Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Aandacht Open printvriendelijke pagina
Co Verbree  2-1-2012
 

Soms zie of merk je iets waarvan je zegt dat me dat door al die jaren heen niet eerder opgevallen is of wat dom dat ik daar niet vaker op gelet heb, dat ik daar geen aandacht aan geschonken heb, meestal kom je zoiets per ongeluk of geheel onverwacht tegen.

Mensen, dieren, eigenlijk alles wat leeft heeft aandacht nodig, daar moet je aandacht aan schenken, de één meer dan de ander, toch.

In de vrije natuur zorgen de dieren daar onderling zelf wel voor, maar mensen in een huis of dieren in een hok dat is een ander verhaal, die zitten enigszins opgesloten ook al hebben ze de mogelijkheid om af en toe naar buiten te gaan, die hebben soms niet meer genoeg aan elkaar, die hebben aandacht nodig om zeg maar een soort van verveling tegen te gaan en verveling leidt vaak tot... vult U het zelf maar in.

Zo hadden we deze zomer op bepaalde tijden en uren veel last van een kat, op een gegeven moment hadden we door dat als de kat kwam de eigenaren niet aanwezig waren, sterker nog als hij teveel aandacht voor de duiven had bleken de baasjes beide te werken, toen we de kat zelfs in ons huis tegen kwamen, datzelfde deed hij ook bij de buren, bleken de eigenaren op vakantie, de kat zocht dan eigenlijk alleen maar aandacht.

Hetzelfde maakten we zo ongeveer mee met de duiven in de voilére, U moet weten dat die achter de hokken staat en toen mijn schoonvader nog leefde naast de doorgang naar diens woning, de gehele dag werd er dan gelopen en van alles gedaan, na het overlijden hebben we er een schutting neer gezet en zelf komen we er nu slechts een paar keer per dag ook om b.v. de duiven te voeren en drinken te geven.

Nu bleek dat als we deze duiven in ons hand wilden nemen ze totaal niet bang waren ondanks dat we nauwelijks in de voilére kwamen, maar er was nog wat, als we toch achter de hokken aan het werk waren stonden al de duiven voor het gaas te kijken, je moet het gezien hebben om te geloven en weer was het zo dat de nieuwsgierigheid het won van de angst bv. voor het grasmaaien en het leek wel alsof ze genoten van de afwisseling, van de aandacht.

Dat de duiven aandacht nodig hebben wisten we al langer, dat was niet nieuw voor ons, jaren terug haalden we daarom de lakens weg achter de ramen bij de weduwnaars, ook maakten we er totaal geen probleem van om overdag bij de weduwnaars te komen, we vonden het zelfs beter om de duiven tussen de middag te voeren, naast andere voordelen was aandacht geven ook één van de reden om dit te doen, tevens maak je de duiven daardoor oplettender, scherper.

We hebben jaren gehad dat we ze s'morgens nauwelijks naar de duiven omkeken dus ook niet voerden, we hadden er geen zin in omdat we te vroeg weg moesten voor het werk, we liepen dan alleen door het hok van de weduwnaars om ze "wakker" te maken en deden dan wat super-dieet in de bak maar eigenlijk wilden we ze alleen maar even zien om ze wat aandacht schenken, het waren mee van onze beste jaren.

We zijn de enigste niet die er zo over denken, bij de kampioenen kolonie Verreckt-Ariën uit België kunnen zowel de weduwnaars als de weduw-duivinnen zo'n beetje alles zien wat er gebeurt rond de hokken en zetten, mede daarom misschien, ongekende prestaties neer.

Hetzelfde zie je bij de jonge duiven, jongen welke in het nest aandacht krijgen (inprenten) kruipen niet weg in een hoekje maar bijten van zich af, hebben geen angst voor de liefhebber, daar pluk je het gehele verdere duivenleven de vruchten van.

Angst - schuw, dat is wat anders dan wild, dat eerste leren ze nooit meer af en U kunt me geloven of niet ze presteren altijd ondermaats omdat ze altijd onder een bepaalde negatieve stress zitten zo ongeveer hetzelfde als wanneer U veel last van roofvogels heeft.

Al met al kun je stellen dat aandacht schenken een belangrijk aspect in de duivensport is, zet daarbij nog het observeren en motiveren vooral tijdens de wedvluchten en je kunt stellen dat het misschien beslissend is voor een top seizoen.

Het rare is dat er altijd nog veel liefhebbers zijn die duiven houden alsof het machines of robotten zijn, dat kan niet, er moet gevoel en aandacht bij komen, degenen die denken dat als je altijd alles alleen maar op de klok doet, dus op tijd voert, schoonmaakt en loslaat en denkt dat het dan gebeurt is slaat de plank helemaal mis zo éénvoudig is het ook weer niet, gelukkig maar.

We schrijven bovenstaand omdat juist in deze tijd aandacht schenken aan de duiven belangrijk is, als er te weinig tijd is kan het beter zijn om de duiven te observeren dan het hok schoon te maken, ook om straks niet voor verrassingen te staan.
Enkele van die verrassingen zijn er ondanks alle voorzorgen toch wel, of heeft U nooit bij het koppelen een duif in handen gekregen die veel en veel te vet was, maar het gaat om zaken die de boel volledig kunnen verstoren zoals de gezondheid die niet in orde is, ongedierte ( muizen) in de hokken, de penenrui die op hol geslagen is zoals op 2 plaatsen tegelijk ruien vooral van de verduisterde jonge duiven, pennen die geknakt of zelfs gebroken zijn, duiven die voor de 2e keer een nat oogje en / of vuil neusje hebben, ringen die te strak zitten waardoor de duif enigszins kreupel loopt en er veel kans is dat hij/zij daardoor last heeft met het bevruchten, verhoogde nagel groei dat kan wijzen op een begin van paratyfus enz., enz., niet dat ze allemaal even erg zijn maar je kunt het maar beter weten ook omdat sommige gevallen nu nog te herstellen zijn.

Vaker hebben we al geschreven dat je aandacht moet schenken aan bijvoorbeeld je hok, de spullen die schoongemaakt moeten worden, niet dat het meteen erg is als het nog gedaan moet worden maar gegarandeerd dat je straks tijd te kort komt en er is nog wat, degene die zeg maar nu nog niet kon opbrengen om de broedschotels schoon te maken of in het ergste geval nog niet uit de broedhokken gehaald heeft waar ze nog staan met de vuile eieren er in, die is haast zeker in het vliegseizoen verloren, die kan dan een bepaalde inzet om te presteren ook niet opbrengen want inzet is tegenwoordig meer dan nodig om te prestaties neer te zetten.

De laatste jaren hoor je steeds meer dat liefhebbers moeilijkheden met de buren hebben, dat kan uitlopen tot enorme ruzie's en zelfs verhuizingen, maar het allerergste is als er gestopt wordt met de sport, dat is het laatste wat we juist in deze tijd dat de duivensport onder enorme druk staat kunnen gebruiken.

Je moet aan zo een probleem dus ook aandacht schenken, juist in deze tijd als de spanningen enigszins terug gelopen zijn, kerst, oud en nieuw zijn daar uitgelezen momenten voor, praten, van beide kanten een beetje toegeven en elkaar respecteren is eigenlijk de enigste goede oplossing, waarom niet proberen en het initiatief nemen, niet geschoten is altijd mis, we kunnen er over mee praten ook over de oplossing.

Als laatste, noem het maar een soort tip, ook weer deze tijd moet je de duiven eens rustig bekijken als het kan voor het koppelen, ze moeten nu ze uitgeruid zijn er voor 100 % goed uitzien er mag niets aan mankeren, het voornaamste is glad, strak, slank, helder met echte witte neusdoppen, twijfelt u enigszins en ziet u iets wat eigenlijk niet onder woorden te brengen is, geloof me er is iets mis, je probeert dan altijd alleen jezelf wijs te maken dat het wel meevalt omdat ze er nog redelijk uitzien, ingrijpen en niet wachten.

Co Verbree

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
A. Engelen

Gebr. van Toor

Will & Falco Ebben

Super Fondclub G.O.U.

De Marathonvliegers

Nico Haesen

Cor Drost

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Huub Hermans

Marcel van Zanden

Nico Jan Koenders

J. Doldersum & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!