Het is weer zo ver. De jonge duiven worden weer afgericht, want de vluchten staan voor de deur. We horen van veel ziektes bij de jongen en hier en daar zijn al een flink deel weg. Opgeleerd en… niet weer thuis gekomen. De jonge duiven worden weer afgericht, want de vluchten staan voor de deur. We horen van veel ziektes bij de jongen en hier en daar zijn al een flink deel weg. Opgeleerd en… niet weer thuis gekomen. We weten het allen: africhten met oostenwind is vaak fataal. Ook africhten onder een blauwe, of bijna blauwe hemel is link. Super link. Waar dat aan ligt? Er zijn vele oorzaken te noemen. Een ervan is de electro magnetische straling van de zon en die is soms erg actief.
De OESO en de NASA waarschuwen voor een zonnestorm die de ICT kan vernietigen. De eerstvolgende, zeer zware storm, vindt volgens de ruimtevaartorganisatie in 2013 plaats. De gevolgen voor het uitvallen van de ICT kunnen enorm zijn. Het vliegverkeer en de systemen voor financiële transacties worden flink verstoord, waardoor de wereld deels wordt lamgelegd, aldus NASA.
Nou, nou, zo´n vaart zal het toch wel niet lopen Willem? Vraag het maar eens aan die liefhebber die de vorige week ( met te mooi weer) 45 jonge duiven opleerde en er maar 15 meer van thuis kreeg. Die heb je al maanden verzorgd en hebt ze leren kennen met al hun eigenaardigheden. Weg. Gewoon weg en je hoort er niets meer van. Pijnlijk is dat. Dat was u nog nooit overkomen?
Overvolle hokken. Een andere oorzaak is dat we weer meer jongen hebben gekweekt dan het jaar ervoor. Allemaal in hetzelfde hok. Op een strekkende meter mogen eigenlijk niet meer dan 10 duiven zitten, want ze hebben allemaal hun eigen territorium. Zitten er meer? Dan verdwijnen die vanzelf omdat ze niet een eigen plek hebben in het hok. Ook al zijn het allemaal toppers! In de meeste hokken houden we te hoge aantallen met duiven. We kweken we uit alle duiven die veren hebben om er meer over te houden. Verstandig?? Er zullen er daardoor nog meer ( slechte) wegblijven denk ik dan. En u zit daarop te wachten? Om volgend jaar nog weer meer te kweken? Beter is duiven te kweken uit de bewezen kwekers en vliegers. Dan heb je een kans.
De verzorging gedurende de vluchten. Kijken we naar verzorging van de jongen tijdens de vliegperiode, dan kunnen we ze helpen met een aantal goede bijproducten om zo ziektes te voorkomen of te onderdrukken. Dat kan door het immuunsysteem te helpen waardoor schadelijke kiemen minder kans krijgen het dier te verzwakken. Ik noem u een aantal mogelijkheden.
Direct na de vlucht. Na de vlucht is een snel herstel van groot belang. Des te sneller, des te beter. Een goed idee is direct bij thuiskomst Backs Glut-Amin in het drinkwater te doen. Backs Glut-Amin bevat druivensuiker om zo de hersenen weer snel te voeden. Daarnaast elektrolyten om de verloren minerale zouten tijdens vooral warme vluchten weer op pijl te brengen. Verder alle belangrijke aminozuren voor een snel herstel van de spieren. Duiven drinken het graag en zijn weer sneller hersteld.´s Avonds kan men nog wat extra Glut-Amin in het water geven of kiezen voor een dierlijk eiwit zoals Backs Protein Plus. Deze whey en ei-eiwitten worden zeer snel opgenomen en er is ook een natuurlijke E-Coli vanger toegevoegd: de zogenaamde uit gist ontstane MOS ( Mannan Olygosaccharides) .
De dag na thuiskomst is het verstandig om Backs TS6 Plus te geven. Dit is een probiotica. De nieuwe TS6 Plus bestaat uit 10. 9 KbE Bacsillus Subtilis bacteriën. Dat zijn er 100 x meer dan de oude TS6 Plus. Deze bezetten de plaatsen op de darmflora, zodat de slechte bacteriën geen plek meer vinden. Ook verderop in de week is TS6 Plus zeer goed voor de gezondheid van het dier.
In de eerste helft van de week kunt u de duiven verder helpen de darmflora te optimaliseren. Dat is met name voor jonge duiven van groot belang. Schadelijke stoffen dienen zo snel mogelijk het lichaam te verlaten, voordat ze schade kunnen aanrichten. Het zijn n.l. nog kinderen en die zijn gevoeliger voor ziektes. Het immuunsysteem is zich nog aan het ontwikkelen en is pas na 1 jaar compleet ontwikkeld.
Twee producten die elkaar geweldig ondersteunen zijn Backs Terra Mineral en Backs Moorconcentraat (Veenconcentraat). De Terra Mineral is een machinaal gedroogde heilaarde. Deze mineralen hebben een groot oppervlakte door hun grillige vorm. Zodoende kunnen ze veel schadelijke stoffen opvangen en binden om deze via de mest naar buiten te werken.
Om Backs Terra Mineral aan het voer te binden, moet het voer eerst vochtig gemaakt worden. We bevelen Backs Moor/Veenconcentraat aan. Dit zijn mineralen uit het laagveen gebied. Laagveen bestaat voornamelijk uit plantenresten uit lang vervlogen tijden, toen de dinosaurussen nog vrolijk rond liepen. De vergane organische plantenresten kregen geen lucht meer, waardoor de huminezuren ontstonden. Hierdoor ontstaat er een natuurlijk milieu met een lagere pH waarde. Ziektekiemen hebben daar een bloedhekel aan en krijgen zo geen kans zich te ontwikkelen.
De vergane plantenresten komen uit een tijd, dat er nog geen sprake was van luchtvervuiling. Er was immers geen industrie. Dus de mineralen uit het veen zijn zo zuiver als het maar kan. Vele plantensoorten bestaan tegenwoordig niet meer, dus zijn die mineralen uniek, ook voor onze duiven. Met name jonge duiven hebben de neiging naar het land te gaan en daar in de bodem te pikken. Door deze combinatie toe te passen is dit voorbij. De duiven vinden in Backs Veenconcentraat alle benodigde mineralen, waarnaar ze naar op zoek zijn. Een unieke combinatie die ten zeerste is aan te bevelen.
De laatste dagen voor de vlucht. Tijdens de laatste dagen moeten de duiven vetten en koolhydraten opslaan. Dit zal het beste gaan als we een vetrijke mengeling geven, zoals Turbo Energy. Over het voer geven we een klein beetje Backs Omega Plus Olie. Deze olie bestaat uit 40% lecithine en zo´n 30% lijnzaadolie. Verder zit er hennepolie, walnootolie, visolie en sojaolie in. De lecithine zorgt voor een goede opname van eiwitten, koolhydraten en vetten. Omega Plus Olie heeft de juiste balans tussen omega 3 en 6 vetzuren. Daardoor wordt het immuunsysteem versterkt waardoor de duiven minder snel ziek worden.
Om het voer af te drogen bevelen we Backs Extra Energy aan. De mais glucose geeft hen extra energie mee. Verder bevat Backs Extra Energie veel Vimanines B¹² om de stofwisseling van de duiven te activeren. Duiven worden er ook rustig van en daarom worden de B vitamines ook wel anti stress vitamines genoemd.
Ook zitten in de Backs Extra Energie voldoende elektrolyten verwerkt. Elektrolyten zijn minerale zouten en deze hebben de eigenschap om vocht een aantal dagen vast te houden. Dit kan zeker tijdens de warme periode goed van pas komen. Zo voorkomen we uitdroging van het lichaam en zullen de duiven minder snel geneigd zijn om onderweg water te drinken. Water drinken kost tijd en het gevaar van vervuild water drinken ligt op de loer.
Backs producten zijn verkrijgbaar bij uw dieren of duivenspeciaalzaak. Mocht dat niet lukken, dat kunt u ze ook direct hier bestellen.
Ik wens u een goed vliegseizoen toe met uw jonge duiven.
|