Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

De kop is eraf met de jongen Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  17-8-2012
 

Goedendag vrienden en vriendinnen. De kop met de jonge duiven is er af hier in de afdeling Friesland. We hadden op zaterdag 28 juli onze eerste vlucht vanuit Boxtel wat voor mij een afstand had van 150,7 kilometers.

We hadden het weer niet mee, de duiven konden niet vroeg gelost worden. Tegen 12.00 uur werd het beter en werden de manden op scherp gezet. Maar tegen de tijd dat de duiven gelost zouden worden, werd het weer slechter en trok de lucht dicht. Even later werd het zelfs zo slecht dat de chauffeurs aanstalten maakten om dichter bij te gaan (kortere afstand), maar ook nu weer even gewacht en ja hoor tegen 14.00 uur werd het dan toch beter en konden de jongen op de oorspronkelijke losplaats gelost worden om 14.05 uur. 

Er werd door de lossingcommissie volgens mij een goede keuze gemaakt. Om 15.45 uur zag ik dat er op Urk duiven gevallen waren en wist ik dat ik voor 16.04 uur een duif moest hebben om vroeg te zitten. Om 16.01 uur komt er vanuit het noordwesten een duivin aangevlogen, ze was dus iets te ver geweest, maar viel eigenlijk als een raket binnen en werd geconstateerd om 16.02.12 wat een snelheid maakte van 1285,876 mpm. De duiven kwamen heel goed af bij ons in tegenstelling tot bij anderen. In ongeveer een kwartier hadden we er 40 van de 60 in de klok staan. En totaal pakken we 49 prijzen in het ACG en Rayon van de 60 duiven.

Het was de eerste vlucht dat Willem Heinhuis geen duiven mee had sinds zo’n 50 jaar, hij was nu dus bij ons om op de duiven te letten. Fantastisch vond Willem het hoe de duiven kwamen en hoe ik iedere duif bij ringnummer kende bij het arriveren en landen op de klep.

We hadden ons dit jaar ten doel gesteld beter te presteren met de jonge duiven, de laatste jaren laten we wat punten liggen op dit onderdeel. Door dat we te weinig tijd in de jonge duiven steken komen ze altijd een beetje op halve kracht aan de start, en hebben we twee/drie weken nodig om er te staan. Nu had de Afdeling ons de ruimte gegeven om vier africhtingen mee te doen (waarvan één werd afgelast) . En had de afdeling voor een ruimte gezorgd tussen de laatste vlucht (Orleans 2) en de eerste jonge duivenvlucht. Iedereen had dus de tijd om ze optimaal aan de start te brengen.

We hebben het al vaak over de jongen gehad, we zullen er ook nog wekelijks aandacht aan geven.  De jonge duiven zijn de toekomst van je hok, je kinderen zeg maar. En je kinderen moeten goed gevoed maar zeker ook opgevoed worden. Iedereen kan wel wat meer tijd aan de jongen schenken. En als het moet is er altijd wel iemand bereid om de jongen van u mee te nemen op africhtingen c.q. lapvluchtjes.

Maar dat het de laatste twee weken zo enorm goed zou gaan had ik niet durven dromen, ongelofelijk fijne duiven zitten er nu tussen de 70 jonge duiven. Op dit ogenblik zit er geen “misser” meer tussen tijdens de hand keuring. Alle duiven zitten tussen 7,5 en 8,5 in de beoordeling. Natuurlijk heb je favoriete duiven, duiven waarvan je denkt; Dit worden de besten. En èèn van die duiven won zaterdag de 28e dan gelijk de eerste tegen 2.886 duiven. Het Was “Famke” 12-1057855 die het deed. Famke is een dochter van een superkweker (de Vechtmachine) x een super As-Duif (Aquila van Djoerd van der Veen uit Zwaagwesteinde). Ook bij Famke hebben beide ouders weer het perfecte type en is de koppeling geel vliegoog x wit kweekoog. Een week voor de 1e prijs hadden we de duivin nog als èèn van de besten beoordeeld samen met Ydo en Elco Homma en Daniel Haneveld (de jeugd die onze hokken schoon maakt). En die Vechtmachine kennen we nu allemaal wel, hij is zoon van de Triller van Hans en Evert Jan Eijerkamp en Vanity van Gerard Koopman.

Dit jaar had ik de eer om 30 jonge duiven van Hans en Evert Jan Eijerkamp te mogen testen. Er zijn er op dit ogenblik nog 15 op eigen hok en èèn bij onze penningmeester en vriend Hans Bos. Dus in onze club kunnen we 16 rechtstreekse Eijerkampen testen, En die doen het nu na twee weken (dus we staan nog maar aan het begin van de testfase) heel goed. We hebben het geluk het beste van het beste te krijgen, maar er word dan wel van me verlangt dat ik probeer er 120% uit te halen. De duif van Hans Bos is de 12-1230264, deze vond het hok in De Hoeve fijner dan het hok in Wilhelminaoord. En voor Hans een uitgelezen kans om eens een snelle duif te proberen (Hans heeft overnachtduiven), de eerste vlucht was de Eijerkamp duif dan ook ruim een uur voor de eerste fondduif op de hokken aanwezig.

Berlijn.

Op woensdag de 25e juli had ik de eer om de duiven te mogen halen van Berlijn, althans een gedeelte er van. Mijn route liep van Den Helder, Wormerveer, Leiden, Oudewater naar IJsselstein Het was een ritje van 460 km. Overal werden we zeer gastvrij ontvangen met een drankje of een bak koffie. De papieren werden dan in orde gemaakt en de manden gingen in de auto en hup weer door. Ons eindpunt was eigenlijk Oudewater maar omdat we sneller waren dan de vrachtwagen, zijn we maar naar hun laatste punt gereden; IJsselstein . Ook daar alles tiptop in orde, we moesten een paar kleine ruco manden toevoegen aan grote ruco manden, en dat ging onder controle van 7 mensen perfect.

Het verloop van Berlijn (ik schrijf dit op maandagmiddag 30 juli om 13.00 uur) is abominabel slecht. Gisteren kwamen twee duiven door, één uit Weerdinge en één uit Ter Apel. Op dit ogenblik zijn er hier zo’n 30 duiven van de ongeveer 250. Heeft dit iets met kwaliteit te maken? Neen, waarschijnlijk is het weer op de vlieglijn zeer slecht geweest, maar zeker weten doen we het allemaal nog niet.

Vanmorgen.

Afgelopen zaterdag een vlucht gehad met de jonge duiven, maar vanmorgen heb ik ze weer naar Nijkerk gehad wat voor mij een trip is van 200 km (heen en terug). Ze kwamen weer als hagelstenen zag ik op het systeem. De nieuwe week is weer begonnen.

Iedereen succes en tot volgende week.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Cees van Heijst

Gert Jan Beute Duivenproducten

Team Noel-Willockx

Combinatie Bruggeman

Marcel van Zanden

Familie Huizer

Comb. Gerritsen

Hans de Ruig

IFC Hoogerheide

Comb. Verweij-de Haan

De Marathonvliegers

Gebroeders Homma

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens