Goedendag vrienden en vriendinnen. Heeft u er ook zo’n zin in? Het nieuwe seizoen 2012? Ik wel, ben enorm gebrand om een goed seizoen neer te zetten. We krijgen in onze afdeling 11 weer mooie concurrentie. Jaap Koehoorn gaat in de afdeling Friesland spelen, Pieter Veenstra gaat zijn totale duivenbestand verdubbelen (volgens de Leeuwarder Courant), maar ook de andere topspelers zullen hun beste beentje voorzetten om de prestaties te evenaren of zelfs te verbeteren.
Mannen Als Adrie Kors, Tjipke & Auke Bosma, Jacob Poortvliet, combinatie van der Stouwe/Douna en Hatty Roest zullen er alles aan doen om kampioen van de afdeling te worden. Zelf heb ik me ook diverse doelen gezet dit jaar, ik ben er nog niet helemaal uit maar ik denk dat ik een jaar niet voor de generaal kampioenschappen ga maar puur voor de nationale kampioenschappen, WHZB, BOTB en de Olympiade 2013.
We hebben nu vanaf 2007 t/m 2011 mogen proeven aan de “nationale kampioenschappen” of andere grote competities en dat smaakt naar meer. In 2009 de 1e Europese Asduif Dagfond, in 2010 de 1e en 2e Olympiade duif en dan nu waarschijnlijk de beste duif van Nederland dagfond in B.O.T.B. en ik kan u verzekeren dat dit een totaal andere dimensie is dan de 1e generaal kampioen van de club.
Dat “nationale” gebeuren geeft zo’n enorme voldoening dat is niet onder woorden te brengen. Wat ook zeer opvallend is de onderlinge sfeer tussen die kampioenen op het nationale vlak. Hier vinden we geen afgunst of ander gezeur, nee op de nationale of internationale podia is het vriendschap en hosanna tussen de deelnemers.
Maar is het allemaal zo gemakkelijk om er te komen? Neen, zeker niet. Het is enorm zoeken naar die superduiven en naar de methode en bijproducten. Nationaal kampioen kun je niet meer met “normale” duiven behalen. Het moeten duiven zijn van de huidige generatie en je moet (wil je meedoen met de nationale top) alles op alles zetten met het totale programma.
U bent Coach, Trainer, Penningmeester, Secretaris, en schoonmaker op uw eigen hok ofwel u bent alles op het hok. En laat u ergens in het programma een steekje vallen is het reeds voorbij met die “nationale” kansen. U heeft allemaal vanaf 2005 mijn rush naar de top kunnen volgen. Voor velen was ik die blaaskaak, die prutser, die medicijnman, die theorieman, en die praatjesmaker. Maar ik geloofde zelf in mijn visie, en die visie bleek juist. Ik ben er op dit ogenblik. Maar ik weet als geen ander dat het in 2012 weer totaal anders kan zijn.
Diverse oorzaken kunnen roet in het eten gooien. Ik zeg ook niet dat ik niet weer terugval naar het niveau 2005 (wat ook niet slecht was), maar als het aan mij ligt ga ik door. Die instelling heb ik nu eenmaal.
De laatste maanden heb ik duiven door de handen mogen nemen op diverse plaatsen in Nederland, maar ook zag ik nogal wat duifjes bij mij thuis. De liefhebbers wilden graag mijn mening horen over een bepaalde duif of even praten over de duivensport in het algemeen. Maar wat zijn er nog steeds veel melker die hun duiven slecht verzorgen, ongelofelijk. Ik maak geen melding in mijn dagboek van deze mensen hoor, ik doe dit uit principe niet. Maar ze krijgen het zo bij me thuis wel te horen. Afgelopen week was ik in een vereniging waar ik een aantal duifjes moest bekijken en 10 duifjes moest keuren. Dit keuren was omdat de liefhebbers zelf ook punten mochten geven aan dit tiental en dan natuurlijk kijken wie er het dichts bij mij in de buurt zat. Na twee of drie duifjes te hebben bekeken vertelde ik reeds: de keurder met de laagste totaal waardering wint. Geen enkele van de 10 aangeboden duiven kwam boven de 90 punten. En dan was ik soms nog mild. En dan in mijn hoofd steeds de gedacht: ziet zo’n liefhebber dit nu echt zelf niet? En dan hoor je vaak, ja ze waren de laatste weken ook niet top, of: een bad krijgen ze niet zo vaak.. of Er lag maar zo een duif dood… Mensen mensen, u bent niet minder als mens voor mij hoor, even goede vrienden. Maar zeur nooit meer over ligging, auto’s, vluchtlijn etc als u eerst niet aan uw eigen duiven werkt.
Ik weet dat alle randzaken zoals ligging, trek, auto van belang is…maar alleen wanneer de duiven super zijn. Wanneer uw duiven zo verzorgt worden dat eigenlijk de dierenbescherming moet worden gebeld, klaag dan nooit meer.
Als je in de trek woont, en je hebt een beetje afstand in je afdeling (de achterhand heeft het in ons land gemiddeld wat gemakkelijker), dan is een gewone verzorging met een gewone duif vaak voldoende op de Vitesse, maar woon je aan de randgebieden, dan moet je een super duif en dito verzorging hebben wil je enigszins kans maken. En als je dan dit onderdeel “je zelf” verprutst, zeur dan nooit over de trek, massa, ligging.
BEUTE-BAK
Net als velen onder ons ben ik steeds op zoek naar betere duiven, maar ook naar betere voeding en of bijproducten. Voor ik ergens mee naar buiten kom test ik producten op eigen hok, of laat eens bij vrienden wat proberen. Nu ben ik zo’n twee jaar bezig met Magnetiet en Pyriet maar ook met diverse kruiden die ondersteuning geven aan de luchtwegen. Magnetiet en Pyriet zijn “mineralen” die de oriëntatie bevorderen van diverse vogels en zeedieren. Ook in de duivensport zijn er testen op kleine schaal mee gedaan, en het lijkt te werken. Duiven blijven minder achter, en komen in een rechtere lijn (gezien de prestaties) naar huis. Maar ook de kruidenmix (Zoethout, echte Tijm, Fenegriek, Vlier en Anijs) blijkt echt te werken bij het verkopen van luchtweg problemen. Je kan dus langer zonder medicatie en soms hoef je helemaal niet in te grijpen (zoals wij in 2010 en 2011). Onze Prange Suppe, Herstel-Power, Beute Sport, Olympic M.G.Mix (herstel power en Beute Sport gemengd) brachten al super resultaten. Maar door toevoeging van een aantal extra kruiden en mineralen door de “bak allerhande” lijkt het of alles nog gemakkelijker gaat, het kweken maar ook het trainen en spelen. We hebben contact gezocht met de Firma DHP Cultura om onze visie in een allerhande-mineralen mix te verwerken. Vanaf de Voorjaarsbeurs is deze te verkrijgen in emmer van 10 liter (ongeveer 11 kilo). U hoeft geen enkel grit, roodsteen, zout, mineralen of kiezels meer los te voeren, alles zit in deze emmer. De Blauwe Emmer van DHP gebruik ik al jaren.
We zijn ook nog bezig met het vervaardigen van een korrel met lecithine, omega’s, vetten, etc maar dit is nog moeilijk om in èèn korrel te krijgen. Het lijkt nu gelukt (23 januari 2012), maar we moeten het eerst nog testen op eigen hok. Willen de duiven het überhaupt eten en ook belangrijk; Doet het wat we hopen dat het doet? Het opslaan van vetten in de spieren. Dus daar kom ik er op terug. Maar de Beute Bak is vanaf maart te verkrijgen en dan overal waar ze DHP verkopen. En heel belangrijk: u heeft geen last meer van muizen en ratten op het hok…er komt een foto van mij op de verpakking en dat schrikt ongedierte wel af denk ik...
|