Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Even een weekje geen vlucht. Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  3-8-2012
 

Afgelopen zaterdag de 14 juli hadden we door de zeer slechte weer voorspelling geen africhting vlucht met de jonge duiven. En het oude duiven seizoen is hier reeds geëindigd, dus een weekend niets.

Dat komt vreemd aan, je weet niet precies wat je vrijdagavond en zaterdag overdag moet gaan doen. In eerste instantie dus de vrijdag avond, wat moet je doen? Bij ons in Noordwolde is dat geen probleem, iedereen was gewoon om 17.45 uur in het clubgebouw voor de gezelligheid. Even een bakkie doen zeggen ze hier. Dus tegen 18.00 uur zaten we al met zo’n 15 mensen aan de koffie.

Niemand had duiven mee, iedereen had zelf al de beslissing genomen om niet in te manden. Maar toch, dat gevoel om even naar de club te gaan was er wel. Tegen 18.30 uur kwam er toch iemand met een aantal manden duiven, iemand die geen internet heeft en dus niets had gelezen over het aflassen van de vlucht. Hij zou op de hoogte worden gehouden door de afdeling voorzitter, maar door miscommunicatie kwam het niet helemaal door. Het lid liet ze dus maar gewoon bij het clubgebouw los.

Ik had de makke Kingduif meegenomen wat weer voor veel hilariteit zorgde, de King wilde bij iedereen uit het glas drinken, koffie warm of koud maakt hem niets. Cor (de club man in hart en nieren) gaf hem een borrelglaasje die hij in ččn teug leeg dronk (gelukkig schoon water). Tegen 20.15 uur ging iedereen weer huiswaarts, waren we allen net op tijd voor “het beste van Got Talent)”

U heeft kunnen lezen dat Willem Heinhuis moet stoppen met de duivensport, na 70 jaar in het zelfde huis te hebben gewoond, gaat dit huisje tegen de vlakte. En dan opnieuw te beginnen vond Willem wat teveel van het goede. Hij gaat nu begeleider worden van ons hok, iedere dag komt hij straks langs voor hand en spandiensten. Klaasje en ik hebben het vaak erg druk met ontvangen van gasten en mijn bedrijf “Gert Jan Beute Duivenproducten”, en een vriend die dan enkele dagelijkse dingen overneemt is dus heel wenselijk. Natuurlijk hebben we Daniel, Elco en Ydo, maar deze jonge knapen zitten overdag gewoon op school of achter de meiden aan natuurlijk. En Willem rent niet zo hard meer, hij is 70.

Groot voordeel voor ons is dus dat Willem 50 jaar duiven ervaring heeft en veel dingen uit zich zelf ziet en doet. Voordeel voor Willem is dat hij betrokken blijft bij de mooie sport en iedere week mee naar het clubgebouw gaat en de duiven ziet thuiskomen. Dus echt zonder duiven is hij niet, hij heeft ze alleen niet meer bij huis.

Zijn duiven zij in ččn keer verkocht aan een slimme man, 8 doffers, 11 duivinnen en dan zo’n 8 jonkies uit de “blauwe koppels” . Dus deze sportvriend heeft in ččn keer de gehele basis van Willem Heinhuis. De 6 kweekkoppels komen terug naar mij. Hier zitten rechtstreekse uit Don Leo, Fabio en Michigan bij. Deze 6 kweekkoppels zouden eerst op uitleenbasis naar een clubgenoot, maar die gaat weer samen doen met zijn zwager en had deze 6 topkoppels niet nodig.

Nu gaan ze naar het kweekhokje van Daniel (20 jaar), die hier op mijn erf een kweekhok heeft staan. De ouders van de 406 en 407 van 2011 gaan naar mijn eigen kweekhok.

