontje"? En inderdaad, ondanks dat ik dat het vorige seizoen wel wekelijks gedaan had was me dat dit jaar eigenlijk gewoon ontschoten. Daarom dan ook maar dat ik ook maar weer zal proberen wekelijks wat mee te nemen van het voetbal. Er zijn al diverse wedstrijden geweest waarvan ik kan zeggen dat de jongens het zeker niet onverdienstelijk doen. Gisteren moesten we naar het plaatselijke Rhoon tegen VV Rhoon. Je zou het haast kunnen omschrijven als een soort streekderby. Onze jongens gingen van meet af aan en er flink tegen aan. Leuk als je zie dat het nu echt wat op voetballen gaat lijken. Zoonlief stond opgesteld als linksbuiten en de eerste twee doelpunten, van de 5-2 overwinning kwamen op naam van, ja, inderdaad Tim Hamstra. Bij het maken van het eerste doelpunt, kijkend naar zijn vader en duim omhoog, ja, machtig gewoon. Dus, voor hen die het gemist hebben het wekelijkse voetbalpraatje, ik zal proberen wekelijks er enkele regels aan te spanderen.  

De overgebleven jongen eens nagekeken

Na het vrij intensief lappen van de jongen viel de schade zoals vermeld vorige week reuze mee. Van de 41 waar ik mee was begonnen waren er na de nodige keren africhten nog een 36 in getal over. Natuurlijk, voor mijn accommodatie te veel maar ja, ik kweek ze niet om dan zomaar lukraak op te ruimen einde van het jaar. Je leest wel eens in verslagen dat de jonge aan het einde van het jaar geselecteerd worden op hoe ze afkwamen en op stamboom/afkomst. Dit laatste vindt ik echt zulk groot gelul. Daar kweek je mijn inziens toch al op! Kijk, dat je selecteer op hoe ze afkomen, op bouw, oké, maar seleceteren op afkomst. Ja sorry, ik vindt het gelul want hier kan je voorafgaande aan het koppelen al rekening mee houden. Nu vindt ik selecteren op bouw ook een verhaal apart want echt, ik heb zo door de jaren duiven in handen gehad dat ik dacht van... en echt, het was niets. Maar ik kreeg er ook in handen wat echte toppers bleken te zijn waarvan je dacht op voorhand...... En echt, iedere mooie of goed gebouwde is geen goeie maar iedere goeie is een mooie!!!

Ook hier...

Kijk, normaal is het zo dat ik persoonlijk mijn jongen die overblijven allemaal laat zitten. Nu was het dit jaar het geval dat ik van een nieuw koppel zes jongen had gekweekt. Van de vijf jongen die ik met africhten was verspeeld zaten er drie bij uit dit koppel. Ja, dan is de keuze, al kan hier dan ook best een goeie bij zitten, maar mijn keuze is dan makkelijk. Zowel het koppel, als de overgebleven drie jongen zijn verwijderd. Natuurlijk hoef je niet zo te zijn maar je moet ergens een keuze stellen.

In totaal over tot op heden

Dus in totaal zijn er een goeie 30 jonge overgebleven voor aankomend jaar. De meeste zullen een plekje gaan krijgen op het grote hok. De overige zullen geplaatst worden in het hok van de jongen in de schuur en al daar vandaan gespeeld gaan worden. Ja, dan kweek ik gewoon of minder jongen of gewoon wat later. Nee, opruimen omdat ......... En daar ik al langer rond loop met de gedachten om enkel nog zomer- en of latejongen te gaan kweken voor mezelf is dit misschien een mooie bijkomstigheid.

Toon Janssen

Zoals we allen weten, stil zitten is achteruit gaan daarom moet je eigenlijk goed en doordacht up to date blijven. Vorig jaar schreef ik over mijn aankoop van een ingeteelde kleinzoon van de "Luca" van Toon Janssen (40e Nat. Barcelona, 40e Nat. Perpignan, 55e Nat. Barcelona, 186e Nat. Perpignan etc. etc.) waarna er ook nog een rechtstreekse dochter uit deze gigant naar Poortugaal kwam. Afgelopen zomer heeft deze "Luca" gekoppeld gestaan tegen mijn "Joke" (beste Nederlandse duif over Barcelona - Perpignan Internationaal 2008) En uit deze koppeling ga ik morgen het voor mij gekweekte jong halen. Tevens zullen er nog twee Janssen duifjes uit een samenkweek de gelederen versterken en zodoende hoop ik redelijk op sterkte te zijn voor de komende jaren. Ja, voor nakomelingen uit "echte" goeie heb je eigenlijk plaats genoeg en ik blijf het herhalen, uit toppers komen slechte en goeie terwijl uit brandhout enkel en alleen maar brandhout blijft komen. Stamboomduiven, ja, we hebben ze allemaal, maar nakomelingen rechtreeeks uit die zeldzame toppers...

Met dit schrijven wil ik het er eigenlijk maar bij laten dus: Tot de volgende kijk op ....

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Team Noel-Willockx

A. Engelen

J. Doldersum & Zn

De Marathonvliegers

Huub Hermans

Hans de Ruig

Gert Jan Beute Duivenproducten

Cees van Heijst

Comb. Gerritsen

Comb. Verweij-de Haan

Marcel van Zanden

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!