Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Rob Schouten uit Warmenhuizen wint super zware Marseille Open printvriendelijke pagina
John Laan  9-8-2012
 

Het is maandag middag vroeg dat ik, amper wakker (ivm gelopen nachtdienst) gebeld wordt door Wim Dorrestein van de Stichting Marathon Noord of ik een rapportage wilde gaan maken bij Rob Schouten. Hij is de winnaar van de super zware Marseille in de SMN. De duiven kwamen bijna lopend naar huis. Geen 1000 meter, wat nog geen 900 meter per minuut konden ze maken.

Ik had 's nachts al gezien dat er slechts 1 duif in Nederland op de zelfde dag was gevallen die de 1000 meter ook al niet haalde. Dus zou het wel eens laat in de ochtend gaan worden voordat er duiven in Noord Holland zouden gaan vallen. Dinsdag middag ging ik richting het mooie plaatsje Warmenhuizen waar Rob Schouten en zijn vrouw Marijke prachtig landelijk wonen om hier enkele foto’s te maken en
Rob zijn verhaal op papier te zetten.

Het was Rob die zijn eerst getekende weduwnaar, 07-1677255, op een afstand van 1072.429 om 9.37.51 uur op de klep zag landen. Rob was samen met zijn vrouw Marijke net bezig de prachtige tuin nog mooier te maken dan deze al is. Deze weduwman wist met een snelheid van amper 882 meter per minuut zijn baas te verrassen, en hem de eervolle vermelding van de eerste plaats op Marseille bij de SMN te geven. Ook speelt Rob de eerste in de FCNH en hij pakt de 9de nationaal.

Rob werkte tot voor 3 jaar terug in zijn eigen praktijk voor fysiotherapie. Hij had dit allemaal van de hand gedaan, maar begin dit jaar heeft hij de boel terug gekocht omdat hij zag dat de praktijk anders geen voortbestaan meer zou hebben. Hierdoor haalde hij weer veel werk op de hals en is er eigenlijk voor de duiven minder tijd. Vandaar dat hij dit jaar nog maar 2 keer mee heeft gedaan.

Tijdens mijn gesprek met Rob vertelde hij mij dat hij sinds de begin jaren tachtig met de duiven sport is begonnen door toe doen van de comb. Deurwaarde Pronk. Zij zijn verantwoordelijk dat Rob werd besmet met het duivenmelkersbacil. Midden jaren negentig ging Rob over op de overnachtfond. Dit deed hij met veel succes. Zijn mooiste prestaties waren ongetwijfeld het winnen van het Keizer generale kampioenschap in 2008 in de FCNH en de sectorale over winning op Montauban. Maar ook de winnaar zijn van de ochtendlossingen in 2009 bij de SMN was een mooie prestatie. Rob is al van af het begin dat hij een duif van wat anders kon onderscheiden lid van de SMN. Telerstellingen heeft Rob eigenlijk niet gehad in de duiven sport. Je moet het nemen zoals het komt. Wel zou Rob het graag zien dat de prijsuitreiking van de SMN wat meer centraal gelegen zou zijn. Bijvoorbeeld in Lelystad of Almere.

Rob houdt zijn duiven in een geweldig mooi hok van zo’n 21 meter verdeeld in 7 afdelingen. Hier huizen alles met elkaar circa 250 duiven midden in het seizoen. De hokken zijn voorzien van een mechanische afzuiging en dat bevalt Rob prima. De vloeren zijn voorzien van roosters wat het schoonmaken eenvoudiger maakt. Rob moet alles zelf bij houden. Voorheen had hij wel hulp maar deze kracht Arie Mink wordt ook een dagje ouder dus die ontziet hij dan maar.

Sinds de laatste paar jaar is Rob over gestapt op het dubbel weduwschap. (vroeger alleen maar nest spel) In het begin viel dit niet mee. Maar de duiven zijn er nu aan gewend en het gaat steeds beter. Hij speelde dit jaar wel mee op alle dagfond vluchten ter voorbereiding voor het komende seizoen.
Medisch gezien is het allemaal niet zo spectaculair. Naast de verplichte entingen ent Rob ook 2 keer per jaar tegen paratyfus. Dit puur uit voorzorg. Verder moeten de koppen schoon zijn. Geelkeurtje in het voorjaar en na de vlucht 1 dag. Wat het voeren betreft is het allemaal betrekkelijk eenvoudig. Hij haalt zijn voer bij de firma Blokker. Wel veel pinda’s en hennep wordt er aan toegevoegd.

De winnende doffer is een kleinzoon van de Montauban doffer (799) Soort v Ben van de Peppel en aan de vaders kant zie je Saya staan uit duiven die bekomen zijn bij Jan Roelofs. Verder heeft Rob duiven van Cees van der Laan uit Castricum en Vertelman duiven via Pé Laan uit Hoogkarspel. Maar Rob zit niet stil en ziet ook dat de duiven steeds sneller worden. Hiervoor heeft hij Rauw-Sablon duiven aangeschaft in België. Dit gaat hij langzaam maar zeker door zijn zorgvuldig opgebouwde stam heen kweken.

Namens SMN bracht SMN contactpersoon Pé Laan(r) de gelukwensen over.


Ik kan wel stellen dat Rob zeer betrokken is bij zijn duiven en dat ik ervan overtuigt ben dat we hem nog vele malen in het snuitje van de uitslag zullen gaan tegen komen. Ik wil Rob bedanken voor het gastvrije ontvangst en Marijke bedankt voor de koffie.
 
John Laan

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Aad Beerendonk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Comb. Gerritsen

Gebroeders Homma

Dick-Jan & Stephan Göbel

Fondunie 2000

M. van Ginkel

Super Fondclub G.O.U.

De Marathonvliegers

Combinatie Bruggeman

Van Elsacker-Jepsen

IFC Hoogerheide

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens