Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Zo zou het moeten! Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  18-11-2011
 

In mijn krabbels in het Spoor der Kampioenen en op mijn site praat ik graag en vaak over de verzorging van duiven. Er zijn liefhebbers die er helemaal gek van worden. Ik kom natuurlijk ook steeds terug op de verzorging, het geven van een bad, het luisvrij maken van duiven en gewoon dat stapje harder doen voor uw kampioentjes.

Maar zo nu en dan kom ik iemand tegen die het helemaal goed doet, de duiven in topconditie heeft, geen veertje fout heeft liggen en super van gewicht. Zo’n twee weken geleden kwamen Franklin en Wim Dielissen uit Rosmalen bij me op bezoek met een aantal duiven (eigen duiven en wat nieuwe aankopen). Ze hadden als test van alles wat meegenomen, dus eerste prijsduiven, asduiven, maar ook slechten en nieuwe aankopen, vader Wim keek raar uit de ogen toen ik hem precies vertelde welke de besten waren, welke de slechten en welke de nieuwe maar helaas verkeerde aankopen.

Maar ik keek nog “vreemder” dan vader Wim. Deze duiven waren zo enorm goed verzorgt, dat ik bij deze een oorkonde aan hem zou willen geven als beste verzorger van Nederland! Iedereen die twijfelt over zijn eigen aanpak, of juist denkt het goed te doen qua verzorging zou eens de duiven van Wim en Franklin in de handen meten houden. Ongelofelijk fijne duiven qua verzorging. Natuurlijk zaten er ook slechte duiven bij, zonder enige twijfel meer slechten dan goeden, maar ook deze slechten waren door een ringetje te halen. Hier vond men geen vierkante pennen, oude staartpennen, luis, vieze pootjes, poep aan de ring etc, etc. Hulde! Als het NPO bestuur eens iemand nodig heeft voor TV of een gesprek met de dierenbescherming over verzorging van onze duiven? Wim Dielissen. En voor de goede orde: ik kende deze familie niet en ik word er niet beter van.

Op ieder hok zitten goede duiven

Dat is iets wat we vaak horen en ik denk dat het ook zo is. Zo was ik op donderdag 27 oktober te gast bij Theo Boelens uit Leeuwarden, Deze man is een bestuurder in hart en nieren, een harde werker en ook nog eens postduiven speler. Dus daar wilde ik wel eens mee in discussie over de toekomst van onze afdeling en de duivensport in het algemeen. Interessant moet ik zeggen. Maar waar ik van opkeek was van enkele duiven van de heer Boelens. Ik heb er vast wel zo’n 80 duiven mogen bekijken, met veel duiven die aan de moderne maatstaven niet voldoen. Dan kunnen we ook zien aan de prestaties van deze specifieke duiven. Maar er zaten ook een paar Verkerk duiven (Gerard en Bas Verkerk) via Harry van Andel uit Leeuwarden, en deze duiven (3 of 4) waren van wereldklasse, de moderne postduif in optima forma!

Nu kan het zijn dat je zo’n duif hebt en hem/haar een verkeerde partner geeft en er niets bruikbaars uit kweekt, maar zet je zo’n duif tegen een andere superduif dan zijn de kansen al vele malen groter. Wanneer de heer Boelens tijd kan vrijmaken voor zijn duiven, zijn hok wat veranderd en de 8-tjes tegen de 8-tjes zet…krijgen de ACG 3 spelers er een kwade aan. Dus op ieder hok zit wel een topper, maar vaak krijgt hij de kans niet door fouten van de baas.

Babette, onze trots!

We hebben het geluk dat we ieder jaar kunnen putten uit de kweekstallen van Hans en Evert Jan Eijerkamp uit Zutphen. Sinds 2008 zijn we officieel testhok. We krijgen jaarlijks 12/15 duiven van de eerste ronde. Ik zoek ze niet zelf uit. Evert Jan en Henk Jurriens doen dat voor me (al zou ik het graag zelf willen doen natuurlijk). Maar ik kan me dat ook goed voorstellen, zij hebben een eigen inzicht in hun duiven en zoeken dan koppels uit met “kansen” voor de toekomst. In 2008 was het raak, vier van de twaalf waren zeer goede duiven met twee absolute toppers zelfs. Eén van deze twee toppers (de 146) heeft alleen als jong gevlogen en raakte als jaarling gewond, en ging dus naar het kweekhok. De tweede topper (182 Babette) is een duif waar je stil van word, ik denk dat het de beste kleindochter is van de Olympiade van Leo Heremans/Gust Jansen ter Wereld! Wat deze duif presteerde in de jaren 2008/2011 grenst aan het ongelofelijke. Maar ook een dochter van 2009 (Cadi) is alweer een topper. Maar nu, eind 2011 is Babette te oud voor het vlieghok (dit jaar nog 20 prijzen), en gaat ze vertrekken. Ze gaat via Hans en Evert Jan Eijerkamp naar Pipa eind van het jaar.

Is dat erg? Ja natuurlijk, maar weet ik van te voren, Ik mag er mee doen wat ik wil, mee vliegen, mee kweken, alles. Maar aan het eind van de vlieg carrière, gaat de echte topper terug naar Eijerkamp. Wij hebben ongelofelijk veel plezier gehad van Babette, 4 jaar absolute topsport, en nu een afscheid met een traan. Maar de 10-665 Dahlia Chè (met 3e NPO Pithivier en 2 eersten), neemt de honneurs voor de Eijerkampen waar in 2012. En ook bij de 2011 duiven van het test-gebeuren zit weer een wolk van een dochter.

Calla 375, en Dalia 013 blijven natuurlijk wel, die zijn hier gekweekt, en vallen dus niet onder de testduiven afspraak. Dus hou Pipa in de gaten, een beetje reclame mag. Ik hoop natuurlijk dat ik haar zelf kan kopen, dan kan ze binnen een dag weer terug naar Wilhelminaoord.

Groetjes aan iedereen, en u weet het hè? Het is wintertijd, doe eens iets extra’s voor uw club.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Haesen

Fondunie 2000

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Comb. Verweij-de Haan

De Marathonvliegers

IFC Zeeland

Johan Hamstra

Hans de Ruig

Combinatie Bruggeman

Team Noel-Willockx

Gertjan Knoop

J. Doldersum & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!