Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het oude duiven seizoen zit er op! Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  20-7-2012
 

Zo sta je in maart te trappelen bij het hok, je wil graag dat de vluchten beginnen, en zo zit het oude duiven seizoen er al weer op. Althans bij ons hier in Afdeling Friesland. En natuurlijk weet ik dat er nog genoeg vluchten zijn hoor, je kunt nog op de grote fond spelen en eventueel nog mee doen aan Tours.

Tours is een extra vlucht voor de Friese Fondclub (net als vorig jaar Chateauroux). En we kunnen nog Londen en Parijs spelen de zogeheten Olympic races. De overnacht laten we mooi aan ons voorbij gaan en ook Tours spelen we waarschijnlijk niet. Maar voor Londen en Parijs heb ik wel een duif wanneer de club het zou vragen (we hebben 10 bonnen gekocht als vereniging).

Het is nu dus de tijd om het seizoen te evalueren , we zijn heel erg tevreden. We speelden zes (6) eersten in het Afdelings Concours Gebied. We pakten twee keer Teletekst met 1e NPO Orleans Saran en 5e NPO Sens (tevens 1e van de Noordelijke Unie zone 3 met 1e teletekst) en in het ACG een prijspercentage van ruim 57% 1:4. En op alle afstanden kwamen onze duiven goed Vitesse, Midfond en eendaagse fond. Op de eendaagse fond speelden we zelfs 3 x de eerste prijs van de 4 vluchten in het ACG.

Nu is het tijd om alle aandacht te gaan richten op de jonge duiven. Deze jonge duiven hebben afgelopen zaterdag voor de 2e keer Duiven gevlogen (99 km tussen Arnhem en de Duitse grens). Althans niet alle jongen voor de 2e keer, we hadden de eerste week 20 stuks mee en de afgelopen zaterdag 55 stuks.

De jonge duiven kwamen heel goed naar huis afgelopen zaterdag. Geen enkel koppel trouwens, allemaal stuk voor stuk (dat zie ik graag). Voor dat de duiven gelost werden ging ik er van uit dat ze wel over ons heen zouden komen, maar nee hoor, geen enkele duif gezien. Alle duiven kwamen van het noordwesten terug. Maar ook dat vind ik niet erg, dat doen de meesten als oude duif ook dus weten ze de weg terug reeds. Nu maandagmorgen 9 juli heb ik 53 van de 55 jonge duiven terug. Frappant is wel dat de eerste jonge duif van vorige week (12-926 Flashback) er nu nog niet is, het kan verkeren.

Er zijn dit jaar wederom veel jonge duiven weg bij bijna iedereen. Dat we de helft kwijtraken is reeds normaal geworden. Eerst de roofvogels bij het uitwennen van de kleintjes, daarna bij de eerste rondjes maken en wegtrekken van de jonge garde. En dan nog een flink deel met de training, opleer of wedvluchten. We zijn het heel gewoon gaan vinden, en de oorzaak? Weten we niet. Veel liefhebbers begonnen een maand geleden met de van Zon methode, dus stuk voor stuk op kleine afstandjes lossen en langzaam verder gaan. Ook deze mensen hebben het hok gemiddeld niet voller nu dan de “gezamenlijke (in koppels) lossers”.

Dus ook dat was de remedie niet voor 100%. Ook de liefhebbers die de tactiek van Steven van Breemen volgden zijn veel jongen kwijt (uit de buurt van landelijke stroomnetten blijven). Nee, het blijkt dat er niet veel kruid tegen gewassen is. Tegen de verliezen bedoel ik.

Op eigen hok zijn we er nu wel een beetje door, ook wij zijn een flink aantal jongen kwijt. Eerst een kleine 30 stuks bij huis aan de roofvogels , later nog een paar bij huis. Maar de grootste klap kwam bij ons op 5 juni (een dinsdag) ik liet de 102 jongen los bij “de Witte Paarden” dat is ongeveer 6 km door de lucht. Ik heb het geweten, stuk voor stuk kwamen ze thuis en na 4 dagen had ik er zo’n 80 terug op het hok. Zo nu en dan word er van de overige 22 nog eens èèn doorgemeld (die we in principe altijd halen).

Twee liefhebbers waren extra vriendelijk en kwamen hem brengen zelfs, dat zijn fantastische zaken vind ik, iemand brengt een duifje die bij hem is aangevlogen. Ik wil gelijk even van de gelegenheid gebruik maken om alle melders van duiven van wie ook hartelijk te bedanken, grote klasse!

Al die laatkomers en of opgehaalde duiven krijgen een gele knijpring om en worden niet eerder gespeeld dan op de natour. Wel gaan ze wanneer ze weer 100% fit zijn (geestelijk vooral) mee op de africhting vluchten van mezelf. Ik mag graag africhten (of lappen), Evert jan Eijerkamp vertelde me eens: Benzine is de beste vitamine (doelend op het africhten natuurlijk).

Ik sprak vorige week met èèn grootste jonge duiven specialisten van Europa, echt een fenomeen. Hij vertelde dat hij van de 80 jongen nog zo,n 30 overheeft  (de vluchten voor hem zijn nog niet begonnen), maar dat vind hij uitstekend. Deze 30, zo vertelde hij, kan ik zelfs nu op Berlijn zetten en dan nog komen ze thuis. Hij heeft ze al vanaf maart in de manden en heeft ze wel 60 x weggebracht.

Dit extreme doet hij altijd, hopende eigenlijk dat alle duiven die dit systeem niet aan kunnen of gewoon te dom zijn wegblijven. Met de overgebleven 30 is hij al jaren schier onverslaanbaar. Hij zou er ook niet aan moeten denken 80 duiven te moeten inmanden, dan pak je hoogstens 40/50 prijzen vertelde hij, nee hij wil 28/29 van de 30 en dat kan alleen met de allerbeste. En die zijn over is zijn gedachte.

Zoals u vorige week al las, probeer ik net zo te denken. De knop omzetten in je hoofd en alleen aan de thuiskomers denken. Zo heb ik bijvoorbeeld van de 12 Eijerkampen van vorig jaar nog 3 over, maar deze drie zijn echte duiven, met alle drie minimaal 1 eerste prijs. Van de 12 Eijerkampen van 2010 heb ik er ook twee over, maar hier zit wel Dahlia Chè bij met drie eerste prijzen. Op dit ogenblik heb ik nog 70 jonge duiven, waarvan ik er straks na de vluchten hoop nog 30 te hebben. Maar dan praat ik wel over 30 duiven die alles hebben gehad, en door de handkeuring komen. Dus 30 echte duiven. En over die 30 echte duiven praten we aanstaande winter weer. Hier zitten de toppers van de toekomst tussen.

Op zondag 8 juli jl. heb ik de jonge duiven uitgerookt met een koudijs droogontsmetter. Ik moest heel voorzichtig zijn aangezien de duiven op stro zitten (prachtig stro van Cees de Nekker 06-53845974). Maar nu gaat het echt beginnen me de jonge duiven. Vanmorgen hebben ze een uur gevlogen en woensdag en donderdag gaan ze op 80 kilometer (zutphen en Amersfoort), en dan op zaterdag de 14e (morgen) naar Gennep 121 km.

Iedereen succes gewenst. En denk aan de overblijvers, zo weinig mogelijk aan de wegblijvers, beter voor uw hart.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebroeders Homma

Gebr. Maas & Zn

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Theo de Kruijk

Combinatie Bruggeman

Familie Huizer

Combinatie Lokhorst

Johan Hamstra

Aad Beerendonk

Super Fondclub G.O.U.

Van Hoeck-Noel

Comb. Verweij-de Haan

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens