Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Weer wat geleerd Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  21-11-2011
 

Eens schreef ik over wijlen Adriaan Dilen uit Ravels, een vitesse speler maar anders dan andere. Van geel had hij bijvoorbeeld nooit gehoord, hij las niets over duiven. Bijgevolg kende hij ook niemand van al die bekende namen van toen.

Wat een stamkaart was wist hij niet, geld aan duiven geven deed hij evenmin als aan een dierenarts. Als je hem een duif vast zag houden kreeg je bijna medelijden.

Opleren?

Hoogstens twee keer 8 km ver, dan Halle en hij was vertrokken. Toch was er amper tegen te spelen wat zijn vrienden Jan Pelkmans en Rik Vloemans, ook uit Ravels, zich nog wel zullen herinneren. De laatste is momenteel een geducht vitessekampioen met vooral duiven van Dilen.

GOEDE

Hoe zo’n man zo goed kon spelen? Daar was maar EEN verklaring voor: Een meedogenloze selectie. Van goede duiven moest hij niets hebben, hij wilde alleen HEEL goede. Omdat die er zo weinig zijn had hij ook weinig duiven. Als hij het seizoen startte met 7 vliegers was het veel en toch was het eerder uitzondering dat hij niet de eerste won en al zijn duiven niet op de uitslag stonden.

Ik kreeg van hem nogal wat duiven en geloof het of niet, er was niet een slechte bij. De bakker is helaas overleden en kan dus niet bevestigen wat ik met een van zijn duiven had uitgespookt. Die had als jong prima gevlogen maar hij moest er uit. Anders kreeg hij 8 weduwnaars en dat was er een te veel.

Ik kreeg die half maart, amper een maand later stond hij op de uitslag. Onder mijn naam dus. Afstand tussen zijn hok en het mijne ongeveer 15 kilometer.

Dilen snapte het niet, kennissen geloofden het amper en het verbaasde ook mij.  

HOE?

Wat ik gedaan had? De doffer eerst goed laten paren tot hij heel de dag achter zijn duivin joeg. Toen die half bak opgesloten en de duif die over gewend moest worden in de raamopening, waar hij zijn duivin zag zitten, los gelaten. Hij vloog recht de bak in.

Vervolgens deed ik hetzelfde een meter van het raam, toen op twee meter, vervolgens telkens een stukje verder en elke keer stoof hij het hok in. Tot hij ergens van schrok en het luchtruim koos. Ik belde Dilen. Die zou de duif pas tegen het donker binnen laten, in zijn woonbak een pet leggen en hem meteen in de mand zetten.

Ik ging hem ’s avonds laat halen en 2 dagen nadien deed ik hetzelfde. Liet hem telkens het hok in vliegen naar de bak waar zijn duivin zat tot hij weer op vloog. Nu ging hij er echter niet van tussen maar ging op het dak van de buren zitten.

Ik liet zijn duivin los, samen maakten ze enkele rondjes en toen was hij weg. Maar hij kende de omgeving en... het hok.

Dilen zou hem niet binnenlaten, maar dat kon hij ook niet. Hij was daar niet aangekomen. De volgende morgen zat hij bij mij op het hok. Het was eind maart.Ik leerde hem op samen met zijn duivin, liet ze telkens met twee los en zoals gezegd 2 weken nadien stond hij op de uitslag.

WENNEN

Natuurlijk gaat het niet met elke duif niet zo makkelijk en soms ook snap je zaken niet. Duitsers bijvoorbeeld die duiven van 3 maanden oud naar eenhokswedstrijden sturen en daar niet verloren gaan. En kwekers die 6 jaar of langer in een open voliere zaten, daaruit ontsnapten en die je in de meeste gevallen nooit meer terugziet.

Wennen doe je niet alleen duiven die je bijhaalde maar soms ook jongen die verloren gingen en enige tijd op een ander hok zaten. Ook hierbij kan je het lot een handje toesteken. Zulke duiven bijvoorbeeld nooit ’s morgens los laten en zeker niet bij mooi weer.

Liefst tegen het duister en nog beter bij donker regenachtig weer, samen met enkele hokgenoten. 

Als je jongen bijhaalt die je los wilt laten doe je dat best als die ongeveer 4 weken oud zijn, dat is bekend. Maar soms is sprake van overmacht, zijn zulke jongen 8 of zelfs 10 weken oud en daarmee durven weinigen het risico aan. Toch hoeft dat geen probleem te zijn wat blijkt uit onderstaande.

GESLAAGD

Zes jongen had ik bij gehaald maar toen ik er mee thuis kwam zag zelfs mijn vrouw dat die veel te oud waren om los te laten. ‘Die zet je toch wel op het kweekhok zeker?’ zei ze.

Op het kweekhok?

Daar komt niet gauw een jong op terecht dat niets bewezen heeft. Ik zette ze tussen de andere jongen, sloot ze telkens op als ik die los liet tot ik de tijd rijp vond om in actie te komen. Het was op een regenachtige avond. Ik zette wat lokkers buiten en legde op de valplank wat snoepzaad.

Vervolgens smeerde ik de vleugels in met dreft (kleverige vloeibare zeep) en zette ze op de spoetnik. Ze maakten weinig aanstalten om te vliegen, vanwege de regen en omdat ze kennelijk aanvoelden dat vliegen ze moeilijk af zou gaan.

Enkele wilden al snel naar binnen wippen maar dat belette ik. Elke minuut dat ze buiten zaten was meegenomen. Dan konden ze de omgeving  verkennen. Ik herhaalde dat een dag of vier, missie geslaagd dacht ik maar toen… Schrok ik.

GESCHROKKEN

Toen ik op het hok kwam zaten vijf van de zes jongen op de bodem, ik pakte er een vast, trok de vleugel open maar in plaats van kleverige pennen zag ik wat stengeltjes, de vlaggen van de pennen bleken stevig aan de schacht geklit. Bij de andere hetzelfde verhaal; de pennen waren echte pennen, stengels dus.

Toen kreeg ik een ingeving. Ik pakte een bad, deed daarin lauw water met enkele druppels van een ontvetter. Ik doopte de vleugel in het bad, streek met mijn vingers langs de pennen en meteen kwam er een laag schuim op het water dat duidelijk naar zeep rook. Dit herhaalde ik enkele dagen, steeds opnieuw kwam er schuim af (zeep dus) maar elke dag wat minder en de  pennen begonnen er steeds normaler uit te zien.

Enkele weken later kon ik ze op gaan leren. Jonge duiven bijhalen en loslaten die in feite veel te oud zijn? Het kan dus. Vleugels kleverig maken en nadien ontvetten!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Elsacker-Jepsen

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gertjan Knoop

Johan Hamstra

De Marathonvliegers

Gebr. Maas & Zn

Huub Hermans

Will & Falco Ebben

Gebr. van Toor

J. Doldersum & Zn

Familie Huizer

Cees van Heijst

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens