Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Belangrijk? Open printvriendelijke pagina
Co Verbree  31-10-2011
 

Ja, wat is belangrijk in de duivensport, de duiven, het hok, de liefhebber, het systeem, de ligging, de omgeving, de gezondheid van de duiven enz., enz., daarnaast kun je jezelf nog afvragen is voor mij een algemeen kampioenschap, een duifkampioenschap belangrijk of doe ik het voor goede uitslagen, gaan we ons specialiseren enz. en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

Allemaal zaken waar je op de ene of de andere manier mee te maken krijgt in het duivenleven en dan vooral in het zogenaamde stille seizoen, want hoe raar het ook klinkt in veel gevallen zul je in die tijd moeten beslissen over veranderingen en hoe of wat te doen het aankomende jaar, daar heb je in het seizoen geen tijd en geen mogelijkheid voor, daarom is het belangrijk dat je ook in het zogenaamde stille seizoen met de duiven bezig bent, dat je bijvoorbeeld een beurs bezoekt om op de hoogte te blijven van de veranderingen en vernieuwingen, dat je liefhebbers spreekt, kort gezegd dat je moet bijblijven.

In z'n algemeenheid wordt gesteld dat alles draait om goede duiven en ik ben het daar in zoverre mee eens dat het wel belangrijk is, maar het is niet zo dat het daar alleen om draait, dat zou te eenvoudig zijn, daar komt tegenwoordig toch iets meer bij kijken, eigenlijk net zo als in andere sporten dat kun je niet ontkennen of tegenhouden, maar nogmaals goede duiven zijn belangrijk.

Goede duiven, de vraag is hoe kom je er aan en het antwoord is betrekkelijk éénvoudig, daar moet je een portie geluk bij hebben, niet iedereen zal het daar mee eens zijn maar door de jarenlange ervaring kunt U van mij aannemen dat het één van de moeilijkste onderdelen is en dan heb je altijd wat geluk nodig.

Maar laten we bij het begin beginnen, er moet altijd een soort van drie eenheid zijn tussen duiven, hok en liefhebber al het andere is naast deze drie bijzaak of anders gezegd afhankelijk hiervan, dus in eerste instantie moet je dan zoeken naar goede duiven, je moet proberen een goed hok te bouwen en je zal een goede liefhebber moeten worden.

Heel éénvoudig, goede duiven kun je overal kopen als je de advertenties moet geloven, het hok mag helemaal geen probleem zijn, ze staan overal met tientallen te koop, een goede hokkenbouwer erbij en je krijgt een superhok en wat de liefhebber betreft, voorbeelden van kampioenen genoeg die zeggen hoe het moet en er zal er altijd wel één zijn die z'n geheimen verklapt, ja toch.

Wat kan het als je het zo bekijkt toch éénvoudig zijn en ik verbaas me er steeds over dat er ondanks alles nog steeds enkele liefhebbers zijn die niet willen of niet de moeite nemen om kampioen te worden.

Maar, natuurlijk is er een maar, want als het op presteren aankomt blijkt dat het allemaal zo éénvoudig niet is, dat er wel terdege een portie geluk nodig is om aan goede duiven te komen, duiven die bij jou passen, duiven die een verbetering zijn en waarmee je verder kunt.
Nu zal ik de laatste zijn die zal zeggen hoe of wat een goede duif is, ook al omdat ik er na al die jaren achter gekomen ben dat ik nu nog steeds niet weet hoe zo'n zogenaamde " super "aan moet voelen en er uit moet zien, daarnaast komt dat er zo'n verschil in goede duiven zit dat ik me er werkelijk niet aan waag om daar enig uitspraak over te doen.

Dat blijkt ook uit het aantal duiven wat we aanschaffen en na enige tijd weer opruimen, soms wordt je door schade en schande en veelal een lege beurs wijs en dat is in dit geval eigenlijk het beste wat je kan overkomen, dan let je op en kijk je wel twee maal uit met wat, hoe en bij wie je aanschaft.
Want eigenlijk is niets een garantie tot succes al zullen ook weer anderen daar anders over denken , zo hadden we op een gegeven moment de beste vitesse duif ( duivin) en de beste midfond duif ( doffer) van Nederland op ons hok zitten, nu zou je zeggen op elkaar die twee en raak, U begrijpt het waarschijnlijk al, niets maar dan ook echt helemaal niets, we waren ze met het zelf opleren al kwijt en voor de kweek hetzelfde laken een pak, een mooi affiche maar waardeloos, nu komt het, we wisten het eigenlijk allang want het is onder insiders algemeen bekend, zet zulke duiven nooit op elkaar, maar toch doen, dom - dom - dom, verloren tijd, verloren moeite.

Natuurlijk zijn er ook wel enkele stelregels die je kunnen helpen en waar je op moet letten bij de aanschaf, erg belangrijk is de gezondheid van de gehele kolonie waar je van plan bent duiven te halen, zelf houden we ervan duiven ( jongen ) aan te schaffen bij een hok in vorm, een hok wat in zo'n jaar optimaal gepresteerd heeft, op het juiste moment toeslaan noemt men dat, soms lukt dat, vaak ook ben je te laat, daar kunnen we over meepraten, zo lieten we een kans lopen om rond 2000 duiven van D.van Dyck aan te schaffen, een hele grote fout bleek later, juist ook omdat Dirk enorm presteerde in die jaren.

Wat ook belangrijk is dat naast de duiven ook de liefhebber je moet bevallen je hebt namelijk, vooral als je er meerdere aanschaft, elkaar nodig, pas dan kun je er het uiterste uithalen en dat is toch de bedoeling , ja toch.
Waar je niet moet wezen is vaak een kwestie van verstand gebruiken en uitslagen lezen, met dat laatste bedoel ik echt lezen, het aantal ingezette duiven, prijs percentage, aantal kopprijzen enz. en dan niet van de vereniging of kleine samenspelen, want laten we eerlijk zijn door het terug lopen van het aantal liefhebbers kun je daar haast niet meer spreken van concurrentie, maar regionaal en /of provinciaal.

Wat je in ieder geval ook niet moet aanschaffen is bijvoorbeeld een 2 of 3 jarige superkweker(ster) want die bestaan niet, wat de verkopers ook beweren of schrijven, voor het overige je eigen niet laten meeslepen door bepaalde verkoopmethodes anders krijg je wat ons ook vaak overkomen is, dat we op de terugweg eigenlijk al een beetje spijt hadden en niet goed wisten of de nieuweling wel een verbetering was.

Heb je éénmaal aangeschaft dan moet je er uit gaan kweken en in de hoop er een topper uit te halen en weer komt er dan een beetje geluk bij, of niet soms, maar één ding is zeker de ouders moeten in een absolute gezondheid verkeren wil je iets bereiken, daardoor is het zo belangrijk dat je in deze tijd de duiven beoordeeld op gezondheid want nu kun je zien (tijdens de rui ) welke toch iets minder weerstand hebben of anders gezegd vatbaarder zijn dan de hokgenoten.

U kent ze wel, een nat oogje, vuil neusje, ach als het snel uit zichzelf verdwijn is er nauwelijks iets aan de hand, erger wordt het als betrekkelijk jonge duiven veelal bol of steeds met een hoge rug zitten, persoonlijk heb ik daar een enorme hekel aan, iedere keer als je in het hok komt vallen ze weer op, zelden wordt het wat ook niet in de kweek, opruimen, dan ben je altijd beter af, trouwens duiven die regelmatig negatief opvallen op wat voor manier ook zijn vaak de boosdoeners voor problemen in het vliegseizoen vooral als ze het moeilijk krijgen.

Want als de weermannen een heel klein beetje gelijk krijgen dan is het klimaat aan het veranderen, dan krijgen we zwaardere vluchten, warme zomers en koudere winters, wat betekend dat het nog meer aankomt op de duif en zijn gezondheid, afgelopen jaar hebben we er al een voorproefje van gehad, zet daarnaast dat sommige districten in Duitsland meer oostelijk gaan lossen en de problemen stapelen zich op, vooral duiven die het op bepaalde opzichten niet aankunnen, die niet sterk genoeg zijn, eigenlijk in alles iets tekort schieten.

Als het zwaarder gaat worden is het belangrijk dat je de jonge duiven goed opleert zodat je met ervaren jaarlingen de strijd aangaat en niet na 4 weken de helft al kwijt bent want dan kun je ze beter als jonge duif al verspelen, het valt me steeds op dat vooral in Duitsland en de laatste tijd ook in Nederland aan het jonge duivenspel te weinig aandacht geschonken wordt, men stopt te vlug omdat er geen drang is om door te spelen, niet belangrijk genoeg en men is bang, bang omdat men te weinig jongen overhoud, dat verklaart ook de enorme verliezen van de jaarlingen bij sommige liefhebbers en dat heeft niets te maken met de zwaarte van het vlucht programma dat is pure onervarenheid.

Denk er eens over na, succes.

Co Verbree

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Dick-Jan & Stephan Göbel

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Huub Hermans

J. Doldersum & Zn

Cor Drost

Combinatie Bruggeman

Gebr. Maas & Zn

Theo de Kruijk

Marcel van Zanden

M. van Ginkel

Combinatie Lokhorst

Gebroeders Homma

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens