Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Vragen bij de barbecue (deel 1) Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder.  7-8-2012
 

Vorig jaar ging het niet door. Het weer was niet om aan te zien. Dit jaar deed Jaap de Boer uit Noordscheschut bij Hoogeveen een hernieuwde poging. Zo´n 25 liefhebbers waren uitgenodigd. Een paar dagen voor de bewuste zaterdagmiddag kwam een telefoontje. “We wagen het er op zei Jaap. Het weer leek nog slechter te gaan worden als vorig jaar, dus ik keek met een scheef oog maar eens naar de paraplu.

Het was zover en de voorspellingen kwamen uit. Regen en nog eens regen. Maar… aan het einde van de middag zou het beter worden. Geleidelijk aan kwamen de liefhebbers binnengedruppeld. Waarom ze zo laat kwamen? De jonge duivenvlucht was afgelast en de duiven werden teruggebracht naar het lokaal. Dus moesten de liefhebbers uit de buurt eerst op de duiven wachten.

Het gehele seizoen heb ik nog geen wanklank gehoord over de lossingen in Afdeling 10. Er wordt alert gereageerd en er wordt met verstand gelost. Doordat deze afdeling het speciale lossingvoer gebruikt, krijg ik regelmatig rapporten over de gehele gang van zaken. Voor de eerste teletekstvlucht stopten de wagens in Ravestein. Er waren fronten in België en daar zouden de duiven beslist niet door komen. Zo werd een ramp voorkomen. Een meesterzet. We hebben vaak kritiek op de lossingverantwoordelijken, maar hier hebben zij voor ons de beker gewonnen. Dat mag wel eens gezegd worden!

De barbecue verliep wonderwel droog. Er werden enkele liefhebbers in de bloemetjes gezet voor hun prestaties en er werd een spel en discussieronde ingelast. Zo werd het een heerlijke en ook leerzame middag en avond. Jaap dirigeerde het festijn met verve waarvoor mijn complimenten!

Vragen.

Nadat iedereen verzadigd was werd er nog flink nagepraat. Een van de vragen had bestrekking op het kweekvoer met weinig peulvruchten en veel vetrijke zaden. Een liefhebber melde dat ze van dat kweekvoer veel lieten liggen. Enkele andere liefhebbers hadden daar totaal geen last van. Een kweekvoer met weinig peulvruchten en veel vetrijke zaden heeft als voordeel, dat het de dieren niet belast. Alle vetrijke zaden beschikken ook over veel gemakkelijk opneembare eiwitten. Het wordt veel beter opgenomen dan de eiwitten uit peulvruchten, waarvan 70% via de mest weer wordt uitgescheiden.

Zodoende moet er van een uitgebalanceerd vetrijk kweekvoer veel minder gegeven worden. De eiwitten binden zich aan de vetten en worden zo veel gemakkelijker door het lichaam getransporteerd. Simpel gezegd: Je hebt gewoon veel minder voer nodig, ook bij de volle bak methode. Geef je te veel voer, dan gaan de duiven selecteren. Daarom is een dergelijke mengeling meer geschikt voor mensen die 2 x tot  4 x per dag kunnen voeren. De juiste balans in de vetzuren en de betere benutbare eiwitten zorgen voor een snellere groei van de jongen en veel vitalere kwekers. Test zelf maar uit.

Vragen over verliezen jonge duiven.

Natuurlijk komen de grote verliezen van de jongen ter sprake. Is het mogelijk, dat onze jonge duiven het zwaarder hebben dan vroeger, omdat er meer elektrisch magnetische straling in de lucht zit? Nou geloof ik dat het met die mobiele telefonie nog wel meevalt. Maar de zonnevlammen doen vooral onze jonge duiven geen goed. Ook raken hoogspanningkabels meer en meer overbelast. Er mogen er geen meer bij komen, dus…. Maar ja…als er meer stroom nodig is? Het wordt door de netbeheerders keurig op kaart gezet, maar de vraag is of dit nog wel klopt.

Het opleren van jonge duiven is af te raden bij de rode draden die door Nederland lopen. De 380 Kilovolt levert een groot magnetisch veld op en dat kan, zeker bij de eerst opleervluchten fatale gevolgen hebben.  Laat je ze in de buurt van de rode draden los, dan kunnen ze er niet over komen en vliegen alle kanten op. Proberen? Doe maar niet. Dat werd voor u al meermaals gedaan. De andere kleuren leveren minder of geen problemen op.

Bron: RIVM.

Magnetische velden

Het elektromagnetische veld (EMV) van hoogspanningsleidingen werd al eens in verband gebracht met leukemie voor kleine kinderen. Jonge gezinnen wordt dan ook afgeraden onder die hoogspanningsdraden of masten te gaan wonen. Ook Alzheimer bij oudere mensen en andere degeneratieve aandoeningen komen voor. Het wordt steeds maar weer door onderzoeken bevestigd, maar elektriciteitsbedrijven  noch de overheid doen er iets mee. Het komt in de grote la.
De magnetische veldsterkte is het hoogst in het hart van de hoogspanningslijn op het punt waar de draden het laagst hangen. Daar bedraagt de veldsterkte op een meter boven maaiveld ongeveer 10 microtesla.
Als de duiven het spelletje al goed kennen, zullen ze er mee leren omgaan. Het is de kunst om met beleid de jongen op te leren. Willen ze niet wegtrekken? Wees dan op je hoede en doe het met hele kleine stapjes. Hou er rekening mee, zeker als je in de buurt woont van veel rode bedradingen. 
Kweek uit goede duiven.
Nou zie ik dit niet als de hoofdzaak van het verlies van jonge duiven. Dat heb ik al vaker geschreven. Het grootste probleem is de kwaliteit. We kweken steeds meer jongen uit alles wat maar veren heeft. Een goede liefhebber herkent het: de blijvers komen meestal uit de topkoppels van het hok. Zodra de eerste vluchten geweest zijn zie je dat je eerste duiven meestal uit de bewezen vliegers en kwekers komen. Uit je stamkoppels Waarom zou dat zo zijn??

De fietser

Ik ken een man die me vertelde dat hij wekelijks op zijn route naar het werk een lekke band had. Wekelijks. Weer lappen die band en de week erop opnieuw. Ik vroeg hem waarom hij daar dan toch elke week weer langs ging. Gewoonte zij hij en anders moest hij 300 meter omrijden. Pffff. Dus liever wekelijks een lekke band dan leren uit dit proces? Zo is het ook vaak met ons. We verspelen de winterkweek jongen, maar we kweken ze het volgend seizoen vrolijk weer. Wie zijn topkwekers in de winter niet 100% … nee 110%  in orde kan krijgen, kan beter niet aan winterkweek beginnen. 

Kwaliteit en sterke duiven. Dat moet de basis zijn. Duiven die van nature gezond kunnen blijven. Uit kwekers die nooit ziek zijn. Ik lees het te vaak. “ Die van ons krijgen nooit wat” Maar als je ze op de straat zou gooien, exploderen ze. Gelukkig is er wel een trend ingezet naar een betere verzorging met minder medicijnen. Daarmee bedoel ik het onnodig en blind kuren voor alles wat maar voor zou kunnen komen. Er zijn ook goede dierenartsen, die je geen medicijnen geven als ze niets mankeren. Hulde voor dat soort dierenartsen!

Het fortuin ligt op zolder.

Kent u het TV programma “Tussen kunst en kits”? Vele mensen gaan er naar toe met hun spullen en prullen. Of met oude spulletjes die op zolder liggen. Vaak vinden we het niks omdat het oud is. En toch zitten daar wel van die goudmijntjes tussen. Kleine schilderijtjes, vazen,  etc.  van enorme waarde. We deden het weg naar de rommelmarkt omdat we er geen waarde in zagen. Maar iemand zag er wel iets in en het bleek een fortuin waard te zijn.

Zo ook onze duivenproducten. Waar lees je nog iets over bakkersgist, magere kwark, magere yoghurt, colloïdaal zilver, vlierbessen en zwarte bessensap? Het zijn de oude schilderijtjes die in een stoffige hoek op zolder liggen. Waardevol, maar vergeten. Of weggegeven voor de rommelmarkt.  

Vervolg in deel 2.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. Maas & Zn

Cor Drost

Combinatie Bruggeman

De Marathonvliegers

Gebr. van Toor

Cees van Heijst

Familie Huizer

Fondunie 2000

Nico Jan Koenders

Super Fondclub G.O.U.

Gebroeders Homma

Combinatie Lokhorst

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens