Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Voorlichting Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  11-10-2011
 

Liefhebbers zijn om velerlei redenen op een duivenkrant geabonneerd. Het gaat ze om het nieuws, de uitslagen en… ze willen leren. De meeste toch.

Leren van wat kampioenen te zeggen hebben, dierenartsen en schrijvers. En dan is er niets zo verwarrend, vooral voor beginnende liefhebbers, als mensen tegen wie men op ziet die elkaar tegenspreken of verschillend denken.

HOK

Zo is het hok een heikel punt. “Ligt het daaraan dat de duiven niet presteren?” vragen velen zich af. En met dubbele belangstelling lezen ze alles wat met het hok te maken heeft. Maar gevolg kan zijn dat de verwarring alleen maar groter wordt.

Neem nu Serge van Elsacker, iemand die duivensport in de vingers heeft als weinig anderen. Hij werd dit jaar Koning van Union maar was dat ook al toen hij amper 30 was. De jongste kampioen ooit. Serge beweert in een mooie reportage in dit blad die titel vooral te danken te hebben aan het formidabel presteren van zijn jongen dit jaar.

En dat formidabel presteren zou dan weer komen door het verhogen van het dak. Meer lucht weet je wel. Als je jongen niet komen en je zo iets leest is het verleidelijk de kap van je jonge duivenhok ook te verhogen ware het niet … dat er anderen zijn. Mensen als v d Wouwer, Dirk van Dijck, Eddy Janssen enzovoots.

ANDEREN

Ook Dirk van Dijck kan met jongen enorm uithalen maar… die doet het dan weer op hokken met golfplaten zoals de kampioen van Belgie jonge duiven in 2010. Bij kampioen Eddy Janssen zitten de jongen zelfs direct onder de plat liggende golfplaten.

Dan is er nog ene Gaston v d Wouwer. Weinigen presteerden op de kleine fond de laatste jaren beter dan hij.  Vooral met jonge duiven. Op zijn hokken vindt totaal geen verluchting langs boven plaats. Het dak is plat en dicht. Een hok moet goed zijn klaar, maar dat kan dus op verschillende manieren.

Met wat sleutelen, experimenteren, raad vragen is “het probleem hok” meestal wel op te lossen. Wat liefhebbers ook in totale verwarring kan brengen is als dierenartsen elkaar tegenspreken of onzin uitkramen.

Tegen zo”n man ziet men op, die zou kennis moeten hebben, maar het zijn ook maar mensen, de een al bekwamer dan de ander. Dat je bij dierenartsen moet zijn die zich in duiven specialiseren lijkt me duidelijk.

“Duiven” komt in hun opleiding amper meer voor dus kan je van een gewoon dierenarts ook weinig verwachten. Maar zelfs mensen die zich specialiseerden willen de plank wel eens mis slaan.  

NEDERLANDER

Neem nu die Nederlandse dierenarts die het nodig vindt wekelijks te schrijven over duiven, ziektes, medicijnen en vooral… zijn eigen producten. Hij zal het wel goed voor hebben maar toch. Ooit schreef die over voorbehoedend kuren tegen geel. Ik reageer zelden als ik het ergens niet mee eens ben, anderen hoeven het ook niet met mij eens te zijn, maar toen kon ik het niet laten hem er in een net mailtje op te attenderen dat je tegen geel niet voorbehoedend kan kuren.

Dat wil zeggen kuren met het idee dat de duiven dan voor enige tijd gevrijwaard zullen zijn van geel. Je kunt ze genezen, maar voorkomen kan je niet. Duiven die je vandaag vrij maakt van geel kunnen dat meteen weer opdoen als je ze in een besmet milieu  plaatst. Hij reageerde dat hij zich ongelukkig had uitgedrukt.

ONTSMETTEN

Zopas dan schreef de brave man over ontsmetten van duivenhokken en noemde enkele middelen die daartoe uitermate geschikt zouden zijn. Het was wel actueel want in deze tijd zijn velen grote kuis aan het houden. Aan het schrobben, wassen en zelfs branden. Velen dus maar niet iedereen. Zo zei goedlachse Albert Derwa (en wie speelde in 2011 beter dan hij met zijn paar duifjes?) dat hij alles simpel houdt en bijvoorbeeld zijn hokken nooit ontsmet.

“Die kan je ook niet ontsmetten” dacht ik en dr H de Weerd, die toeluisterde scheen mijn gedachten te raden want die knikte instemmend voordat ik mijn mond geopend had.

ZINLOOS

Maar varkenstallen, kippenhokken, koeienstallen enzovoorts worden toch ook ontsmet? Inderdaad, maar dat is een heel ander verhaal. Die kan je perfect ontsmetten omdat de dieren, nadat ze verwijderd werden, niet meer terug op de hokken of stallen gezet worden. Maar met duiven zit het dus anders.

Die kan je van het hok halen, vervolgens het hok perfect ontsmetten, maar dat mist elke zin als je dezelfde duiven daarna weer terug op de hokken zet. Dezelfde duiven dus die drager kunnen zijn van al die bacteriën (denk aan paratyfus), virussen, coccidiose of wormen die ze meteen terug op het ontsmette hok achterlaten.

Dat gebeurt dus niet als duiven perfect gezond zijn kan men opwerpen. Klopt, maar als geen sprake is van welke ziekte dan ook weet ik niet waartegen en waarom je zou moeten ontsmetten.

Natuurlijk kan je zaken met de brander of een ontsmetter wat remmen, is het dus niet helemaal zinloos, maar dat is ook al. 

WEL NUT

Ontsmetten heeft wel nut als duiven iets onder de leden hebben waartegen ze behandeld worden, denk met name aan haarwormen en paratyfus. Dan is niet alleen een grondige kuur noodzaak maar ook een grondige ontsmetting. Liefst tijdens de kuur en kort erna nogmaals.

Je zou Dettol kunnen gebruiken, dat verdunnen in een verhouding 1 op 5 en je hok vernevelen. De brander zou nog effectiever zijn maar er kleeft wel een nadeel aan. Die blaast de eitjes van haarwormen enz voor zich uit voordat de vlam toeslaat en die kunnen na het branden mogelijk terug op de vloer belanden. Het best maak je de hokken daarom een beetje vochtig alvorens je de brander gebruikt.

Wat het beste is om te ontsmetten? De een zegt Dettol, de ander branden. Omdat met name haarwormen en paratyfus zo hardnekkig kunnen zijn neem je liefst geen risico en doe je beide in geval van problemen. Eerst Dettol daarna de brander.

Als aan de duiven iets mankeert, en september en oktober zijn daarvoor dé maanden, moet je iets doen. Met hoeveel tegenzin ook.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

Johan Hamstra

Comb. Gerritsen

Team Noel-Willockx

Comb. Verweij-de Haan

IFC Zeeland

Dick-Jan & Stephan Göbel

Gert Jan Beute Duivenproducten

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Cees van Heijst

Super Fondclub G.O.U.

Combinatie Lokhorst

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens