Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Verborgen kwaliteit uit Zeeland - Combinatie de Ridder, Arnemuiden Open printvriendelijke pagina
Falco Ebben  19-10-2011
 

‘Duivenliefhebbers zijn net vrouwen’, hoorde ik Sander Krouwel ooit zeggen. ‘Ze volgens precies de mode als het om rassen gaat.  Je kunt hem moeilijk ongelijk geven. Was het vroeger Van Loon, Janssen en Meulemans wat de klok sloeg, tegenwoordig heeft iedereen de mond vol van namen als Koopman en de laatste jaren vooral De Rauw-Sablon. In een groot deel van de gevallen wordt zo’n naam gemaakt door een website of makelaar die daar belang bij heeft, net zoals dat in de moderne mode gaat. Er gaat een grote marketingmachine achter schuil en die bepaalt uiteindelijk wat wij kopen. Kwaliteit is daarbij niet eens altijd een doorslaggevende factor! 

‘Je moet ze bij de kleine liefhebbers halen’, is een uitspraak die Ad Schaerlaeckens vroeger veelvuldig gebruikte. Ondertussen behoort ook zijn naam tot de mode-artikelen, maar zelf was hij slimmer. Zijn stam is namelijk opgebouwd door (veelal goedkope) duiven van onbekende talenten. Hij gaat anders te werk. Hij bestudeert uitslagen, dat kost wat meer moeite en vergt wat kennis, maar die wordt dan ook beloond. Want denkt u nu echt dat die duiven van peperdure rassen van een andere planeet komen?

Uitslagen bestuderen

Mensen die uitslagen bestuderen kunnen moeilijk om vader Joost en zoon Jacco de Ridder uit Arnemuiden heen. De combinatie scheert al jaren hoge toppen in het Zeeuwse.

In 2005 startte de Fondkrant met de Eendaagse Fondspiegel, een succesvol project. Helaas is de uitgever inmiddels failliet en worden er ook geen naslagwerken meer verkocht. De uitslagen zijn gelukkig nog wel beschikbaar.
De Fondspiegel is het eerlijkste systeem in de duivensport, voor grote en kleine liefhebbers. Van alle prijsduiven die een speler heeft inzet worden de punten bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal ingekorfde duiven. Eerlijker kan niet. Om rekening te houden met grote en kleine korvers zijn er acht categorieën zodat men strijd tegen iemand met een gelijk aantal duiven. Per categorie is er dan weer een puntenverdeling 1:4 te beginnen met 1000. De beste daarvan komen elkaar weer tegen in de tussenstand. Die tussenstand, die dan ook nog eens over drie jaar wordt gerekend, geeft exact weer wie de beste eendaagse fondduiven van Nederland heeft, en daar kan niemand omheen. Het publiceren van die uitslagen werd door velen gewaardeerd, maar een enkeling was er minder blij mee. Een aantal grote namen viel namelijk duidelijk door de mand qua prestaties!

Combinatie De Ridder hoeft zich niet te schamen voor hun prestaties en won:

 • In 2006 3e Nationale Eendaagse Fondspiegel Cat. 5
 • In 2007 2e Nationale Eendaagse Fondspiegel Cat. 5
 • In 2008 6e Nationale Eendaagse Fondspiegel Cat. 5
 • In 2010 1e Nationale Eendaagse Fondspiegel Cat. 3

Over drie jaar behoorden ze ook telkens tot de beste spelers van ons land:

 • 2e plaats Nationale Eendaagse Fondspiegel klassement over 3 jaren in 2008
 • 11e plaats Nationale Eendaagse Fondspiegel klassement over 3 jaren in 2010

Naast hun prestaties in de Fondspiegel, kent iedereen uit hun eigen afdeling hen. Ieder jaar behoren ze tot de kampioenen, waarbij enkele jaren wat beter zijn dan andere. Zo was 2008 een topjaar, in twee weken tijd wonnen ze toen twee NPO-vluchten, te weten:

 • 1e NPO Tours 4331 duiven
 • 1e NPO Argenton 2991 duiven

Maar ook 2010 was een seizoen van buitencategorie, we geven u de eindstanden van de (Inter)Provinciale Kampioenschappen:

 • 1e Provinciaal Dagfondhok
 • 1e Provinciaal Dagfondhok Marathon
 • 1e Gouden Afdelingskampioen Fondclub Zuid-Nederland
 • 1e, 3e en 8e Gouden Crack Fondclub Zuid-Nederland
 • 1e en 2e Beste Provinciale Dagfondduif na 6 v/d 6 vluchten
 • 2e Provinciaal Dagfondduif met "De Kopvlieger" NL08-3800879 na 5 v/d 6 vluchten
 • 3e Provinciaal Dagfondduif met "De Jonge 72"    NL08-3800872 na 5 v/d 6 vluchten

Stamopbouw

Joost is in 1983 met de duivensport begonnen. Net zoals iedereen met wat krijgertjes van ‘Jan en alleman’ uit de vereniging. Hij kwam er al snel achter dat dit niet de snelste weg naar succes was en ging op zoek naar betere duiven. Via Albert Abee kwam Joost in contakt met Pierre Verstuif uit Maldegem (B).
Deze Verstuif had de zuivere Rhijn-Kloeck duiven nog op de hokken zitten en was zelf de grote kampioen uit de streek. Er werd direct een ronde jonge duiven besteld uit de kweekduiven van Verstuif. De NL85-8505648, gekweekt uit duiven van Verstuif, ontpopte zich als een ware stamvader. Deze doffer won als jaarling in twee weken tijd de 1e en 2e prijs Provinciaal. Als kweker bleek de ‘De 48’ goud waard, hij gaf meerdere 1e prijswinnaars en asduiven. ‘De 48’ is ondermeer vader van ‘’t 25je’, een waar fenomeen.
Uit een dochter van ‘De 48’ werd bij combinatie van Belzen uit Kamperland hun ‘6e Wereldkampioen Dagfond’ gekweekt. Een doffer die eerste prijzen won van 100- 600 km en in 1996 6e Wereldkampioen Dagfond werd (Versele Laga).
In 1988 werden uit een Verstuif duivinnetje de NL88-8861225 en de NL88-8861226 gekweekt, twee weergaloze toppers. ‘De 26’ was een crack op de vluchten met twee dagen mand en was onder andere 1e Midfondduif van de Afdeling. Ze won op Provins in 1990 een auto.  Zijn nestmaatje de 88-225 werd gekoppeld aan `De 48` en een kweekkoppel was geboren. Uit dit koppel meerdere eerste prijswinnaars met als absolute topper ‘’t 25je’.

Wouters-Coremans, Langdorp

Eind jaren tachtig werd er een jong duivinnetje opgevangen. Ze bleek van de Belgische combinatie Wouters-Coremans te zijn. Deze Belgische grootmeester heeft al meerdere nationale titels op zak en won 2x de Gouden Duif competitie. Joost kreeg het eigendoms bewijs en ze werd ingezet op de vluchten met de jonge duiven. Het bleek een toppertje te zijn en eindigde als 2e Provinciale asduif in dat jaar. Het jaar erop was dit duivinnetje 1e Navlucht duif in het Rayon. Joost is daarna nog meerdere keren terug gegaan naar Jos en Maria Wouters-Coremans.  Meerdere duiven uit de topkoppels van Jos en Maria bevolken het kweekhok.

Jos Marien, Berlaar

Begin jaren negentig werd aangeklopt bij een andere Belgische kampioen, namelijk  Jos Marien uit Berlaar. Er werden een paar duivinnen gekocht waaronder ‘'t Goei Blauw’.  Deze duivin werd gekoppeld aan ‘’t 25je’ en opnieuw was een kweekkoppel van uitzonderlijke klasse geboren.

‘‘t 25-je’
´´t 25je` is zonder twijfel de beste duif die de combinatie onder de pannen heeft gehad. Als jaarling werd hij 1e Generale Asduif  vande afdeling  (11 x mee, 11 prijzen 1:10). Als 2 jarige werd ´t 25je` voorzichtig gespeeld met maar acht inkorvingen. Hij presteerde iets wat nognooit in de sterke vereniging PV de Voorwaarts was gepresteerd .´´t 25je` won 4 eerste prijzen (2 x 1e en 1 x 2e Provinciaal).
Als kweker was hij ook superieur. Nakomelingen van hem werden provinciaal duifkampioen, eindigden bij de Nationale duifkampioenen, wonnen NPO-vluchten, werkelijk teveel om op te noemen. Indien u meer wilt weten of de kweekprestaties van ‘’t 25-je’ kunt u hiervoor het speciale menu-item op de eigen website van Combinatie de Ridder bekijken (www.combderidder.nl) .

Koen Minderhoud, Kouderkerke

Begin jaren negentig werd ook contact gezocht met Koen Minderhoud die toen nog in Westkapelle woonde. Er werden duiven uit ‘De Blinde’ aangekocht en er werd samen gekweekt. Deze samenkweek bleek in de latere nakweek goud waard. Meerdere duiven van Koen hebben een plaatsje gevonden op het kweekhok. Uit deze lijnen werd in 1994 een topper geboren, de NL94-9430395 ‘5e Wereldkampioen Halve Fond’ Versele Laga. Deze doffer werd als jong en als jarige duif bij Jacco op het hok gespeeld. Na het samengaan van de combinatie werd deze duif overgewend naar het hok bij Joost. Hij vloog oa een 2e Provinciaal Creil, 4e Provinciaal Rambouillet, 15e Provinciaal Rambouillet enzovoorts. Dit resulteerde in het kampioenschap 5e Wereldkampioen Halve Fond in 1996 (Versele Laga).
Ook als kweker bleek hij goud waard, zo werd hij vader van onder andere ‘De 63’, 1e Provinciale Asduif Midfond in 2000.

C & G Koopman, Ermerveen

In 2000 en 2001 werden ook meerdere bezoeken gebracht aan Gerard Koopman uit Ermerveen. Zo werden er uit alle toppers op de vlieghokken bij Gerard jonge duiven aangeschaft. Zo werden er meer dan twintig jongen gekocht uit onder andere ‘Ermerveens Hope’, ‘Rising Star’, ‘Gazira’ en ‘Branco’. Ook het systeem Koopman werd ingevoerd op de hokken in de Mansveldstraat. In eerste instantie viel de nakweek uit de Koopman duiven enigszins tegen, maar uit de volgende generatie werden toppers gekweekt die vooral op de dagfond voor in de uitslag zijn terug te vinden.

Verkoop op DreamPigeons

Van 1 tot en met 13 november vindt er op DreamPigeons een veiling plaats van Combinatie de Ridder uit Arnemuiden. Naast jongen van hun beste vliegers, zitten er ook enkele topduiven in de verkoop. We noemen  de NL04-0409305, een superkweekduivin en moeder van 1e & 6e Provinciale Asduif Vitesse en grootmoeder van de ‘Kopvlieger’ (1e Gouden Crack 2010 Fondclub Zuid-Nederland), maar ook de NL06-0700572, 2e Asduif Generaal in 2008 en winnaar van 14e Prov. Pithiviers.

Falco Ebben

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Haesen

Theo de Kruijk

Combinatie Lokhorst

Gertjan Knoop

Cor Drost

Gebr. Maas & Zn

IFC Hoogerheide

Comb. Gerritsen

Huub Hermans

Marcel van Zanden

Aad Beerendonk

Gebroeders Homma

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!