En nu, met zo;n wedvluchtloos weekeinde, heb je mooi even de tijd alles op een rijtje te zetten. Ik heb de oude duiven reeds teruggebracht tot 17  koppels voor de Natour. Dus 34 duiven die in principe goed genoeg zijn om te mogen blijven zitten voor het seizoen 2013. Wel gaan daar misschien nog een aantal af wanneer het aantal jongen wat ik over hou groter is (en de kwaliteit natuurlijk). Ik hou in principe voor 2013 precies 30 koppels aan (aantal bakken in het weduwnaars hok). Dus 60 min 34 is dus plaats voor 26 jonge duiven. Wel moet ik zeggen, ik hoop dat er meer jongen dan 26 geschikt blijken voor het vlieghok, want daar kan ik beste terug naar 10 oude koppels i.p.v. 17.

Jonge duiven blijven na afloop van alle vluchten zitten wanneer ze in de hand perfect zijn.  Vliegprestaties kijk ik veel minder naar. Wel moeten het natuurlijk “makkelijk thuiskomen duiven zijn”, ik wil geen twijfelaars op mijn hok. En is het zo dat alle 30 broedbakken vol moeten zitten? Nee natuurlijk niet, ik ben niet bang voor de mannen met 100 of meer vliegduiven, dat hebben we dit jaar wel weer gezien, de laatste vluchten speelde ik met 20 duiven en behaalde meer “publiciteit” dan menig mega inkorver. 

Van de 2011 generatie hou ik zoals het nu lijkt 10 doffers en 10 duivinnen over, dus precies 20 stuks(u kunt vast ook tellen). De 10 duivinnen zijn allen zeer goed gebleken, bij de doffers zitten nog enkele mindere goden, maar deze gaan het in 2013 doen hebben ze belooft. De 11-731,673 en 696 moeten volgend jaar vlammen anders gaan ze naar de eeuwige jachtvelden.

Maar hou ik dus een mooie koppel super gebouwde duiven over, dan gaan deze drie “boys”er als nog uit. Ook twee doffers van 2009 staan op de wip, ze hebben allebei een eerste prijs in hun carričre, maar echte supers zijn het nooit geworden ( 821 en 944). Mooie vaste waardes zijn het wel met 75% prijs, maar ik wil er graag hele vroege concoursen bij, en dat doen ze te weinig.

Dus als ik de 34 duiven die nu mogen blijven helemaal super streng bekijk, zou ik 12 koppels overhouden( 24 stuks dus), maar dat zijn dan wel stuk voor stuk echte duiven, in de hand natuurlijk en op de uitslag.

Nog even een klein voorproefje van een column die straks komen gaat over de vleugel theorie.        Kijk bij uw eigen duiven vast eens naar het vleugelpatroon. Let op de lengte van de vleugel( bij een uitgeruide oude duif), let eens op de achter vleugel, kijk naar de lengte en de breedte . Let eens op verspringing tussen de eerste pen van de achtervleugel en de eerste van de actieve vleugel. Let eens op de sprong tussen de 6e en 7e slagpen. En let even op de dichtheid van de eerste pennen en juist de ruimte tussen de laatste 4 slagpennen. Let ook even op de afronding van de slagpennen. Kijk natuurlijk bij uw topper en bij uw slechte duiven, misschien ziet u verschil. Wat gaan het er en keer over hebben.

Al met al, een weekje rust ofwel geen vlucht geeft je tijd om over andere zaken na te denken. Bij mij op zulke dagen altijd over selectie, over beter worden, harder presteren en kansen grijpen. Want u weet toch hč?

Er is altijd een kans, er is altijd een keuze.

En nog eentje:  Als er ččn zwakke schakel is, houdt het op.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Jan Koenders

Team Noel-Willockx

Gebroeders Homma

A. Engelen

Theo de Kruijk

IFC Zeeland

Familie Huizer

Combinatie Bruggeman

Van Elsacker-Jepsen

Van Hoeck-Noel

Comb. Verweij-de Haan

Super Fondclub G.O.U.

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Duindam Klimaatadvies

Postduivenveiling.com

Ad Schaerlaeckens

Duivenverkoop, gratis adverteren

Gezondere duiven door gezond licht!