NPO bestuur door de Rechtbank gedwongen een kostbare vergoeding te betalen aan haar directeur. Het zijn van die zaken waar je later maar weinig meer van verneemt, zeker niet als er geld mee gemoeid is. Wel was er destijds op diverse sites te lezen dat het NPO bestuur haar eigen directeur op non-actief had gezet. Een duidelijke reden stond er niet bij maar het zou gaan om solidariteit, wat dat dan ook wel mag zijn.
Als je als bestuur een dergelijke zware maatregel neemt moet je wel heel sterk in je schoenen staan en een dossier hebben opgebouwd waaruit blijkt dat een dergelijke beslissing verantwoord is genomen, voordat je naar de rechter stapt. Het bestuur van de NPO werd terzijde gestaan door haar eigen advocaat in de persoon van dhr. Krijgsman die verschillende functies heeft bekleed binnen de NPO organisatie o.a. als lid van het Beroepscollege en Aanklager.
De kantonrechter bleek het dossier overigens goed te hebben bestudeerd en stelde kritische vragen die behoorlijk “to the point” waren. Ook over het dossier van Pigeon Village werden vragen gesteld, onder meer over een opdracht tot betaling. Directeur George de Jongh van de NPO vertelde hierover een sms te hebben verzonden naar de voorzitter. Zelf meende hij dat het betalen van die rekening voor de hand zou liggen, maar omdat er binnen het bestuur anders tegen aan werd gekeken had hij de beslissing bij de voorzitter neergelegd. De voorzitter van de NPO, dhr. Buwalda vertelde aan de rechter dat hij zich dat niet meer kon herinneren, maar de rekening bleek inmiddels wel betaalbaar gesteld door het NPO bestuur. De rechter concludeerde dat er niet verwijtbaar was gehandeld door de directeur en dat werd door het bestuur NPO niet weersproken.
De rechter bleek door haar dossierkennis en wat ter zitting werd gezegd, in één zin een scherpe analyse te kunnen maken over de NPO organisatie en verzuchte: “Er is heel wat aan de hand in die vereniging”.
De zitting werd geschorst om de partijen (NPO bestuur en NPO directeur) alsnog de kans te bieden tot een schikking te komen hoewel het bestuur aanvankelijk meende niets te behoeven te betalen. Uiteindelijk resulteerde dit er in dat de directeur NPO, dhr. G. de Jongh gewoon op de loonlijst blijft staan tot 1 december 2012. Dat wil zeggen dat de directeur vanaf maart tot december voor de NPO geen werk mag doen, maar wel betaald krijgt. Dit gaat onze organisatie al snel zo’n € 45.000, = kosten. Tel daarbij de kosten van rechtszitting, de advocaatkosten en bijkomende kosten dan is het zeker dat dit grapje de vereniging NPO weer een heel groot bedrag gaat kosten. En wie draaien er voor die kosten op ? Juist ja de leden die van niets weten.
En dan te bedenken dat als je om onduidelijke redenen van een medewerker af wil het voor de hand ligt dat je met hem of haar eerst tot een minzame regeling probeert te komen. Met deze affaire zijn we een directeur en veel geld kwijt. Binnenkort speelt er in het zelfde gerechtsgebouw een zaak rond Pigeon Village, de rekenaar van de Nationale concoursen waar door de NPO een contract mee is afgesloten, na zorgvuldige interne advisering. Op Teletekst staat een uitleg die de gemiddelde liefhebber absoluut niet begrijpt laat staan dat hij weet waar het over gaat. Daar gaat het om bedragen die wellicht nog een stuk groter zijn. Ook voor die kosten zullen we met elkaar moeten opdraaien.
Het NPO bestuur heeft zich in een niet te benijden positie gemanoeuvreerd en zit nu zonder directeur wat voor een landelijke faciliterende organisatie natuurlijk niet kan. Helaas moeten we vrezen dat de NPO leden grote bedragen gaan verliezen door dit soort zaken. Dan is de prachtige opbrengst van € 100.000, = die de verkoop van de Sitenaam aan de Ned. Publ. Omroep al weer ontoereikend en dan te bedenken dat de NPO directeur een belangrijke rol heeft gespeeld bij de onderhandelingen die geleid hebben tot die verkoop.
Het is een stuk informatie die we de NPO leden aanreiken omdat zij er recht op hebben.
|