Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

1e NPO Orleans van afdeling Friesland 2012 Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  15-6-2012
 

Ik wil iedereen graag weer bedanken voor de honderden berichtjes in de mail-box, op Facebook, per telefoon of per SMS n.a.v. onze overwinning op 23 juni 2012 jl. Het waren er zo ongelofelijk veel dat ik het onmogelijk allemaal per persoon kan doen, mij excuses daar voor.

De voorbereiding

De zaterdag van thuiskomst van St.Quentin (voor inmanden van Orleans 625 km)), heb ik de duiven uitgerookt met een Koudijs droogontsmetter. Op woensdag de 20e ben ik nog even op bezoek geweest bij Nanne Wolff (duivendokter te Hattemberbroek/Wezep). De andere producten die ik gebruik weet u, dat zijn de Prange Suppe, Herstel-Power en Beute Sport. De prange Suppe doe ik in de week van de dagfond drie dagen, op maandag t/m woensdag. Al vanaf maandag de 18e ben ik met de vlucht bezig geweest, natuurlijk met de voorbereiding maar vooral met welke duiven te spelen en welke in principe niet.

Omdat we 5e Generaal van de gehele afdeling stonden ben ik wat selectiever duiven uit gaan zoeken, en ik maakte twee lijstjes. Lijstje 1 waren de duiven die het meest geschikt zijn voor de eendaagse fond, dus duiven die 10 uurtjes of meer kunnen vliegen door hun uiterlijke kenmerken (hoofdzakelijk spierkwaliteit en afkomst), en een tweede lijstje met de 10 duiven die het best komen met snellere vluchten en die door hun bouw en soms afkomst het bij 6 a 7 uurtjes vliegen moeten laten.

Twee lijstjes van 10 duiven dus. En waarom maar zo weinig duiven? Omdat ik 5e generaal van de afdeling stond (nu 2e trouwens 2012-06-25), en ik dacht dan hoef ik maar 1 vroege duif te pakken en staan mijn punten stil. Maar hoe verder we in de week kwamen des te meer twijfel kreeg ik om de 2e groep van 10 duiven ook te gaan spelen. De weersvoorspelling was van dien aard dat we snelle midfondduiven nodig moesten hebben i.p.v. eendaagse fondduiven. Op donderdagmiddag de knoop doorgehakt om de tweede groep van 10 duiven ook te gaan spelen, de voorspelling was windkracht 5 op kont (dus poepjeswind).

En u raad het al he, het was maar goed dat ik die tweede 10 duiven ook mee deed. Onze Edith-E 11-1341381 kwam om 13.19 aangevlogen, als een streep recht uit de goede hoek (wat we hier bijna nooit zien, ze komen altijd terug vanuit het noordwesten of vanuit het westen), maar door de gezamenlijke lossing met afdeling 10 worden de duiven mooi verspreid en is er nog steeds trekvorming maar minder. Deze rechtstreekse duivin van Hans en Evert Jan Eijerkamp, is kleindochter van de beroemde Euro, de Euro van Leo Heremans stond gekoppeld aan de beste duivin van Nederland 2006 Koper Lady van Jan en Joke Kaman. De vader van Edith-E (de E staat voor Eijerkamp) is een rechtstreekse van Leo Heremans en komt uit Broer Blauwe As x Malou.

Deze Edith-E is een schitterende duif in de handen, maar niet 100% het type eendaagse fond. Ze heeft snelle spieren, dus kort tegen het borstbeen aangelegen. En bij kopwind met 10 uurtjes of meer vliegen had ik haar waarschijnlijk niet gespeeld op Orleans van 625 km. Normaal gezien(uitzonderlingen daargelaten), zijn dit soort duiven in staat 5/7 uurtjes vol uit te gaan, op sprintsnelheid zeg maar en dan gaat het lichtje uit.

In eerste instantie schreef ik op mijn dagboek dat de duiven moesten komen rond 12.45 uur. Later die ochtend verzette ik de aankomst verwachting daar op 13.20 uur. Om 13.15 zie ik op de meldsite dat er in de polder enkele duiven gevallen zijn, ik moest dus voor 13.30 uur een duif draaien om ze voor te zitten. Ik loop daar buiten, wil de kwekers nog een bad geven en... hoog vanuit de lucht als een stipje met de vleugels reeds ingetrokken kwam Edith-E er aan en raakte de plank in èèn keer goed, vol op de antenne. 13.19.50 uur. Dat is een vroege dacht ik gelijk. Wij melden altijd gelijk, dus binnen 10 seconden had Klaasje Willy de Jong onze meldpost aan de lijn. Er was nog geen duif in de club gemeld (en dat is altijd een goed teken, daar onze club zo verschrikkelijk hard speelt).

