Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Hetzelfde liedje Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  22-6-2012
 

Tsjonge jonge wat gaan er weer veel jongen verloren. Het lijkt rond deze tijd een jaarlijkse traditie aan het worden. Met "rond deze tijd" bedoel ik de maanden mei en juni, dat zijn kennelijk de kritieke maanden waarin men vroeger geen jongen verloor en liefhebbers nu schrik hebben om ze zelfs maar 5 kilometer van huis te lappen.

En het is overal jammeren. In Antwerpen, Vlaanderen en Limburg. Ik schat dat meer dan 50% van de liefhebbers meer dan 50% van hun jongen kwijt zijn nog voor het spel begint. En in Engeland en Duitsland is het niet anders wist Brian te vertellen. 

En je hoort de gekste verhalen. 

VREEMD

- Jongen die al pakweg 8 maal zijn opgeleerd en de 9e keer massaal achter blijven.
- Jongen die van een lapvluchtje op het hok vallen of enkele rondjes maken om dan te vertrekken om ze nooit meer te zien.
- Duiven die samen worden "gelapt" en tot grote verbazing van de liefhebber een voor een aankomen.
- Zelf maakte ik ook iets geks mee. Ik bracht ze voor het eerst weg naar een afstand van amper 4 kilometer. Eentje weg.

"Hoe dom kan een duif zijn" dacht ik.

Drie dagen nadien kreeg ik telefoon van M uit Breda, ongeveer 20 kilometer van me  vandaan. Mijn duifje was daar binnen gelopen en fatsoenshalve ging ik het halen. Maar wat ik daar hoorde deed mijn broek afzakken van verbazing. De duif was er dezelfde avond binnen gekomen als ik ze had vrij gelaten. Twee dagen had ze er in een ren gezeten. Toen ging hij zijn jongen opleren naar Wernhout.

Afstand 15 kilometer. Hij liet mijn duifje 5 minuten na de zijne los zodat ze naar huis kon. Maar wie schetst zijn verbazing toen die als eerste arriveerde. Bij hem dus. Dat wil je toch niet geloven? Te dom(?) om van 4 kilometer naar het thuis hok te vliegen waar die 4 maanden rond gevlogen had en daar vloog ze ineens van een afstand van 15 kilometer recht naar haar nieuwe adres.

"Dat is een slim beestje" zei M.

"Dat is een dom kreng" dacht ik 2 dagen eerder.

ANDER GELUID

Aan Nederlanders moet je eind mei niet vragen of ze al veel jongen kwijt zijn want het antwoord is bijna steeds negatief. Omdat ze nog niet aan het leren zijn. Van slechts twee Belgen hoorde ik een soortgelijk geluid.

De eerste was Boeckx uit Turnhout, dus uit de streek waar anderen zo veel verliezen. "Ook al veel jongen kwijt Charel?" vroeg ik. "Ik durf het niet te zeggen want ik vrees dat geen mens me gelooft" zei die.

"Eentje?" vroeg ik. Hij schudde het hoofd. Zelfs dat niet. Geen pluim was hij kwijt maar hij had ze ook nog niet geleerd. Patrick Rubens bij Leuven, was er begin juni eentje kwijt. Van de roofvogel.

Maar, en nu komt het, nog geen van beide hadden hun duiven geleerd! Kennelijk gebeurt dat dus veel te vroeg. Niet omdat ze te jong zijn, in augustus en september raak je piepers amper kwijt, maar omdat het mei en juni is.

NOODZAAK

Een man als Boeckx kan rustig wachten met opleren omdat die enkel Quievrain speelt, maar halve fondspelers worden er als het ware toe gedwongen vroegtijdig met de jongen op stap te gaan.

En dan stel ik me volgende vragen.

- Moet men bijvoorbeeld in Antwerpen al op 17 juni Melun spelen? Dan duurt het in Nederland nog enkele weken voor het spel zelfs maar begint.

- Moeten jongen zonodig liefst ELF keer verder dan 300 kilometer gespeeld worden plus nog eens VIER nationaals? Als men een volle maand later HaFo zou beginnen spelen is het nog maar half juli en daarna zijn er in Antwerpen nog 7 mogelijkheden om vluchten als Dourdan (bijna 400 km) te spelen. Plus de Nationale fondvluchten. Is dat niet ruimschoots genoeg voor jongen?

Wat National uit Gueret betreft heb ik toch mijn bedenkingen. Dat is meer dan 600 kilometer voor de verste afstanden, zo laat in het jaar kan zelden vroeg gelost worden en hebben jongen met tegenwind amper kans dezelfde dag thuis te raken. Moeten de programma makers het geweer niet van schouder veranderen? 

Het is niet meer als vroeger en later met halve fond beginnen zodat de liefhebbers niet met de rug tegen de muur gezet worden om hun jongen te vroeg de baan op te jagen zou mogelijk een oplossing zijn. En dan nog zou men een vliegprogramma voor jongen hebben zoals nergens ter wereld.

Hebben liefhebbers en al die werkers het in mei en juni al niet druk genoeg?  

OOK ZELF

Maar ook liefhebbers zelf hebben schuld. Een veelgemaakte fout is dat men duiven die Adeno hadden, en dat zijn er niet weinig, te weinig tijd krijgen om te herstellen. Ogenschijnlijk zijn ze terug in orde maar dat is vaak schijn.

Verder zijn nogal wat mensen slordig. Jongen komen vele uren te laat aan of zelfs de volgende dag daar gaat men achteloos aan voorbij. Die moet men in de gaten houden want ook dat zijn duiven die tijd nodig hebben om op te knappen.

EN IK

Bij mij is de roofvogel een nachtmerrie. Ze vreten jaarlijks een stuk of 10 jongen op en er gaan er tientallen verloren vanwege de doodsangst als dat beest weer eens toeslaat. Bijgevolg moet ik blijven kweken en heb ik jongen van alle leeftijden.

Als ik aan het dragen ben krijgen laatkomers een knijpring om en ook duiven die even niet in orde waren. Die blijven de volgende lapvluchten thuis en leer ik opnieuw van korte afstand op met de latere jongen. Dat is goed voor het zelfvertrouwen van duiven die eerder op de dool waren en… die latere profiteren ervan. Zoals ik eerder schreef moeten jongen 3 maanden oud zijn om geleerd te worden.

Verder, en dat sluit bij bovenstaande aan, ben ik ook voor het SAMEN lossen van jongen en oude. De laatste zondag van mei kon je in Antwerpen met name zien hoeveel beter de jongen kwamen die samen met de oude gelost waren.

Weer een kwestie van flexibel zijn, het is niet meer als vroeger toen men amper jongen verloor. 

KWALITEIT

Ik schrijf vaker dat verliezen minder met kwaliteit te maken hebben dan met gezondheid. Er zijn immers talrijke voorbeelden van ware superduiven die als jong verloren gingen en die men terug mocht halen. Ik haal aangemelde jongen zo veel mogelijk op, al is het maar uit respect voor de aanmelder. Maar daar was nog nooit een goede bij. 

Ik woon tegen de grens, speel in Nederland op 14 juli Pommeroel (Quievrain) als de Belgische buren Orleans spelen. Dat wil zeggen met de duiven die ze over hebben…

500 Kilometer is te ver menen groen uitgeslagen Bobo's in Nederland. 

Niet onmogelijk dat er van 5 kilometer in deze tijd meer verloren gaan dan van 500 straks.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Lokhorst

M. van Ginkel

Combinatie Bruggeman

J. Doldersum & Zn

Gebroeders Homma

Van Hoeck-Noel

Theo de Kruijk

Huub Hermans

Fondunie 2000

Cor Drost

A. Engelen

Comb. Gerritsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!