Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Raak... Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  1-3-2012
 

Het is stil in het weduwduivinnenhok, alsof ze weten dat een van hun hokgenoten mist. Rustig staren ze voor zich uit, ondanks de warme voorjaarszon welke ze anders zo laat opleven, lijkt hun niet te interesseren.

Het was gisteren een prachtige februari zaterdagmiddag, alle reden om de duivinnenploeg over het Gaasterlandse te laten jagen. En jagen deden ze, hoog, wegtrekken, vol gas laag overkomen. In gedachten nog ‘geen rover die dit tempo kan bijhouden’ met een trage glimlach op mijn gezicht. Fout.

Een half uur later als een stormtroep duikbommenwerpers knallen de weduwen op de planken, door de bomen, paniek in de tent. Snel de poortjes open want dit betekent een onvervalste havikaanval. Schuchter om zich heenkijken gaan ze naar binnen. Dan de troepen terug in hun eigen hokken en tellen maar. Shit, bij de 3 jaarsen mist er een, een jaarling komt nog alleen aangestormd, vliegt weer weg en komt een half uur later nog terug.

Dan maar kijken wie er nog mist bij de oude duivinnen. De moed zakt mij in de schoenen, zij, waarom nou juist zij? Vrijdag had ik de vliegploeg tegen  pokken geënt en de laatste duivin was zij die nu niet terug keerde. Een beloftevolle duivin met geweldig pedigree en al wat mooie prestaties afgelopen seizoen.

Voorzicht dagdroomde ik al van haar aankomst van een zware St.Vincent, een waarin het wel inzit om voor de echte kop te gaan. Ik kom er niet meer achter, snel in mijn hoofd zoeken welke duivin nu op haar doffer gekoppeld gaat worden komend seizoen, ze waren juist zo heerlijk gek met elkaar. Het kan verkeren. Dit is de realiteit van duiven houden dicht aan de rand van de Gaasterlanse bossen en het IJsselmeer aan de andere kant. De hele winter zijn ze buiten geweest, trainen in de kou, tot februari ging er maar één verloren, nu begint het tal weer op te lopen, zo gaat het hier al jaren, helaas.

Ze brachten mij gisteren nog een ring, alleen de ring lag er nog, was van een jaarlingdoffertje, zo’n opvallende druktemaker, ook weg.  De natuur neemt haar deel, het zal wel zo horen. Maar de kop omhoog, we gaan er weer voor dit jaar. Nog een paar weken, wat meer warmte in de lucht en we staren weer met elkaar naar de lucht, op zoek naar samengeknepen of openslaande vleugels, het hart weer laten rillen.

Bonne chance...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Theo de Kruijk

Comb. Gerritsen

Gebroeders Homma

Combinatie Bruggeman

Familie Huizer

Hans de Ruig

IFC Hoogerheide

Cees van Heijst

Gebr. van Toor

Fondunie 2000

Cor Drost

Johan Hamstra

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens