Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Februari, dus bijna april... Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  3-2-2012
 

Goedendag vrienden en vriendinnen. Heeft u er ook zo’n zin in? Het nieuwe seizoen 2012? Ik wel, ben enorm gebrand om een goed seizoen neer te zetten. We krijgen in onze afdeling 11 weer mooie concurrentie. Jaap Koehoorn gaat in de afdeling Friesland spelen, Pieter Veenstra gaat zijn totale duivenbestand verdubbelen (volgens de Leeuwarder Courant), maar ook de andere topspelers zullen hun beste beentje voorzetten om de prestaties te evenaren of zelfs te verbeteren.

Mannen Als Adrie Kors, Tjipke & Auke Bosma, Jacob Poortvliet, combinatie van der Stouwe/Douna en Hatty Roest zullen er alles aan doen om kampioen van de afdeling te worden. Zelf heb ik me ook diverse doelen gezet dit jaar, ik ben er nog niet helemaal uit maar ik denk dat ik een jaar niet voor de generaal kampioenschappen ga maar puur voor de nationale kampioenschappen, WHZB, BOTB en de Olympiade 2013.

We hebben nu vanaf 2007 t/m 2011 mogen proeven aan de “nationale kampioenschappen” of andere grote competities en dat smaakt naar meer. In 2009 de 1e Europese Asduif Dagfond, in 2010 de 1e en 2e Olympiade duif en dan nu waarschijnlijk de beste duif van Nederland dagfond in B.O.T.B. en ik kan u verzekeren dat dit een totaal andere dimensie is dan de 1e generaal kampioen van de club.

Dat “nationale” gebeuren geeft zo’n enorme voldoening dat is niet onder woorden te brengen. Wat ook zeer opvallend is de onderlinge sfeer tussen die kampioenen op het nationale vlak. Hier vinden we geen afgunst of ander gezeur, nee op de nationale of internationale podia is het vriendschap en hosanna tussen de deelnemers.

Maar is het allemaal zo gemakkelijk om er te komen? Neen, zeker niet. Het is enorm zoeken naar die superduiven en naar de methode en bijproducten. Nationaal kampioen kun je niet meer met “normale” duiven behalen. Het moeten duiven zijn van de huidige generatie en je moet (wil je meedoen met de nationale top) alles op alles zetten met het totale programma.

U bent Coach, Trainer, Penningmeester, Secretaris, en schoonmaker op uw eigen hok ofwel u bent alles op het hok. En laat u ergens in het programma een steekje vallen is het reeds voorbij met die “nationale” kansen. U heeft allemaal vanaf 2005 mijn rush naar de top kunnen volgen. Voor velen was ik die blaaskaak, die prutser, die medicijnman, die theorieman, en die praatjesmaker. Maar ik geloofde zelf in mijn visie, en die visie bleek juist. Ik ben er op dit ogenblik. Maar ik weet als geen ander dat het in 2012 weer totaal anders kan zijn.

Diverse oorzaken kunnen roet in het eten gooien. Ik zeg ook niet dat ik niet weer terugval naar het niveau 2005 (wat ook niet slecht was), maar als het aan mij ligt ga ik door. Die instelling heb ik nu eenmaal.

De laatste maanden heb ik duiven door de handen mogen nemen op diverse plaatsen in Nederland, maar ook zag ik nogal wat duifjes bij mij thuis. De liefhebbers wilden graag mijn mening horen over een bepaalde duif of even praten over de duivensport in het algemeen. Maar wat zijn er nog steeds veel melker die hun duiven slecht verzorgen, ongelofelijk. Ik maak geen melding in mijn dagboek van deze mensen hoor, ik doe dit uit principe niet. Maar ze krijgen het zo bij me thuis wel te horen. Afgelopen week was ik in een vereniging waar ik een aantal duifjes moest bekijken en 10 duifjes moest keuren. Dit keuren was omdat de liefhebbers zelf ook punten mochten geven aan dit tiental en dan natuurlijk kijken wie er het dichts bij mij in de buurt zat. Na twee of drie duifjes te hebben bekeken vertelde ik reeds: de keurder met de laagste totaal waardering wint. Geen enkele van de 10 aangeboden duiven kwam boven de 90 punten. En dan was ik soms nog mild. En dan in mijn hoofd steeds de gedacht: ziet zo’n liefhebber dit nu echt zelf niet? En dan hoor je vaak, ja ze waren de laatste weken ook niet top, of: een bad krijgen ze niet zo vaak.. of Er lag maar zo een duif dood… Mensen mensen, u bent niet minder als mens voor mij hoor, even goede vrienden. Maar zeur nooit meer over ligging, auto’s, vluchtlijn etc als u eerst niet aan uw eigen duiven werkt.

Ik weet dat alle randzaken zoals ligging, trek, auto van belang is…maar alleen wanneer de duiven super zijn. Wanneer uw duiven zo verzorgt worden dat eigenlijk de dierenbescherming moet worden gebeld, klaag dan nooit meer.

Als je in de trek woont, en je hebt een beetje afstand in je afdeling (de achterhand heeft het in ons land gemiddeld wat gemakkelijker), dan is een gewone verzorging met een gewone duif vaak voldoende op de Vitesse, maar woon je aan de randgebieden, dan moet je een super duif en dito verzorging hebben wil je enigszins kans maken. En als je dan dit onderdeel “je zelf” verprutst, zeur dan nooit over de trek, massa, ligging.

BEUTE-BAK

Net als velen onder ons ben ik steeds op zoek naar betere duiven, maar ook naar betere voeding en of bijproducten. Voor ik ergens mee naar buiten kom test ik producten op eigen hok, of laat eens bij vrienden wat proberen. Nu ben ik zo’n twee jaar bezig met Magnetiet en Pyriet maar ook met diverse kruiden die ondersteuning geven aan de luchtwegen. Magnetiet en Pyriet zijn “mineralen” die de oriëntatie bevorderen van diverse vogels en zeedieren. Ook in de duivensport zijn er testen op kleine schaal mee gedaan, en het lijkt te werken. Duiven blijven minder achter, en komen in een rechtere lijn (gezien de prestaties) naar huis. Maar ook de kruidenmix (Zoethout, echte Tijm, Fenegriek, Vlier en Anijs) blijkt echt te werken bij het verkopen van luchtweg problemen. Je kan dus langer zonder medicatie en soms hoef je helemaal niet in te grijpen (zoals wij in 2010 en 2011). Onze Prange Suppe, Herstel-Power, Beute Sport, Olympic M.G.Mix (herstel power en Beute Sport gemengd) brachten al super resultaten. Maar door toevoeging van een aantal extra kruiden en mineralen door de “bak allerhande” lijkt het of alles nog gemakkelijker gaat, het kweken maar ook het trainen en spelen. We hebben contact gezocht met de Firma DHP Cultura om onze visie in een allerhande-mineralen mix te verwerken. Vanaf de Voorjaarsbeurs is deze te verkrijgen in emmer van 10 liter (ongeveer 11 kilo). U hoeft geen enkel grit, roodsteen, zout, mineralen of kiezels meer los te voeren, alles zit in deze emmer. De Blauwe Emmer van DHP gebruik ik al jaren.

We zijn ook nog bezig met het vervaardigen van een korrel met lecithine, omega’s, vetten, etc maar dit is nog moeilijk om in èèn korrel te krijgen. Het lijkt nu gelukt (23 januari 2012), maar we moeten het eerst nog testen op eigen hok. Willen de duiven het überhaupt eten en ook belangrijk; Doet het wat we hopen dat het doet? Het opslaan van vetten in de spieren. Dus daar kom ik er op terug. Maar de Beute Bak is vanaf maart te verkrijgen en dan overal waar ze DHP verkopen. En heel belangrijk: u heeft geen last meer van muizen en ratten op het hok…er komt een foto van mij op de verpakking en dat schrikt ongedierte wel af denk ik...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Elsacker-Jepsen

Johan Hamstra

M. van Ginkel

Nico Haesen

Super Fondclub G.O.U.

Familie Huizer

Will & Falco Ebben

Hans de Ruig

Aad Beerendonk

Gertjan Knoop

Gebr. Maas & Zn

Comb. Verweij-de Haan

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!