De eerste twee officiële vluchten hebben we gehad. Korte vluchten natuurlijk met beide voor ons in de afdeling Friesland een zeer goed verloop zonder noemenswaardige aantallen achterblijvers.
Afgelopen zaterdag de 14e April waren we weer de eersten die gelost werden, ditmaal te Boxtel wat voor ons een afstand heeft van bijna 151 kilometer. Het vroeg lossen van de afdeling Friesland waren we wat vergeten, we hadden een bestuur de laatste jaren wat iets voorzichtiger was. Nu met de terugkeer van Albert Jan de Jong als voorzitter denk ik dat we weer wat vroeger lossen. Al is het natuurlijk zo dat Albert Jan niet de baas is over het lossing gebeuren, maar zijn woordje daarover heeft hij vast gezegd. Wat ik zo begreep zijn er nu een aantal kenners aangetrokken (leden met verstand van zaken) die het bestuur en de lossing commissie adviseren omtrent een goede lossing tijd. Prima natuurlijk. Ook zijn we blij dat we dit jaar begonnen zijn met moderne media zoals twitter en facebook. Onze afdeling wil daarin mee met de moderne tijd en ook daar mee kunnen we niet anders dan blij mee zijn. Het is 2012 en in deze tijd is dit niet meer weg te denken, dus petje af voor deze moderne wending. Wat ik ook begrepen heb dat we nu al weer sleutelen aan het vliegprogramma, afspraken die op de vergadering gemaakt worden m.b.t. het vliegprogramma zijn al weer gewijzigd. Nu maak ik me daar niet meer druk om trouwens, ik zie zondags wel wat er op het vliegprogramma staan voor de zaterdag er op. De duiven moeten toch mee, en of er nu Pithiviers staat of Orleans, de duiven weten het verschil niet. En 100 kilometer meer is voor de meeste duiven in deze tijd ook geen enkel probleem. Ik denk zelfs dat we in de toekomst naar 700/800 kilometer vluchten toe moeten willen we de kansen voor iedereen in de afdeling weer iets naar elkaar toe brengen (wind invloeden worden minder).
En wat is mooier dan een vroege duif klokken in Ee of Kollum rond 21.00 uur in de avond (en dan de gehele dag gevlogen), wat een enorme kick moet dat geven. Ik denk dat de middaglossing van 13.00/14.00 uur zijn langste tijd gehad heeft, we weten nu toch wel dat dit een gelukspelletje is (natuurlijk zijn er uitzonderingen), in veel gevallen hebben we te maken met nachtelijke aankomsten, neutralisatie tijden en jammerende liefhebbers. Dus voor de duivensport is het goed dat we wat na het Belgische systeem gaan met lange vluchten en deze vroeg lossen. Dan moeten alle duiven de gehele dag vliegen, en komt het veel meer aan op kwaliteit, verzorging, liefhebber en voeding. Dus ben ik voorstander van ochtendlossing? Ja. Ben ik tegenstander van middaglossing? Nee. Wanneer de fondmannen dit willen houden, het is mij om het even. Maar eerlijk is de middaglossing in verhouding tot de ochtendlossing niet.
Lecithine
De laatste jaren is Lecithine een bijna onmisbaar product geworden op de fond vluchten. Het is zoals op de meeste verpakkingen staat een meervoudig onverzadigd vetzuur. Tijdens het verteringsproces verkleint lecithine de oliedruppels, zodat vetzuren en vetoplosbare vitamines beter opgenomen en verteerd kunnen worden. Bij de stofwisseling van vetten in de lever speelt lecithine ook een belangrijke rol. Een tekort aan lecithine veroorzaakt vetopslag in de lever en zodoende worden de functies van de lever en nieren op nadelige wijze verstoord. Bovendien verkort lecithine de herstelperiode van de spieren. (bron Backs Lecithin+).
Wij gebruiken op onze hokken al jaren Lecithine olie. Vooral om onze Beute Producten aan te plakken aan het voer, maar uit de wetenschap blijkt dat het de vetopslag in de spieren (reserves in geval van nood = lange afstanden) helpt. Er vormen zich reserve druppels vet in of tussen de spieren. Omdat bijna iedereen de laatste jaren enorm veel vette voeding geeft, willen we natuurlijk ook dat een duif er wat mee kan, en er bij kan indien nodig. Door gebruik van lecithine kan er meer vet (uit snoepzaad, hennep, pinda’s en kaas) opgeslagen worden en gebruikt worden in nood situaties (gewone brandstoftank leeg).
Nu kan Lecithine uit verschillende bronnen gehaald worden, uit sojabonen, eieren, zonnebloemen, maïs en raapzaad. Maar niet iedere lecithine is van de zelfde kwaliteit. En daar zit het probleem. Enkele bedrijven willen graag geld verdienen (niets mis mee) en maken een lecithine van matige of zelfs slechte kwaliteit, en daar heb ik wel problemen mee. Ik hou niet van flut-producten om geld te verdienen.
En zoals u nu wel al weet naar al die jaren, ben ik steeds op zoek naar het allerbeste. De Mercedes onder de lecithine oliën zeg maar. Ik denk dat ik hem heb gevonden (April 2011). Geen aftreksel van èèn of ander zaadje, nee de beste van de beste. Ik hou u op de hoogte .
Wanneer lecithine olie gebruiken? Doe het maar op zaterdag en zondag over het voer (5 ml per 20 duiven over het voer), gebruik eiwitpoeder of een vitamine product om het te drogen (bij mij andersom, ik gebruik lecithine om de Beute producten aan te plakken). En gebruik het om dinsdag of woensdag (of beide net voor een dagfondvlucht) voor door uw pinda’s met kaas smurrie. Ik gebruik iets minder dan 5 ml per 20 duiven omdat het product wat ik gebruik geconcentreerder dus sterker is, ik gebruik 5 ml per 50 duiven.
Op eigen hok en in eigen club.
De gebroeders Ydo en Elco Homma zijn bezig aan een geweldige opmars in de duivensport, in ongeveer 2006 pas begonnen. Nu naar twee weken spel hebben ze een 100% score qua overwinningen in de club en ACG. Afgelopen zaterdag hadden ze tegen 570 duiven in de club 18 duiven bij de eerste 50 met 27 atleten mee. En zelf 6 duiven bij de top 10. Ongelofelijk wat moderne duiven en dan een modern systeem het verschil kunnen maken tussen top en flop. De Homma’s hebben rechtstreekse Eijerkampen, rechtstreekse Peter van de Merwe en rechtstreekse van Arie Dijkstra. En ja, ook zij hebben ze moeten betalen, naast hun school hebben ze dag en nacht gewerkt om deze duiven te kunnen halen. En ik ben blij dat ik een beetje heb mogen helpen. Dus heeft de jeugd toekomst heer van Zon? Zeker weten. Wij hebben ze nog steeds ! en allemaal !
Op eigen hok gaat het precies zoals gehoopt en gewenst, hoge prijspercentages en vroege duiven , maar nog geen supervorm. Dat moet ook nog ff wachten hoor. Misschien morgen, morgen hebben de eerste Vitesse Teletekst vlucht. Iedereen succes, vooral de Vitesse mannen, nu moet het gebeuren jongens. De eendaagse en grote fond spelers hebben nog even.
|