Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Dankzij of ondanks? Open printvriendelijke pagina
Patrick Wemmenhove  13-10-2011
 

Wij duivenliefhebbers menen vaak te weten hoe het zit en handelen vervolgens naar eigen inzicht. Het resultaat van dit handelen is erg wisselend. Soms pakt het uit zoals we verwachten, maar vaak ook niet. We vragen ons nadien altijd af: Is het resultaat dankzij het handelen of ondanks het handelen.

Een voorbeeld: We 'denken' te zien dat de duiven wat inkakken. Minder lustig zijn, minder mooie mest hebben en een verminderde vlieglust. Ons 'inzicht' vertelt ons dan te handelen en velen grijpen dan naar de medicijnpot. Dit grijpen naar een medicijnpot is voor ons liefhebbers vooralsnog té eenvoudig omdat het op iedere hoek van de straat verkocht wordt en we geleerd hebben dat dit DE oplossing is voor alles wat we niet graag zien. Gelukkig gaat dit veranderen want neem van mij aan dat het niet lang meer duurt dat medicatie zo gemakkelijk te verkrijgen is. Het toedienen van medicijnen noem ik ook wel eens het creëren van schijnzekerheid. Vaak wordt het toedienen van medicatie dan ook nog eens op een onjuiste manier gedaan wat de situatie dikwijks verergerd. Te kort, verkeerde dosis of nog erger: een totaal niet effectief medicijn.

Terug naar hetgeen we 'denken' te zien, ons handelen en het resultaat daarvan. Stel je geeft een medicijn en een paar dagen later knappen de duiven op. De mest wordt mooier, ze worden levendiger en worden weer vlieglustiger. Wij liefhebbers denken dan dat dit dankzij de medicatie is. Logisch en wij mensen zijn gek op logica!
Het kan evengoed ook zo zijn dat het resultaat niets te maken heeft met de door ons gekozen handeling. Dus ondanks dat we medicatie hebben toegediend knappen de duiven toch op. Met andere woorden: Dit zou ook het geval geweest zijn als we niets hadden gedaan!
Ander voorbeeld: Wie kent niet de twijfel bij het zien van een verminderde trainingslust. Velen trekken dan de conclusie: Ze zullen wel het geel hebben. 9 op 10 trekt de pot open en geeft (vaak te kort) rondidazole.

Op eigen hok zag ik vorige week dat de jongen iets inkakten. Wat ik bij sommige jongen zag is dat het krijtwitte wat van de dopjes ging, ik hoorde af en toe een snies en de jongen waren minder lustig als anders. Ik vertelde dit aan een liefhebber die kort bij mij op bezoek was. Zijn eerste reactie was: "Och , even een zakje van de Weert en ze kunnen weer door"....

"Even een zakje van De Weert???" .....

Mocht ik 'iets' hebben gedaan en de jongen knappen op dan zegt de logica mij: Het is dankzij dit 'zakje van De Weert'. Maar ik deed niet iets, ik koos voor niets.
Wanneer ik nu in het hok van de jongen kijk (nog geen paar dagen later!) dan lijkt het wel een mierennest. De jongen zijn uitermate levendig, vliegen goed, hebben krijtwitte dopjes en ik zie vele, vele jonge koppeltjes, sommigen op eitjes en ik vond in een uithoekje zelfs een paar kleine jonkies!

Deed ik dan echt niets? Ja, ik gaf geen medicijn en nee: Natuurlijk kregen ze wel 'iets'. Een goede verzorging, veel frisse lucht en een prima ondersteuning van de weerstand. Daarmee doel ik op voldoende voer, mineralen en een regelmatige toediening van PRO-biotica.

En zelfs dan vraag ook ik mij af: Is de goede gezondheid nu dankzij of ondanks mijn aanpak!
Het is zelfs aannemelijk dat de duiven nog verder inkakken door het toedienen van medicatie. Er was ooit iemand die tegen mij zei: Datgene waar je tegen kuurt krijgen ze. Een doordenker, maar de moeite waard op de voordeur van je duivenhok te schrijven :-)

Patrick Wemmenhove

PS: Natuurlijk is het niet zo dat je nooit iets mag / moet geven aan je duiven. Wanneer de duiven echt ziek zijn dan kan dit de genezing ondersteunen. Maar dan alleen wanneer een deskundig arts dit voorschrijft. Foutief gebruik van medicatie wordt anders de ondergang van MENS en DIER!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. van Toor

Johan Hamstra

Familie Huizer

Nico Jan Koenders

IFC Hoogerheide

Comb. Verweij-de Haan

Hans de Ruig

Theo de Kruijk

M. van Ginkel

A. Engelen

Aad Beerendonk

Fondunie 2000

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Postduivenveiling.com

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!

Duindam Klimaatadvies

Duivenverkoop, gratis adverteren