Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Herstellen als een topsporter! Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder  2-6-2012
 

Niet te geloven. De mooie vluchten moeten nog komen. De zomer moet nog beginnen en vele hokken zijn al leeg of hebben nog maar een kleine ploeg over om mee te spelen. Daar moet je dan zuinig op zijn. Gaat het met de jongen n.l. net zo, dan kun je wel stoppen. Niets meer over en niets om aan te vullen. Niet best. Hoe komt dat?

We zijn hier in Afdeling 10 het laatste weekend van maart begonnen met vliegen. Op dit moment hebben we 9 vluchten gehad. Daarvan waren er 7 met flink wat “noord” in de wind, eentje met zuid-west en daarna weer een hele zware met veel oost erin. Vooral zwaar voor de jaarlingen. En de komende vlucht? Noord volgens de geleerden. 

Zoiets komt zelden voor, behalve dan in Duitsland waar ze meestal “Ostrichtung” of Süd-Ost vliegen. Dus die hebben vaak de wind op kop. En als die duiven dat elk jaar doen, dan worden ze daar op geselecteerd. Kijken we naar de “one million dollar race” met flink wat tegenwind? Tja, dan zijn het de Duitsers die er met de prijzen vandoor gaan.

Voor het zware werk moet je dus beschikken over een aantal taaie rakkers. Die hebben dan misschien een iets lagere topsnelheid, maar als het zwaar wordt…. En de snelheden liggen rond de 1000 – 1100 meter, dan zijn die er wel.

Tja, het kan verkeren. Vorig jaar ging bijna elke vlucht met wind achter van start en nu zit het al een poosje flink “tegen”. Niet alleen de tegenwind is van belang, ook de temperaturen doen een duit in het zakje. En dan zien we een flink aantal vluchten met temperaturen van 10 tot 12 graden C. Weduwnaars kunnen dan niet echt goed in vorm komen en de kans op ornithose is groot. Zeker bij de liefhebbers die ´s morgens vroeg de duiven enkele keren per week wegbrachten. Vaak opleren met nog geen 10°C op de thermometer, is niet verstandig.  Kou is niet bevorderlijk voor prestaties en een goede gezondheid.

We vragen tegenwoordig steeds meer van onze duiven. Er wordt meer getraind van een paar jaar geleden. Enkele “grote jongens” hebben ons dat verteld en dus…dan doen wij dat ook. Klopt dat dan niet? In principe wel natuurlijk. Duiven moeten in een goede conditie zijn, voordat de vluchten beginnen. Of…voor de vluchten die je wilt winnen.

Fond of midfond, maakt niet uit, ze  moeten mee om kilometers te maken. Maar na elke zware vlucht moeten ze weer snel herstellen, want de duiven moeten weer de baan op. Een zeer zwaar programma met soms een rampvlucht ertussen. Duiven komen  soms dagen later thuis. Dat hebben we al in Friesland gezien. Is het dan niet verstandiger eens een weekje over te slaan? Ze lichamelijk en geestelijk weer even op verhaal te laten komen? Als er weer voldoende vlieglust is…. Als duiven uit zichzelf weer voldoende trainen en er weer plezier in hebben…. Dat kan soms wel een paar weken duren, maar de liefhebbers die naar hun duiven kijken, zullen worden beloond. Liefhebbers die alleen naar het vervoerschema kijken, blijven aanmodderen. Een heel seizoen lang. De stress moet er af. De geestelijke vermoeidheid moet eruit. Je ziet het aan het gedrag van de duiven. Wees dus echt melker en laat de duiven prevaleren boven de uitslag.

Maar het kan natuurlijk ook zijn, dat uw duiven prima naar huis komen. We hebben verschillende afdelingen en andere vluchtschema´s. Daarom zien we landelijk grote verschillen. Komen de duiven gewoon goed naar huis? En u speelt ze wekelijks? Dan dient voor dergelijke situaties ook anders gevoerd te worden. Hoe doen we dat? Meteen vliegvoer bij thuiskomst? Of kweekvoer? Ja de tijd van zuivering is nu wel voorbij. De duiven moeten snel herstellen en weer worden opgevoerd voor de volgende vlucht.

Na een zware vlucht is de eerste behoefte: water en aan een koolhydraatrijke mengeling. De hersenen hebben als eerste suikers nodig om weer te kunnen functioneren. Daarnaast lichtverteerbare eiwitten en vetten. Des te sneller het herstel, des te beter.

Schaatsen.

Wij Nederlanders kijken graag naar sport op de tv. Ook in de winter als het buiten koud is. We kijken graag naar de schaatssport, omdat we daar goed in zijn. En wat zien we dan als de schaatsers over de meet zijn gegleden? Je kunt het niet af knopogen, of je ziet ze alweer met een fles met rietje in de mond. Een combinatie van elektrolyten en gemakkelijk opneembare voedingsstoffen. Zo snel mogelijk herstellen is het devies. En dat klopt helemaal. Het herstel treedt direct in na de prestatie. Op geen enkele andere wijze kun je dat verbeteren.

En wat betekent dat voor de duivensport? Direct bij thuiskomst de juiste voedingsstoffen en minerale zouten in het drinkwater. Verder de opbouwstoffen en enkele vitamines (B en C) om de stofwisseling te stimuleren. Niet wachten. Niet ´s avonds pas iets over het voer geven. Ja, natuurlijk kan dat ook. Maar het meeste effect is direct. Ook het voer dient ´s avonds aangepast te zijn aan de situatie. Velen geven nog een vliegmengeling of zelfs kweekvoer. Het herstel voor de spieren is inderdaad snel, maar ook zeer belastend voor het dier. Voor topsport dienen we te reageren met de juiste voedingsstoffen op het juiste moment.

Veredelde zuivering/dieetvoer.

Veel beter is een lichte koolhydraatrijke en vetrijke mengeling. Immers, in de vetrijke zaden zitten gemakkelijk opneembare eiwitten. Zo belasten we de duiven niet. Natuurlijk zijn vezels ook op zijn plaats om zo de verbruikte afvalstoffen snel te verwijderen. Denk dan aan een mengeling met een combinatie met hennep, kardi, zonnepitten en lijnzaad. Deze kunnen worden toegevoegd aan een zuiveringsmengeling zodat die een toegevoegde werking krijgt.  We noemen alvast twee zaden met hun bijzondere werking.

Hennep.

Hennep dient als grondstof voor de textielspinnerij. De gedroogde bovengrondse kiemen dient voor het maken van medicijnen en voor Marihuana. Volgens sommige wetenschappers zouden er zelfs sporen in de hennepkorrels aanwezig kunnen zijn, maar dit is niet bewezen. Toch wordt het tegenwoordig “bewerkt” zodat het niet meer zouden kiemen. Goede kwaliteiten halen we meestal uit China.

Duiven lusten hennepzaden echter enorm graag. Ze worden meestal als eerste uit de mengeling gepikt door de smaak en ideale ronde vorm en grootte.
Daarom wordt het ook vaak als beloning gebruikt. Het bevat een hoogwaardig eiwit van boven de 20%. Ook is hennep erg vetrijk. We komen al snel op een procentje of 30 uit, afhankelijk van het land waar het is verbouwd.  Verder is hennep rijk aan mineralen zoals calcium (0,78%) en fosfor (0,74%). Dat is de juiste onderlinge verhouding (1,1 : 1). Hennep wordt een opwekkende werking toegedicht, maar dat is een beetje overdreven. Duiven reageren gewoon snel na het binnenkrijgen van topvoeding. Door de waardevolle werkzame stoffen en het snelle herstel van spieren en energieopbouw mag het niet ontbreken als herstelvoer voor kilometer vreters, Tegenwoordig durven we zelfs al veel hennep toevoegen aan het kweekvoer en niet zonder resultaat!! Het enige nadeel is eigenlijk de zeer hoge prijs.

Lijnzaad.

Dit zaad wordt niet zo graag gegeten door de duiven. Dat komt mede door de platte vorm. Toch wordt het graag gegeven door de liefhebber voor duiven die na een vlucht zijn verzwakt. Naast de al bekende goede omega vetzuurverhouding zijn er meer redenen te noemen om lijnzaad te geven na een zware vlucht. Duiven halen er de nodige krachten uit. Lijnzaad bevat 23,5% goed verteerbaar  eiwit, 36,5% vet,  24% stikstof extract stoffen, 19% ruwvezels en 4,6% minerale stoffen.  Verder enzymen en glycoside. Lijnzaad wordt gezien als prima middel tegen verstoppingen. De slijmlagen wellen in het maag-darmkanaal. De korrelomvang wordt groter en zorgen door de glyzeriden van linolzuur, linoleenzuur oliezuur en stearinezuur als een soort smeermiddel voor snelle darmwerking.

Simpel gezegd: tegen diaree, stofwisselingsstoringen. schadelijk voedsel, vergiftigingen en verteringsstoringen. En daarom mag lijnzaad absoluut niet ontbreken in opschonende mengelingen die na de vlucht worden gegeven. Verder bevat lijnzaad erg veel lysine, methionine en Cystine, carotine als provitamine A en B complex vitamines. Lijnzaad verbetert de veerstructuur en geeft het een prachtige glans. Door het aandaal van blauwzuurhoudende glycoside linamarin mag het in mengelingen niet boven de 10% komen.

De genoemde zaden kunnen gemakkelijk in een goede onderlinge verhouding aan een dieet of zuiveringsvoer worden toegevoegd. 

Veel succes,
Willem Mulder

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Jan Koenders

Van Hoeck-Noel

Gebroeders Homma

IFC Zeeland

Super Fondclub G.O.U.

Hans de Ruig

De Marathonvliegers

Cees van Heijst

Familie Huizer

M. van Ginkel

Combinatie Lokhorst

Combinatie Bruggeman

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!