We moest negen minuten wachten op de tweede duif, maar dan weet je zeker dat je vroeg zit. Bij het melden van de tweede duif was het ook de tweede melding in de club. Na de tweede duif volgden ze zich enorm snel en draaien we 16 van de 20 in de punten in de club en 15 van de 20 in het ACG. In ongeveer een uur waren alle duiven thuis. De punten liepen van 13.19 tot 13.56 uur in onze club op onze afstand. Een minuut na onze melding aan de meldpost stond onze naam en tijd van aankomst al voor iedereen te lezen boven aan het lijstje. In de loop van de middag zijn er wel 10 liefhebbers geweest die er boven kwamen te staan, soms stonden we zelfs 3e. Maar het bleken foutmeldingen te zijn of de bekende “grapjesmeldingen”, liefhebbers vinden het leuk om een verkeerde tijd door te geven en dat ze even een paar minuten boven aan de lijst staan. Meestal zijn het de zelfde figuren die het doen, vinden ze leuk, en ach dat pleziertje willen we ze niet ontnemen. Gebroeders Boltjes stonden ook even boven ons, maar die belden al binnen een minuut met sorry, sorry, een tikfoutje, ik haal het er gelijk af. Maar de meeste anderen waren van de harde kern: grapjesmensen.

Tegen 14.00 uur begonnen we in de gaten te krijgen dat we toch misschien de 1e NPO konden pakken. Wij moeten bij ons in de afdeling namelijk gelijk melden bij aankomst van een duif, en zodoende zie je op de meldsite eigenlijk al vlot de 10 eerste duiven van het NPO concours. Wij in P.V. de Vredesduif melden aan onze super meldpost Cor en Willy de Jong, maar er zijn ook veel verenigingen die de meldcode aan hun leden gegeven hebben en iedereen met een computer zelf moet melden (waardoor de foutjes of grapjes ontstaan). De telefoontjes begonnen binnen te stromen. Zo erg zelfs dat ik het niet meer vol hield en er even tussen uit moest. Ik ben even op bezoek geweest bij Jan Gerrit in Veenhuizen (tussen Oosterwolde en Assen), om een jonge duif te halen. De jonge duif was zeer goed verzorgt door deze sportieve liefhebber waarvoor dank. Hij had net tegen zijn vrouw gezegd: ik denk niet dat Gert Jan nu komt vanmiddag, met die vroege duif. Maar ik moest er even tussen uit en deed het toch. Ff ontspannen.

Twee weken geleden op Sens pakten we de 5e Teletekst, en dat tussen alle meldingen op veel grotere afstand, en een 1e van de Noordelijke Unie Zone 3, en dat was een ervaring op zich. En nu de eerste NPO afdeling Friesland, ongelofelijk.

Grote dank wil ik geven aan de Familie Eijerkamp, ze maakten me in 2008 officieel testhok, zodoende kwamen er vanaf 2008 steeds 12 jonge duiven uit nieuwe koppels, waarvan ze wilden weten hoe ze presteerden. Ik mag ze zelf niet uitzoeken, maar dat is juist het mooie, ik heb mijn eigen selectie systeem, maar ook Evert Jan heeft zijn eigen ideeën, en het zijn hun duiven dus ik laat het aan Evert Jan over. En dat gaat goed, want ieder jaar is er een topper bij. In 2008 Babette, in 2009 Cassie, in 2010 Dahlia-Chè en nu in 2011 dus Edith-E. In 2012 kreeg ik er zelfs 30 stuks. En natuurlijk weten we dat niet alle 30 goede duiven zullen zijn, ik ben er ook verscheidene reeds kwijt van het hok, maar dat er weer toppers bij zitten weet ik wel zeker. De duif die twee weken geleden de 1e van de N.U. won was een halve Eijerkamp, uit dochter Sokar. Maar ook wil ik graag Klaasje bedanken voor haar grote inzet, toen ze me leerde kennen had ze niets met duiven, maar al snel was ze net zo gemotiveerd dan ik. Nu verzorgt ze op zondag, maandag en dinsdag de duiven, en ze doet het fantastisch zie de uitslagen van de laatste zes jaar. Verder natuurlijk grote dank aan de Gebroeders Homma (kampioen Vitesse van afdeling Friesland in 2011)en aan Daan Haneveld voor hun ondersteuning en schoon houden van de hokken. En als laatst natuurlijk aan de familie Eijerkamp voor deze Edith-E.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Cor Drost

IFC Zeeland

M. van Ginkel

Combinatie Lokhorst

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Combinatie Bruggeman

Nico Haesen

Marcel van Zanden

Team Noel-Willockx

Huub Hermans

Super Fondclub G.O.U.

Comb. Gerritsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens