Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Koppelen en kweken Open printvriendelijke pagina
Co Verbree  29-11-2011
 

Al jaren lang koppelen we aan het einde van december en al jaren lang horen we van onze kennissen en vrienden in de duivensport dat dit te laat is vooral voor het jonge duiven spel, zelf vonden we dat 1 maand verschil te weinig was om invloed te hebben, zeg nou zelf wat is 1 maand, maar toch.

De laatste jaren begonnen we toch iets te twijfelen en we gingen de kweekduiven de laatste 2 jaar een maand eerder scheiden, wij denken dat er ongeveer 3 maanden rust moet zitten tussen scheiden en koppelen, mochten we overhoop van gedachten veranderen om toch einde november te koppelen, want zeggen de voorstanders echte winterjongen moet je 1 januari ringen dan haal je er het volle profijt uit met de jonge -duiven vluchten.

Let op we praten hier duidelijk over de kweekduiven want onze vliegduiven zijn op einde november nog lang niet klaar om gekoppeld te worden, stel je voor, want het hele seizoen zijn we bezig om de rui te vertragen dan weet je ook dat je er rekening mee moet houden dat je later moet koppelen, op zich totaal geen bezwaar, alleen het overleggen van de eieren is moeilijker.

Dit jaar koppelen we dus de kwekers einde november, tenminste dat is de bedoeling, in ons geval moeten we dan ook eerder beginnen met de drinkwaterkuur tegen paratyphus, ook weer omdat we zelf willen dat er zo ongeveer 3 weken tussen zit, we vinden dat de duiven na een antibiotica kuur nooit echt super zijn en hebben dan nog 3 weken tijd om daar wat aan te doen, meestal geven we dan 5 dagen sédochol, trouwens als we met zo'n kuur bezig zijn geven we ook altijd 2 maal in de week vitaminen over het voer, het enten tegen paratyphus doen we dan op 3 tot 5 dagen broeden.

Over het voer geven van medicijnen of middelen ter ondersteuning worden door veel liefhebbers het gehele jaar door gedaan, in deze tijd is dat vaak geen probleem omdat je moet zorgen dat de duiven honger hebben en alles direct opeten, in de zomer eten ze er vaak te weinig van omdat het meestal aangemaakt wordt met olie waarvan de geur ervan ze tegenhoudt, vooral aan het einde van de week, omdat probleempje op te lossen moet je dan de halve dosering voer aanmaken en als alles op is navoeren met gewoon schoon voer en dan nog wat, de voerbak of potje moet eigenlijk iedere keer als er gegeven wordt schoongemaakt worden, het slaat namelijk enorm aan soms binnen en dag, een hard plastiek binnenbak kan een oplossing zijn, daarom ook verzuren we altijd het drinkwater een dag nadat we het voer aangemengd hebben met olie, we geloven namelijk dat het de krop schoonmaakt, misschien slaat het nergens op, maar toch, dit was even tussendoor.

En de vliegduiven?, die enten we op 3 weken voor de eerste opleer vlucht, hetzelfde wat we afgelopen jaar ook gedaan hebben, dit op aanraden van de dierenarts en het is ons geweldig goed bevallen, dat we dat zo dicht mogelijk tot het vliegseizoen doen heeft te maken de boost die je na zo'n enting krijgt, met andere woorden een soort extra opleving van de conditie, zo in het begin van het seizoen mooi meegenomen toch, dit alles volgens onze dierenarts.

Dat enten heeft voor- en tegenstanders, ook wij twijfelen ieder jaar vooral als ze er super uitzien maar altijd enten we weer, ook omdat we er van overtuigd zijn dat enten naast voorbehoedend ook een weerstand verhogende werking heeft, vooral dat laatste kan vooral tijdens het seizoen belangrijk zijn.
We geven op die kuur na verder helemaal geen medicijnen, de hele winter en voorjaar niet, ook geen geelkuur, alleen om de dag appelazijn in het water 1 eetlepel per 2 liter dus de helft van de voorgeschreven dosering, behalve tijdens het drijven tot en met ze op eieren zitten geven we geen appelazijn.

De duiven moeten natuurlijk op het moment van het koppelen in een prima gezondheid verkeren, dat is op dat moment het belangrijkste wat er is, verder is er niets, ze behoeven er alleen maar super uit te zien, bent U er niet zeker van en / of vertrouwt U het niet, niet wachten of zelf aan het knoeien gaan, direct naar een gespecialiseerde dierenarts, je hebt namelijk nauwelijks tijd, daar komt nog bij dat je fouten tijdens de kweek op gebied van de gezondheid het gehele jaar door tegenkomt of in het ergste geval je gehele seizoen verpest.

Eenieder die deze rubriek volgt weet dat ik een enorme voorstander ben van winterkweek met de vliegduiven en dan vooral van de rustpauze tussen het grootbrengen van de jongen en het vluchtseizoen, je hebt dan nog de ruimte om wat te doen of indien nodig wat te herstellen, jarenlang hebben we ze in die tijd in de voilére gedaan, het laatste jaar zijn we daarvan afgestapt ook omdat het een slecht voorjaar was vooral te vochtig, de achterliggende gedachte is waarvoor zou je ze zo in conditie naar beneden halen dat ze er misschien moeite mee hebben om er op tijd overheen te komen, eigenlijk hetzelfde met wat we bedoelen als we ze niet verduisteren in het voorjaar, stel je voor dat je ze niet in top conditie krijgt als het nodig is, vooral als de eerste vluchten ook nog koud en nat zijn, veel liefhebbers zullen hier geen probleem in zien, wij wel, maar ja wie zijn wij.

De andere manier om ze gereed te maken voor de vluchten is de vliegduiven pas een paar weken voor de eerste vlucht te koppelen, op 5 dagen broeden op weduwschap en klaar is kees, letterlijk de meest éénvoudige manier en vooral geschikt voor de liefhebbers die over weinig tijd beschikken, voor degene die er zelf nog niet klaar voor zijn en misschien voor degene die in de winter er nog geen zin in hebben en/of niet gemotiveerd zijn want die zijn er ook en dan is dit de enige goede manier om niet vooraf al het seizoen te verprutsen.
Kies je voor het laatste, en ik ken er die geweldig presteren met dit systeem, zou ik als ze volledig doorgeruid zijn, en je hebt de mogelijkheid, ze dan wel een maand in de voilére doen, maar ja dat is persoonlijk.

Terug naar deze tijd, tophokken door de jaren heen danken meestal hun positie aan een goede basis, zo'n basis daar moet je zuinig op zijn, daar moet je rekening mee houden vooral tijdens het koppelen, want meestal zijn nieuwe duiven niets beter dan het eigen soort, maar je wilt wat en in sommige gevallen moet je wat, een goede basis is nauwelijks te vervangen, vraag het maar aan de liefhebbers die werkelijk alles verkochten of opruimden, sommige hebben geluk opnieuw aan het goede soort te geraken, ze spelen opnieuw goed maar zelden of nooit beter dan met hun oude soort.
Een goede basis zorgt ervoor dat je wat tegenslag kunt verdragen, dat je niet meteen uitgeteld bent.
Heb je zo'n basis dan kun je of weer moet je zoeken naar materiaal om te kruisenen soms pakt het dan heb je ook een beetje geluk gehad en dan kun je jaren voort, we hebben er al eerder over geschreven, pakt het niet dan moet je ruimen ook dat is moeilijk vooral als er een prijskaartje aangehangen heeft.

Om er zo vlug mogelijk achter te komen of een kruising lukt moet je altijd een koppeling maken met je beste duiven al is het maar met de derde en vierde ronde zodat je ze nog kunt spelen en uitproberen, zelf koppelen we dan nog een keer aan het einde van het seizoen over, we doen dat om te vergelijken en bevalt zo'n duif ons dan hebben we al een koppel voor het volgende jaar.

Succes,
Co Verbree,

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Hoogerheide

Combinatie Lokhorst

Nico Haesen

Marcel van Zanden

Super Fondclub G.O.U.

A. Engelen

Theo de Kruijk

Comb. Gerritsen

Hans de Ruig

Gebr. van Toor

Nico Jan Koenders

Combinatie Bruggeman

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!