Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Vlaamse Leeuwen Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  12-3-2012
 

Het is best nog koud buiten, hoe anders was het gisteren met vollop zon en amper wind, heerlijk voorjaarsweer. De kievitten duikelden al voorzichtig al zitten die hier niet in de buurt nestelen, die weten vast welk gevaar hier regeert. Kleine ploegjes laten trainen tot februari, iedere dag bij ieder weer, daarbij ging er welgeteld één doffertje verloren. Nu sinds kort de training in grote ploegen, doffers en duivinnen. De rover rekent zich rijk en heeft een nieuwe techniek aangeleerd. Ik zag ze al amper meer laag overstuiven, nu komt ze van grote hoogte als een duikbommenwerper recht naar beneden op volle snelle in de ploeg chaos creeeren en een slachtoffer uitzoeken. Twee oude duivinnen gingen al verloren, ik vermoed verongelukt omdat ik de rover zonder prooi zie vertrekken, het wilde westen in Gaasterland. Soms om moedeloos van te worden maar ik ga gewoon door met trainen, het is maart, geen weg terug.
 

Afgelopen weekend mijn fondvrienden Kurt en Ludo Haesen in het Vlaams Brabandse Zoutleeuw bezocht en op de zondagochtend een kleine tentoonstelling van onze vliegers gehouden in Tienen. In Tienen huist de grootste Barcelona 'maatschappij' Obrafo. Hier leeft Barcelona, ademt het lokaal puur ' grote fond' uit. Aan de wand diploma's van winnaars uit de jaren '30 van Dax, Angouleme en Barcelona. In de winter organiseren ze kleine tentoonstellingen om hun publiek toch iets vertier te kunnen bieden, en de kassa te blijven voorzien van munten. In heet klein, maar toch mochten we een 50-tal handen schudden en onze vliegenisten tonen. Enkele 'namen' hadden toch de weg naar het lokaal weten te vinden, hardstikkene leuk.Zoutleeuw en directe omgeving is een echte 'duivenstad' met namen als de gebroeders Herbots, Michel Vanlint en Erik Herbots; de grootste Barcelonaspeler van Europa en natuurlijk de Haesens. Vader en zoon Haesen hebben een prachtige Barcelona collectie, de klassieker is dan ook hun hoofddoel en trekken jaarlijks met een 30-tal doffers en duivinnen naar Catalunia. Basis zijn de (rode) Muller duiven gekruisd met verschillende soorten. Hun maat Erik Herbots konden we ook nog bezoeken, daar wordt nog echt spartaans met duiven omgegaan, zoals ik enkele hokken hier in de zuidwesthoek ken. Open hokken, duiven onder alle omstandigheden buiten, buiten in het gras ligt het voer, nestspel, ruig, ruiger, ruigst. De vliegers kunnen dit enorm waarderen, de zachtheid als uiterlijk kenmerk. Een gedreven man met maar één doel; Barcelona winnen, daarna is het 'gedaan' zoals hij opperde, 'wat is er anders buiten Barcelona?' Erik trekt jaarlijks met meer dan 100 nestduiven naar Barcelona, tot het uiterste getrainde duiven, nachtvliegen is een methodiek.

Hoe anders was het een aantal dagen ervoor op de hokken van Norman. Tijdens ons weekje familiepark in België aan de kust de kans om een hok met wereldfaam te bezoeken. Met beoogd troonopvolger Nikolaas Norman had ik al eens afgesproken een rondje hokken te doen. Ook een prachtige grote kolonie met de focus toch het meest op 400-800 kilometer, en meer dan 100 jaar duiven knowhow in de pocket. Verschillende toppers gleden door de handen, waaronder het Leeuwarder fenomeen De Simson van Cor van der Ploeg. Een typisch Fries model qua grootte omvang, bouw en levendigheid welke zo aansloot bij de rest van de Norman kolonie. Ze haalden hem voor de grotere afstanden waar ze hun eigen toppers liever dichter bij huis spelen. Een schitterende accomodatie, properheid voorop en meest spel met een 140-tal weduwnaars. Nikolaas heeft de zegen van zijn vader om eigen paden te bewandelen. Voor Nikolaas de reden om de eerste stappen in het spel met weduwen te ondergaan, met succes. Schitterende duiven trouwens die van Norman, model westkant, Piet de Weerd zou stralen, strakke organisatie, echte professionals, wereldtop.

Ik bezoek nog altijd zoveel mogelijk prestatiehokken in het 'heilige land', groot of klein maakt mij niet uit. Duivencultuur en beleving is zoveel anders daar, de Vlaamse Leeuw leeft nog altijd. Mijn tour de Belgie begon als 17 jarige in Wervik bij toen nog Michel en Gerard Vanhee. De sluwe Gerard gaf mij de hand, keek de hoogte in, toonde het goud van zijn tanden en merkte op 'gij zét nén Hollander hé? Leren, bijleren, systemen, duiven, methoden, de verschillen vergelijken, op zoek naar die éne procent verbetering.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Huub Hermans

IFC Hoogerheide

Cor Drost

Combinatie Lokhorst

IFC Zeeland

Nico Jan Koenders

Team Noel-Willockx

Gert Jan Beute Duivenproducten

Will & Falco Ebben

Super Fondclub G.O.U.

Van Elsacker-Jepsen

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens