Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Mooi! Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  11-11-2011
 

Bij de meeste liefhebbers onder ons zullen de duiven al flink opschieten met de rui, ze worden met de dag mooier en mooier. Dat mooier worden geeft gelijk een probleem: de duiven worden zo mooi dat u minder kijkt naar de prestaties die ze hebben geleverd het afgelopen seizoen op het vlieghok of het kweekhok. Ik zie het op mijn eigen hok natuurlijk ook, de twijfelaar is prachtig geworden door de goede zorgen van de baas en het wekelijkse bad. Je bent dan snel geneigd om de duif het voordeel van de twijfel te geven. En soms pakt dit goed uit natuurlijk, zo'n duif pakt zijn tweede kans met beide vleugels aan en vliegt de pannen van het dak (bij wijze van spreken), dan hebben we geluk. Maar in principe was het beter geweest dat u en ik na het seizoen gelijk de slecht presterende duiven had verwijderd, de overblijvers hebben meer ruimte en u meer overzicht. Ik moet eerlijk vertellen dat dit bij mij ook al is gebeurt, de dag na de laatste vlucht is alles weg wat me niet aanstaat of wat niet naar behoren heeft gepresteerd. Als ik had gewacht tot vandaag, dan waren er meer duiven overgebleven, ze zijn mooi, fris, schoon, glad en blinken als een paardenkeutel in de maneschijn.

De komende weken

Zorg de komende weken goed voor uw duiven, de toekomst en de prestaties van volgend jaar worden nu reeds gelegd. Vroeger deden we wel eens wat matig met de kwaliteit van voer in deze einde rui-tijd. Tegenwoordig weten we dat juist de rui, en dit tot de laatste pen volgroeid is mega belangrijk is. Dus ga niet te snel over op goedkoop “wintervoer” of gerst, laat uw duiven goed door de rui komen. Alles wat u er nu instopt qua goede verzorging komt er volgend jaar weer uit met de prestaties. Probeer dus goed voer te geven, een beetje snoepzaad en onkruidzaad is heel goed in de rui tijd (altijd trouwens), maar geef uw duiven gerust ook wat brood en of groenten. Ze vinden het lekker en het is goed voor ze. Vergeet in deze tijd het grit, mineralen en de kiezeltjes niet. De Firma GPS van Lex de Jongh heeft alles voor uw duiven van de beste kwaliteit. Ze hebben een “bak allerhande” van super kwaliteit, maar ook die van Ronnie van Tilburg is heel goed zo ook die van DHP. Op dit ogenblik worden ook de Mineralen van Dokter Marrien veel gebruikt, prima spul. Dus verwen uw duiven in deze ruitijd en steeds tot de laatste pen compleet volgroeid is. Er zijn veel goede producten voor duiven, bijna ieder merk heeft wel een topproduct en ook bijna iedere dokter kan u adviseren met goed bijproducten (mineralen, vitaminen, dierlijke eiwitten en calcium/magnesium). Natuurlijk preek ik voor eigen parochie, mijn producten (Prange Suppe, Herstel-Power en Beute sport) zijn van uitermate goede kwaliteit. Maar ook bij andere merken bevinden zich topproducten. Bel eens met GPS voor hun Chol product (om te ontslakken), prima om eens over het voer of door het water te doen. Geef uw duiven genoeg te eten, zeker niet te weinig, liever iets te veel dan te weinig. De Gooische meisjes zeggen steeds: beter verwend dan verwaarloosd, en dat is ook bij onze duiven.

De toekomst van de duivensport

Ik denk dat het goed komt (ik hoop het althans), ik merk toch dat het npo bestuur, de werkgroepen en de afdeling besturen zo langzamerhand door krijgen dat er iets moet gebeuren. Natuurlijk gaat er nog veel fout, maar ik denk dat we vertrouwen moeten hebben, en dat ze echt hun best doen. Op de achtergrond zijn ze heus bezig met verbeteringen. Soms of zelfs vaak gaat het ons niet snel genoeg, maar heb er vertrouwen in, het komt heus weer goed, net als de economie, ook die heeft pieken en dalen, maar goed komt het heus.

Probeer te helpen, indien u in de mogelijkheid bent om plaats te nemen in een bestuur doe het, zet uw schouders er onder en denk niet aan u zelf, of aan uw prestaties. Probeert te denken in algemeen belang al is het zeker moeilijk.

Kippenvleugels

Vaak word me gevraagd; Gert Jan wat is een kippenvleugel? Hoe ziet hij er uit, en waarom is het niet goed. Ik heb er een foto bij gedaan en hoop dat Gert deze plaatst (graag groot, dan kunnen we het goed zien, hij moet er maar eens een halve pagina aan besteden vind ik). Een kippenvleugel is een vleugel waarbij de eerste 3,4 of 5 slagpennen te veel uit elkaar staan. We zien graag deze “verspringing” bij de laatste 3 pennen (slagpen 8,9 en 10), maar niet bij de eersten. De eerste slagpennen moeten dakpansgewijs tegen elkaar liggen en èèn vloeiende lijn vormen, je moet er een liniaal tegen kunnen leggen. Wanneer een duif een kippenvleugel heeft, kan hij soms nog prima mee komen op de korte afstanden, maar moet hij wat langer vliegen en wat meer afstand dan is dit vleugelpatroon nadelig voor de prestaties. Laten we het houden op 30 seconden per uur vliegen, (we weten dit natuurlijk niet precies), dat zo’n duif kwijtraakt door zijn “draagvlak”en snelheid ontwikkeling. We kunnen zeggen dat bij oude, geruide duiven in het topsegment deze kippenvleugels niet voorkomen, dus wat zal dan de kans zijn dat het bij u een topper gaat worden? Bijna 0 %. Dus kijk even goed na de foto, en let op de ruimtes tussen de uiteinden van de eerste slagpennen. Ziet u dat bij uw duiven? Hou ze in de gaten, een echte topper op de dagfond heb ik er nog nooit mee gezien. Een plaatselijke 1e prijswinnaar op de vitesse in de club zou kunnen. Maar zijn we daar naar op zoek? Ik niet, ik wil me graag aansluiten bij de nationale top, en die topduiven hebben geen kippenvleugel.

Tot volgende week vrienden, en probeer actief mee te helpen in uw club, rayon en uw afdeling. En help eens een liefhebber die niet meer goed kan (ouderdom of ziekte), we moeten het samen doen.

Succes.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

Super Fondclub G.O.U.

Cor Drost

Will & Falco Ebben

Gertjan Knoop

Hans de Ruig

Combinatie Bruggeman

Team Noel-Willockx

Cees van Heijst

Familie Huizer

IFC Zeeland

Gebr. van Toor

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens