Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Na de rui... Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder  29-12-2011
 

De rui is voltooid.  De laatste pen groeit  er mooi in. Een pijnlijk gebeuren voor de duiven die laatste pennen. De duiven vliegen dan niet graag.  En als we ze dan bekijken, zien we soms nog veel oude dons. En daar zijn we dan natuurlijk niet blij mee. Wat is er misgegaan?  Zijn de duiven ziek geweest? Hebben we ze  niet alles gegeven wat ze nodig hadden? De duiven hebben waarschijnlijk toch iets onder de leden  gehad, of er zijn tekorten ontstaan in de verzorging.  Wat nu? Kunnen we nog een truck bedenken?

Knoflook.

We zetten een liter water op en wachten tot het kookt. Dan snipperen we er een hele knoflookbol in en laten het geheel afkoelen. De werkzame stof alicine kan nu zijn werk doen. De volgende dag doen we 1 kopje vol van het knoflookwater in de drinkbak en vullen die aan tot er 1 liter in zit. De volgende dag doen we weer een kopje knoflookwater in de drinkbak en vullen die weer aan met gewoon water tot er weer 1 liter in zit. Zo doen we dat de gehele week. Dan gooien we het knoflookwater inclusief de stukjes knoflook weg. Het is dan erg sterk geworden. Week 1 zit erop.

In de volgende week koken we thee. Of we geven een kant en klare thee in het drinkwater. Dit gedurende de gehele week.
De week erop volgend maken we week knoflookwater enzovoort. Daarnaast geven we de duiven wekelijks 2 x een goede gist over het voer. Biergist, of nog beter bakkersgist. Die haal je… juist bij de bakker. Die bakt daar zijn brood van. Het is veel waardevoller dan de meeste biergist soorten. Hoeveel? Per duif 1 gram bakkersgist. Stel u hebt 50 duiven die u het wilt geven. Koop dan 100 gram gist, genoeg voor 2 x . Na 1 week  zijn de waardes van de bakkersgist namelijk dusdanig teruggelopen, dat het niet meer bruikbaar is. Elke week verste kopen dus.
Er is ook gevriesdroogde bakkersgist. Daarvan geeft u 1 lepel aan 20 tot 25 duiven. Het beste eerst in een klein bakje door 1 lepel magere yoghurt of magere kwark mengen.  Het papje over het voer geven en 15 tot 20 minuten laten drogen. Dan aan de duiven geven. Is het na 20 minuten nog niet droog, dan heeft u te veel kwark of yoghurt gebruikt.

Gespleten pennen

Als de kwaliteit der veren niet goed is, dat wil zeggen gespleten veren of geen goede dichtheid van de veren, dan kan men zeggen dat de ruiperiode niet goed is verlopen.  Met het  trainen hoort u dan ook een sissend / fluitend geluid. Niet gezond geweest? Goedkoop voertje genomen?  Weinig tijd aan besteed? Weinig bad gegeven?  Niet best. 
Bij een goed verlopen rui is de duif soms  wat aan de zware kant. In de winter kunnen deze duiven dan wat afslanken.  Wintervoer of rustvoer is dan de aangewezen weg. En als de temperaturen wat hoog zijn, dan mag daar wel een flink deel gerst of paddy bij. 

Wat doet een goed wintervoer?

Een Rust of wintervoer dient de juiste combinatie te hebben tussen grote en kleine harde vezels en kleine en grote zachte vezels. Samen zorgen zij ervoor dat de achtergebleven  voedingsresten van de vlieg en ruiperiode worden verwijderd. Dat levert de eerste 10 dagen af en toe dunne mest op. Maar dat is precies de bedoeling. Alle ongerechtigheden moeten er gewoon uit. Na een dag of tien hersteld zich de darm en de mest wordt weel steeds mooier. De goede voedingsstoffen worden daarna weer door de darmflora optimaal opgenomen.  Voor een goede kweek hebben we die nodig. Al met al is het dus verstandig er gewoon 3 weken voor uit te trekken en daarna de duiven te gaan koppelen. We willen n.l. een betere kweek en niet een hok vol vraagtekens.    
Is de duif na de rui  echter  wat mager, maar ziet het verenpakket er wel redelijk goed uit? Dan kunt u  het verenkleed nog verbeteren: U voert  het beste een Rust of Wintervoer tot 2 weken voor het koppelen. Gedurende 14 dagen geeft u dagelijks een klein beetje levertraan over het voer. Ik adviseer u ook twee keer per week bakkersgist te geven.  Indien uw duiven nu wat aan de schrale kant zijn, zien we nog wel eens mest pikken. Geeft ze dan gerust meer voer zodat ze wat ronder worden. Geef daarnaast voldoende mineralen en 1 x per week een bad. U zult zien, dat met 14 dagen de duiven poeder op de vleugels krijgen.
Kweken met duiven die niet goed door de rui zijn gekomen is onverstandig. Duiven die tekorten vertonen, zullen nooit optimale jongen afgeven. Kweekt u er toch van? Het levert meestal alleen jongen met problemen op. Veel ziektes, verliezen van het hok enz. Na een jaar hebt u er waarschijnlijk geen een meer van op het hok. Dus: waarom dan toch…Beter is wachten tot ze perfect zijn. Beter minder duiven kweken, maar dan wel goeie.

Colloïdaal zilver (CZ).

Een andere optie om de duiven goed gezond mee te houden is colloïdaal zilver of wel zilverwater. Wat is zilverwater? Dat zijn hele kleine deeltjes zilver. Met gedestilleerd water kun je dit zelf maken. Goedkoop en zeer effectief. Wat heb je nodig? Twee staafjes zilver en een zilverwater generator. Kijk maar eens op: http://www.colloidaalzilver.nl/pag3.html . Vroeger, toen penicilline nog niet was uitgevonden was dit een probaat middel tegen vele ziektes. Een aantal jaren hebben dit met een grote groep liefhebbers uitgetest. Via het internet magazine “Winning” kon men er zich destijds voor opgeven. We wilden weten  of we de duiven  op natuurlijke wijze schoon te kunnen houden van geel, coccidiose, wormen, circo virussen en ander soort gespuis. 

Trichomonas.

Allereerst werd een langdurige test opgezet voor de bestrijding tegen het geel. Het is een van de hardnekkigste ziektes bij postduiven en veroorzaker van andere problemen of ziektes. Na vele test bleek 40 ppm (parts per million) de beste oplossing te bieden.  Bij een duif die vol zat met trichomonas (trosjes van 5 stuks) hebben we 1.25 ml CZ puur in de krop gespoten. Na 45 minuten werd een keeluitstrijkje gemaakt met het volgende resultaat: geen trosjes meer, alleen maar eenlingen. Daarna opnieuw 1.25 ml gegeven en na 45 minuten weer een uitstrijkje gemaakt. Er was geen verschil met de eerste set. 1 dag later: Dezelfde duif opnieuw getest met als resultaat: trosjes van 3 stuks. Deze duif krijgt alleen CZ puur te drinken. De volgende dag: Dezelfde duif getest met als resultaat: enkele trosjes van 2 stuks. Weer 1 dag later: Na de test zijn er alleen maar eenlingen te zien door de microscoop. Een dag later: Nog heel af en toe een eenling te zien. Drie dagen later was het geel totaal verdwenen. De testen werden gedaan door Willem Deen te Hoogkerk, die veel ervaring had opgedaan met de microscoop.

Dit bleek niet een op zichzelf staande test te zijn. Ook vele testhokken bleken hun duiven in rustperiodes geheel schoon en super gezond te kunnen houden. In het vliegseizoen is het ook een goede hulp, maar bleek het niet geheel afdoende te zijn. De bacteriedruk is dan soms toch te groot en moet er af en toe toch worden ingegrepen.
Ornithose kan goed worden bestreden met een druppel  in het oog, gedurende een weekje en dan is het meestal wel over. Voor darmproblemen wordt dagelijks een eetlepel per drinkbak gegeven.  De is eigenlijk gewoon water zonder smaak dus de duiven drinken het prima. 

Ornithose anders bestrijden?

Kunnen we zonder CZ de ornithose ook op een andere natuurlijke manier bestrijden? Jazeker wel. Ik geef u nog een natuurlijk alternatief: Neem een grote ui en haal het klokhuis eruit. Vul de ui met bruine basterd suiker. Het vocht wat er uitloopt opzuigen met pipet en een druppel in ieder neusgat van de duif spuiten. Na een paar dagen zult u resultaat boeken.

Schimmels en gisten

Ook dat komt wel eens voor in deze tijd van het jaar. We zien dan afwisselend: waterige mest en daarna  dikke, stinkende, groene, plakkerige mest. We kunnen dan wat appelazijn in het water doen, zodat ze  een dag wat beter op de mest zijn (drinken minder) Ik adviseer om het voer gedurende  2 tot 3 dagen te wassen. Goed afdrogen en dan ´s avonds geven. Na een dag of 2 zou je duidelijk verbetering moeten zien. Er kunnen wellicht schimmels op een bepaald graan zitten. Zie je een melkachtige vloeistof in het water waarmee te het wast dan zijn het gegarandeerd schimmels en gisten. Helpt het niet, dan ander voer nemen en een kuur van Nystatine. Dit medicijn maakt schimmels en gisten kapot. Dat moet u wel halen bij de dierenarts.

Koppelen.

Als alles na de rui goed in verlopen en we denken de duiven te koppelen, dan is het verstandig alleen uit de beste vliegduiven te kweken en uit de bewezen  kwekers te kweken. Duiven die bewezen hebben geweldig te kunnen vliegen en ook een optimaal foutloos lichaam hebben. Want alleen daaruit kun je wat verwachten. De rest? Daar kweek je veel, heel veel afvallers uit en af en toe een geluksvogel.

Veel succes ermee.

Willem Mulder.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Elsacker-Jepsen

Hans de Ruig

Comb. Gerritsen

Dick-Jan & Stephan Göbel

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gertjan Knoop

Aad Beerendonk

Marcel van Zanden

Team Noel-Willockx

Nico Jan Koenders

Comb. Verweij-de Haan

Johan Hamstra

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens