Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Africhtingen met de jongen Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  6-7-2012
 

Ieder jaar weer ongelofelijk spannend. Gaat het goed met de gezondheid? Blijven er genoeg over om te selecteren? Zijn de prestaties goed? Ik vind het spel met de jonge duiven misschien wel het mooiste wat er is, maar het is ook het spel wat het meeste zorgen brengt.

Afgelopen weken ben ik aan het africhten geweest en ik kan u vertellen ook ik ben veel jonge duiven kwijt. Maar in tegenstelling tot vroeger vind ik het nu niet meer erg dat er jongen wegblijven. Ach ja, als ik eerlijk ben wil ik ook geen duif verspelen met opleren natuurlijk. Maar ik bedoel, ik weet dat er maar weinig echte goede duiven worden geboren en de kans dat er bij die wegvliegers een topper zit is bijna nul. En voor mijn eigen gemoedsrust is het ook beter dat ik me dat zelf vertel. Bij de wegvliegers zit geen goede duif ! Ik blijf het gewoon tegen mezelf zeggen; Bij de wegvliegers zat geen goede duif. Dan kan ik er mee omgaan, dan kan ik er mee leven.

De laatste jaren zijn er veel duiven weg op de eerste vluchten, maar ook vele tienduizenden bij het hok denk ik. Groot probleem zijn de roofvogels natuurlijk. En die aasgieren kijken niet of het een goede of slechte duif is, die pakt gewoon welke hij pakken kan. Maar wanneer we aan het opleren zijn of de duiven zijn aan het trekken dan komt het op het verstand van de duif aan (de oriŽntatie) of de duif zijn hok terug kan vinden.

Duiven hebben aangeboren oriŽntatie, ze kunnen de weg terug vinden naar hun geboorte plek (uw hok). En door omstandigheden kan dit oriŽnteren in het gedrang komen. De duiven grote stress hebben waardoor ze de kluts totaal kwijt zijn. Ze komen dan slecht naar huis, pas wanneer ze de tijd hebben om alles op een rijtje te zetten, gaat het GPS systeem weer aan en kunnen ze weer naar huis komen. Maar daar zit gelijk een addertje onder het gras. Door luchtwegproblemen raakt de bovenkamer (het GPS centrum zeg maar) in de knoop. U zult zeggen luchtwegproblemen in de bovenkamer? Jazeker. Door problemen als ornithose of gewoon slijm zelfs kan de oriŽntering totaal gestoord worden. En oude duiven komen dan nog wel thuis door hun ervaring en het vliegen op herkenningspunten, maar jonge duiven zijn de weg kwijt. Soms hebben ze ook nog eens van hun baasjes te weinig reserve mee gekregen (krap voeren want ze moeten er wel in willenÖ.), en dan is na een dag zoeken het tankje leeg. En dan is het over en uit. Door Stress, uitputting, getroebleerd GPS systeem(oriŽntatie) en ook nog eens te weinig reserves is de duif niet in staat thuis te geraken.

Maar als u nu zorgt dat de duiven de luchtwegen en hun kopjes helemaal schoon hebben, dat ze geen stress hebben wanneer ze in de mand moeten en dat ze ook nog eens ruim gevoerd worden (hun benzine tankjes dus vol). Dan hebben de duiven de kans terug te komen, al is het soms na dagen. En heeft u alles in orde, de duiven stralen u tegemoet, u heeft ze geŽnt, gedruppeld tegen luis, geleerd geen stress te hebben in de mand en er blijven dan nog jongen weg... Dan is het gemakkelijk, deze waren niet goed genoeg.

Maar dan hebben we natuurlijk ook nog het probleem van Coli, Herpes en Circo . Natuurlijk ik weet het, wanneer uw jongen ŤŤn van deze ziektes hebben zult u ook meer jongen verspelen dan gebruikelijk. Maar u bent de trainer, coach en u bent ja of nee bij een dierenarts geweest. U neemt de beslissing om duiven in te zetten op een vlucht. En als u alles gedaan heeft, en de duiven zijn super gezondÖdan komen de goede duiven thuis, en blijven de dommeriken weg.

