Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Al twintig jaar bij de kampioenen - Nico-Jan Koenders, Westervoort Open printvriendelijke pagina
Falco Ebben  20-12-2011
 

Net als in de twintig voorgaande jaren, werd ook dit jaar weer sterk gevlogen te huize Koenders. Ja, ‘huize Koenders’. Nico-Jan voorstellen staat dan ook gelijk aan het intrappen van een open deur, de 46-jarige vertegenwoordiger van Versele Laga speelt al jaren sterk. Maar wat sommigen niet weten is dat ook zijn 17-jarige zoon Niek regelmatig een hand toesteekt bij de verzorging, vader Theo (78 inmiddels) doet heel veel aan de duiven en ook echtgenote Petra is bij de sport betrokken.
Dit jaar waren hun grootste wapenfeiten het 1e kampioenschap generaal snelheid aangewezen afdeling 8, het 1e kampioenschap aan- en onaangewezen G-vluchten oud in Afdeling 8/GOU en het duifkampioenschap op die discipline. En dit jaar had hij een ware wonderduif. Zijn ‘Lady Miracle’ ging op zes G-vluchten (natour) mee en won evenzoveel prijzen, in de kring 3 x 1e  een 4e,  5e en 13e plaats.

PIONIER

Inmiddels is algemeen bekend dat de duiven van Koenders vliegen op graan, water en mineralen. Niet meer en niet minder. Nico Jan kuurt, een paratyfuskuur in de winter buiten beschouwing gelaten, niet meer sinds 2002. "Mijn duiven krijgen enkel goed voer, een gevarieerd mineralenmengsel en vers grit. De rest is onzin. In thee, elektrolyten, aminozuren, biergist enzovoorts geloof ik niet. Ik heb alles geprobeerd en vastgesteld dat duiven het kunnen missen. In het ene hok gaf ik alles, en in het andere hok niets. Een verschil in prestaties was er niet.''
Veel mensen konden 10 jaar geleden moeilijk geloven dat Nico-Jan niets gaf. Hij was dan ook een pionier op dit gebied. Inmiddels zijn er veel meer aanhangers van de ‘natuurmethode’, ook mensen die eerst grootverbruikers waren als het om medicijnen ging. Zo stopte Hans Dekkers uit Hedikhuizen, één van de beste dagfondspelers van West-Europa van dit moment, van het een op andere moment met medicijnen. Het scheelde hem niet alleen honderden euro’s op jaarbasis, zijn prestaties werden er ook zeker niet minder om!
Verschil met veel andere spelers is dat Nico-Jan ook niet echt gelooft in knoflook. Die zul je bij hem in de drinkpot niet aantreffen.

VOEDING = BELANGRIJK

Het voersysteem vind Nico-Jan wel een belangrijke factor in zijn succes, dat kan ook niet anders. Hij is vertegenwoordiger voor voerfabrikant Versele-Laga. Nico-Jan: “Ik speel mijn duiven iedere week. Tussen twee dagfondvluchten in speel ik ze op de midfond. Om dat vol te kunnen houden moeten ze voeding hebben die daarop is afgestemd. Bij thuiskomst krijgen ze vijftig procent Weduwschap plus en vijftig procent Gerry Plus van Versele Laga. Ik denk dat je niet te licht moet voeren, zodat de tekorten zo snel mogelijk weer aangevuld kunnen worden. Door de Gerry Plus, waarin weinig erwten en bonen zitten en daardoor eiwitarm is, blijft de kost licht verteerbaar zodat de stofwisseling weer rustig op gang kan komen. Op zondag krijgen mijn duiven zeventig procent Gerry Plus en dertig procent Weduwschap plus. Vervolgens krijgen ze tot de dag voor inmanden vijftig procent Weduwschap plus en vijftig procent Gerry Plus. Op de dag van inmanden voer ik ze ‘s ochtends tachtig procent Weduwschap plus en twintig procent Gerry plus. ‘s Middags krijgen ze nog een beetje snoepzaad zodat ze in ieder geval nog goed gedronken hebben. Ik voer mijn weduwnaars in potjes. Twee eetlepels per duif en per voerbeurt. Dat lijkt veel, er blijft ook altijd wat over, maar dat is voor de jonge duiven. Het voordeel van deze manier van voeren is dat de weduwnaars nooit honger hebben en daardoor ook beter trainen."

KAMPIOENSCHAPPEN

Dit jaar behaalde Nico-Jan de volgende aansprekende kampioenschappen:

1e onaangewezen vitesse Regio 4
2e onaangewezen vitesse Afdeling 8

2e Onaangewezen midfond Regio 4
9e Onaangewezen midfond Afdeling 8

1e Onaangewezen natour Regio 4
1e Onaangewezen natour Afdeling 8

1e aangewezen natour Regio 4
1e aangewezen natour Afdeling 8

1e Generaal Snelheid onaangewezen Regio 4
2e Generaal Snelheid onaangewezen Afdeling 8

1e Generaal Snelheid aangewezen Regio 4
1e Generaal Snelheid aangewezen Afdeling 8

1e Duifkampioen natour Regio 4 en Afdeling 8 RING
1e Duifkampioen jong Regio 4 RING
2e Duifkampioen Midfond Regio 4 RING

1e NPO Orleans Afdeling 8 (zuid)  RING

MISS PERFECT

De wonderduif van 2011 van Nico-Jan draagt de naam ‘Miss Perfect’. Ze werd gekweekt uit NL07-5707470 ‘Premier’ (won 2 x 1e in de kring en is een zoon van NL01-2426984 ‘Zlatan’ x NL05-1057173 ‘Escape’) gekoppeld aan NL09-59082010 ‘Salou’ (dochter NL03-2036255 ‘Thomas’ x NL02-1266155 ‘Dochter Baron’).

‘Miss Perfect’ won in de kring zoals we in de inleiding al schreven dit jaar op 6 natourvluchten 3 x 1e, 4e, 5e en 13e. Daarmee werd ze met een zelden geziene overmacht van 382,3 punten voorsprong asduif natour van Afdeling 8/GOU. Toch eindigde deze wonderduif pas als 20e bij WHZB. Nico-Jan is ondanks de behaalde kampioenschappen op de G-vluchten dan ook niet echt te spreken over deze uitvinding van het Afdeling 8-bestuur: “In tegenstelling tot de rest van Nederland hebben wij geen reguliere natour waardoor er bij ons in augustus nog maar een paar honderd duiven ingekorfd worden voor de natour, de jongen vliegen namelijk in een aparte klasse. Dat kost punten bij landelijke competities zoals WHZB waar het aantal ingekorfde duiven ook een grote rol speelt. Om nog maar niet te spreken over de concoursen die wij met de jongen hebben gehad. Ik heb ze welgeteld zeven keer mee kunnen geven en vind dat waardeloos. Gelukkig hebben ze dat bij ons in de afdeling ook ingezien en krijgen we volgend jaar een programma dat wat meer aansluit bij de rest van Nederland. Met nadruk op wat meer, want helemaal gelijk is het helaas nog lang niet”.

DREAMPIGEONS

Ook dit jaar zal Nico-Jan weer een aantal jongen uit zijn beste duiven veilen op www.dreampigeons.com. Jongen uit NL01-2426984 ‘Zlatan’ (stamdoffer), een volle broer van NL11-1434664 ‘Miss Perfect’ (1e Asduif Natour Afdeling 8/GOU 2011), een zoon van NL07-5707471 ‘Takoda’ (1e Asduif Midfond Regio 4), een zoon van NL06-5610086 ‘Fabio’ (1e NPO Ablis, 3e NPO Gien), een dochter van NL03-2036126 ‘Princes’ (superkweekster) enzovoorts. Naast deze jongen zitten er ook een aantal oude duiven in de verkoop, waaronder twee dochters van zijn wonderkweker ‘Zlatan’ en een halfbroer van ‘Miss Perfect’ met verschillende topprijzen op zijn palmares. De veiling start op 20 december.

Falco Ebben

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Comb. Verweij-de Haan

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

J. Doldersum & Zn

Huub Hermans

Cees van Heijst

Cor Drost

Combinatie Bruggeman

Comb. Gerritsen

Super Fondclub G.O.U.

Team Noel-Willockx

Aad Beerendonk

Familie Huizer

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Postduivenveiling.com

Duindam Klimaatadvies

Gezondere duiven door gezond licht!

Duivenverkoop, gratis adverteren

Ad Schaerlaeckens