In deze tijd vliegen op de meeste plaatsen de jongen weer buiten. Ik heb het idee van meer dan andere jaren vanwege bij bijna iedereen een geslaagde kweek. En in deze tijd komen ook de jaarlijks terugkerende problemen, met name de roofvogel.
NIETS AAN TE DOEN
Ik schreef er ooit eerder over met als eindconclusie dat niets maar dan ook niets die krengen weg houdt behalve, heel waarschijnlijk, kraaien rond je hok. Vroeger schermde men met de zilveren bol maar die hielp geen steek, ni is een cd mode met daarop het geluid van een oehoe, een soort uil.
Maar als dat al helpt is het ook maar voor even. Florian Hendriks liet zich ook verleiden zo”n cd aan te schaffen. Gewoon voor de zekerheid want eigenlijk had hij zelden last van de roofvogel. Maar nu dus wel. “Dat geluid lijkt de roofvogel aan te trekken” merkt hij op met enig sarcasme.
Ik sneed het onderwerp aan op facebook en was verbaasd hoeveel kopzorgen die roofvogel de liefhebbers bezorgt. Zo is er die Amerikaan die er gek van werd. Hij kocht een huis tussen de bomen waarin kraaien huisden en... sindsdien geen last meer. Maar ik zie vrouw en kinderen al ogen opentrekken als U zegt dat U gaat verhuizen naar een huis tussen de bomen.
Wat je zou kunnen doen is boompjes planten. Maar dan heb je wel een klein probleem. Betekent zo”n 20 jaar of langer voor je er iets aan hebt. Ook dat ze een voorkeur hebben voor bonten is een fabeltje. Bij Kenji S pakte hij één duif. Uitgerekend een zwarte...
NIET VLIEGEN
Jongen die geen meter willen vliegen in deze tijd lijkt ook een telkens terugkerend probleem. Als ze goed eten en ruien niets van aan trekken. Komt vanzelf goed. Ik herinner me nog hoe men van de Koerier in 1993 hier kwam filmen. Op het dak lagen mijn luie jongen te dikkoppen. Ik vond het zo gênant dat ik vroeg dat niet in beeld te brengen. “Kom in het najaar maar een “deel 2” maken over het spel met jongen” zei ik en dat deed Jos Voortman ook.
Nog nooit kwamen ze zo goed! Zonder ook maar enige medicatie. De, vooral beginnende liefhebbers, die nu tegen de koppen kuren om jongen te doen vliegen doen het dus helemaal verkeerd. En kuren tegen Coli uit angst dat ze het zullen krijgen is al even zinloos.
EN GEEL DAN?
Zoals ik al eerder schreef is daarmee iets merkwaardigs aan de hand. Dat is een veel minder groot probleem dan vroeger. Heel lang geleden kreeg ik geen jong groot als niet gekuurd werd. Nu kuur ik helemaal niet meer.
En jongen die pas gespeend zijn? Dat is inderdaad een kritieke periode vanwege het dicht tegen elkaar kruipen en het vele vocht dat ze verspreiden. Maar als ze verder gezond zijn, niet scherp, geen zure stinkende mest, 's avonds een vol kropje, dan blijf ik er af. Ik heb overigens wel geelpoeder in huis. Kwestie van op alles voorbereid zijn.
ENTEN
Tegen paramyxo moet geënt worden, dat is bekend. Op welke leeftijd dat het best gebeurt? Dierenartsen verschillen van mening. De een zegt als ze minstens 10 weken oud zijn, de ander zegt “meteen na het spenen” dan heb je minder kans op een uitbraak van Adeno.
Ik weet het ook niet.
Heel vroeger kreeg Jos Wouters Coreman eens paramyxo bij piepers die amper 6 weken oude waren. Kan me voorstellen dat zo”n man wel vroeg ent. Dierenartsen die ergens paramyxo waarnemen moeten dat overigens doorgeven aan het ministerie. Nadien komt op het nieuws dat er ergens weer vogelpest was. Hoe dom kan je zijn.
Overigens wordt het mode minder naar medicijnen te grijpen, een goede ontwikkeling. En als men het doet doen de meeste dat over bevochtigd voer. Prima vanwege amper drinken in de winter en heel veel drinken bij warm weer.
Gevolg is dat ze te veel of te weinig van het medicijn binnenkrijgen en allebei is even slecht. Over het voer ben je zekerder. Van een maatje van het medicijn per liter mag je er 2 maken als je het over het voer geeft.
In tabletvorm is nog beter om zeker te zijn van de juiste dosis maar is bijzonder bewerkelijk.
VERDUISTEREN
De derde week van februari was ik op een feestje (houd er niet zo van) waar een nog beginnende duivenliefhebber aanwezig was. Half zes repte hij zich naar huis want hij moest de duiven donker zetten.
Arme kerel. Dat is in februari nergens voor nodig. Als je begin maart begint is het tijd volop. Vergelijk winterjongen in deze tijd maar eens die wel en niet verduisterd waren. Geen enkel verschil in de rui. Jongen die je vanaf nu speent en die je in het najaar wil spelen moeten wel vanaf het afzetten verduisterd worden. Tien uur daglicht en niet meer is de norm.
Wanneer dat is speelt geen rol. Ik ken kampioenen die vanwege hun werk de verduistering pas tegen de middag opheffen en laat in de avond terug verduisteren. Dat het iets te maken heeft met verliezen of Adeno geloof ik niet. Wij verduisterden 10 jaar eerder dan de Belgen en kenden toen verliezen. Nu verliezen we bijna allemaal veel jongen, verduisterd of niet.
BODEMBEDEKKERS
Om meer tijd aan andere zaken te kunnen besteden gaan sommigen er toe over een of andere bodembedekker te gebruiken. Best is daar pas in maart mee te beginnen. In de winter met soms dagen lang erg vochtig weer is het minder aangewezen. In Vlaanderen gebruikt men massaal erwten- of bonenstro. Erwtenstro is niet helemaal zonder gevaar, dat schimmelt makkelijk, bonenstro oogt beter, het klit minder aaneen, maar er is moeilijk aan te komen.
Ik heb de beste ervaring met gebroken maïskolven. Het voelt aangenaam warm aan, koelt 's nachts niet af en absorbeert enorm. Ook heel goed is aubiose (hennep vezel) meent kampioen Vereycken Gommers van Schilde. Te verkrijgen in balen van 20 kilo en 20 euro per baal. Het zou vocht tien maal meer opnemen dan stro.
Snippers van beukenhout is ook bruikbaar maar nadeel is dat je het met je schoenen mee het hok uitneemt en het kan schimmelen. Dit is te ondervangen door er lava korrel (kattenkorrels) onder te mengen.
Nederlandse Berry van de Brandt doet dit al jaren en speelt ook al jaren enorm.
|