Zaterdag 30 juni

Afgelopen zaterdag hadden we van afdeling Friesland de eerste opleervlucht met de jonge duiven. Ook ik ben dan doodsbenauwd, zouden de jongen de weg naar huis terug kunnen vinden? Welke zijn in eerste instantie in staat zelf de weg naar huis te vinden en hoeveel zou ik er naar deze eerste opleervlucht (van 100 km) over hebben. Ieder jaar zoín grote spanning voor mij dat ik niet slapen kan. Ik had op vrijdag de 29e Juni 20 jonge duiven uitgezocht (krassen) voor de vlucht naar Duiven (99 km, vlakbij Arnhem) deze werden gelost om 08.30 uur. Ook op vrijdag de 29e had ik 20 jongen meegegeven met een sportvriend die ze rond 08.00 zou lossen bij Arnhem en de rest had ik zaterdagmorgen om 07.00 uur reeds in de mand gezet voor een eigen africhting. Ik kwam uit bij de Neushoornweg bij Ens(in de polder). Toen ik aanstalten maakte om ze daar te lossen kwamen honderden duiven over. Ik heb mijn jongen er gewoon tussen gegooid niet wetende van wie deze waren of waar ze naar toe moesten. Later die ochtend bleek dat het de duiven van Rayon 1 en 2 van afdeling 10 waren (Groningen) die in Zwolle waren gelost.

Toen ik thuis kwam rond 08.45 uur zag ik dat Duiven gelost was om 08.30 uur. Maar van mijn eigen jongen (Ens) was nog niets thuis. Even later kwamen de eerste blauwen terug uit het Noorden (zes stuks), deze waren meegegaan met de rayon 1 en 2 duiven maar hadden toch ingezien dat ze te ver waren. Rond 09.30 uur kwam de koppel van Arnhem terug en deze vielen tussen de ouden die ik mee had naar Duiven. De eerste jongen van Duiven (99 km) kreeg ik echter pas om 09.45 uur en alle 16 ouden waren toen al lang thuis. Tegen 10.00 komt er een grote koppel vanuit het noorden terug, deze vooral blauwe duiven was dus een uur extra mee gevlogen richting Groningen.

Een echt overzicht welke jongen nu goed kwamen, welke slecht en wat voor mpm had ik niet. Als je drie koppels (risico spreiding) op verschillende tijdstippen en plaatsen lost is het overzicht weg. Het enige dat die avond telde was; Hoeveel moeten er nog komen? Er zijn 6 duiven weggebleven op deze zaterdag.

Maar ook na deze 1e zaterdag met de jonge duiven kunnen er door diverse oorzaken nog jongen wegblijven. Maar meestal komen we terug op drie oorzaken 1e : kwaliteit van het oriŽntatie vermogen, 2e Gezondheid van de duiven en 3e Stress. En hierbij het derde punt bedoel ik ook de stress in de mand, door de grote lossing, het niet kunnen vinden van de watergoot en het soms 100 km te ver doorschieten en de spanning die dat voor zoín duif met zich mee brengt.

Maar al met al kijken we hier niet meer zo heel veel naar de wegblijvers maar juist naar die duiven die na alle vluchten er nog zijn. Deze duiven die er nog zijn, de thuiskomers laten we ze maar noemen, deze duiven zijn de toekomst van je hok. En met deze thuiskomers moet je het doen in 2013.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Hoogerheide

Gebroeders Homma

Gertjan Knoop

Super Fondclub G.O.U.

Comb. Verweij-de Haan

Combinatie Lokhorst

Cor Drost

Marcel van Zanden

De Marathonvliegers

Will & Falco Ebben

Nico Haesen

IFC Zeeland

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, BelgiŽ, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het ďafgevenĒ of te wel ďneersabelenĒ van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Postduivenveiling.com

Duindam Klimaatadvies

Ad Schaerlaeckens

Duivenverkoop, gratis adverteren