Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Arjan Beens wint Perpignan 2012 SMN Open printvriendelijke pagina
Coen Brugman  20-8-2012
 

Zondag laat in de middag op pad met de contactpersoon van Marathon Noord en sportvriend van de winnaar Hendri Hoeks. Tegen de klok van 16:00 was de afspraak gemaakt om bij de winnaar een bezoek te brengen naar aanleiding van de geweldige prestatie van niks of niemand minder dan Arjan Beens. Met recht kunnen we spreken van de Wonder Boy uit Genemuiden. Voor veel mensen in de duivensport is het niet meer nodig om Arjan voor te stellen, maar in het kort zal ik hem toch introduceren voor U. 

Arjan 35 jaar oud gehuwd met Janine en vader van drie jongens Jan, Rik en Gijs. Hij verdient de kost als hoofd productie bij Brenorm Hasselt. Via zijn broer is hij in aanraking gekomen met de duivensport begin jaren ’90 en hebben ze samen gevlogen onder de naam Gebroeders Beens De voorkeur ging uit naar de dagfond. Maar vanaf 2007 speelt hij zelfstandig en alleen op de overnachtfond. En dit doet hij met groot succes en met prestaties als volgt: 1e NPO Brive'05, 1 , 2e ,3e ,5e , NPO Periqueux'07 en Sector overwinningen, 1e, 2e ,3e ,4e ,6e ,9e Nat. Bergerac'07, 2e , en 6e  Nat.Limoges'08, en 2e  Nat.St.Vincent'08, 3e ,6e ,8e  NPO Brive'10, 5e  Nat.St.Vincent'10, en 6e  en 8e  NU Orange'10 heeft hij wel degelijk zijn visitekaartje afgegeven.

Arjan beschikt over 21 a 22 meter vlieghokken onderverdeeld in oude jonge en kwekers. Ook staan er enkele rennetjes op het erf waar duiven gehouden kunnen worden. Arjan is geen kleine liefhebber en heeft 90 oude duiven om mee te vliegen en een 90 jaarlingen. Om het hok op peil te houden heeft hij een 40 kweekkoppels en kweekt hij een 170 jonge duiven die alleen op de taartvluchten worden gespeeld. Hij kweekt veel jongen en probeert deze uit en zijn visie is dan ook om streng te selecteren om het niveau hoog te houden. Daar Arjan dicht bij het vuur zit in zijn werk, heeft hij over het hele hok een mechanische verluchting aangelegd om het klimaat zo constant mogelijk te houden. De duiven zitten gezellig in allerlei hoekjes en motivatie broedbakken en de bodem is bedekt met erwtenstro. De verzorging is in de periode vanaf begin mei 100% sport bij Arjan. De duiven worden wekelijks gespeeld en zodra de 2 nachten mand komen gaan de duiven niet meer met de wagen mee maar brengt Arjan ze samen met Mark v.d. Berg wekelijks naar Breda. Dat hij dit samen doet met Mark is ook weer een extra stimulans om wel de duiven ’s morgens vroeg te pakken, want naar zeggen van Arjan: er zit iemand op je te wachten, dus je moet wel.

Arjan speelt de duiven op nest en zijn geliefde stand om de duiven in te korven is op eieren tussen de 8 a 12 dagen. Wanneer de duiven thuiskomen wordt de neststand ’s maandags verbroken en mogen de duiven opnieuw op eieren komen en worden dan wederom op een ideale stand gespeeld. De duiven gaan 2 a 3 keer jaarlijks mee. Het spel op nest komt het beste uit ten opzicht van zijn baan, daar hij ’s morgens vroeg alles tegelijk los kan laten en ’s avonds bij thuiskomst ook nogmaals. De duiven worden door middel van een vlag of bal in het begin in de lucht gehouden en naar verloop van tijd hebben ze het spelletje door en trainen ze uit hun zelf. Wel was Arjan blij dat het een van de laatste vlucht was daar de duivinnen en doffers op een gegeven moment hier zich niks meer van aan trokken en minder trainden daardoor. De duiven worden winterdag goed verzorgd en zomerdag hebben ze de gelegenheid om volop te eten. De duiven krijgen van Beijers Koopman all-in one en dit wordt aangevuld met vetrijke bijproducten. 24 uur per dag 7 dagen in de week kunnen de duiven volop eten. 

Tijdens ons bezoek was het dan ook een lust om de duiven in de hand te mogen hebben en zaten ze er zeer strak bij. In de voerbakken heeft Arjan potjes met grit, mineralen, etc. en kunnen ze al het nodige tot zich nemen wat ze willen. Medisch wordt er wat aan gedaan wanneer nodig en regelmatig krijgen de duiven een geel pil opgestoken. 

De winnende duif

Arjan had 25 duiven gezet voor de vlucht Perpignan, waarvan ook een deel op Barcelona is gespeeld. Zo ook de eerste op het hok dit jaar in Genemuiden. Arjan was ’s avonds laat tot een uur of 12 paraat in de tuin. Met enkele supporters om op de duiven te wachten. Op enkele afstanden zoals een Kerkdriel werden er al duiven gedraaid en je weet het maar nooit. De supporters gingen naar huis en Arjan naar binnen. Tegen de klok van 02.00 uur ’s nachts is Arjan nogmaals wezen kijken en stonden er wel 4 duiven op de klok. Dit waren trainingsduiven die over het systeem waren gelopen. Arjan besloot om op de bank een paar uurtjes te gaan slapen en had zijn telefoon op de hardste gezet zodat hij om 05.00 uur gewekt zou worden. Toen de telefoon dan ook ging had Arjan niet echt veel puf en drukte hem nog een keer op repeat en 10 minuten later ging hij nogmaals af. Dit was voor hem het teken om naar buiten te gaan. Buiten aangekomen kon hij geen duif ontdekken op het dak of op de grote ren waar ze ook wel vallen. Op het display gekeken in een slaapdronken toestand zag hij 5 duiven geconstateerd. Al zoekend via het systeem was hij plotseling klaar wakker. Om 02.17 uur was er een duif geconstateerd. Het was de 08-2075752 “Snelle Jelle”. De eerst getekende van de 25 duiven die Arjan had ingekorfd.

Klaarwakker, struikelend over zijn eigen benen en de broedbak ging hij het hok in op zoek naar de duif, want de gummi moest immers nog in de klok. Nadat alle formaliteiten waren afgerond werd de duif geconstateerd om 05:14:05. Hij maakte een snelheid van 1202,384 mpm over een afstand van 1117,015 km en was hij Nationaal 2de tegen 5608 duiven. Deze doffer bewees maar weer eens dat het wel degelijk mogelijk is om tegen het zuiden van het land kop te kunnen vliegen. Opvallend was wel dat het nu eindelijk eens een doffer was, daar Arjan meestal duivinnen draait als hij zeer vroeg zit.

Snelle Jelle is een half broer van Miss Gijsje (zie foto) en was dit jaar Arjan zijn 2e duif op Orange. 

In 2010 vloog hij al een 6de Nu tegen 4023 duiven. (Voor afstamming zie stamboom) hij komt uit het soort van Jellema vandaar de naam Snelle Jelle.

En toen was het zeer onrustig in Genemuiden, iedereen wist Arjan te bereiken en de telefoon heeft meerdere malen gerinkeld die dag. Van de 25 duiven die Arjan gezet had waren er tegen de klok van 14 uur een 18 geconstateerd en waren zijn plaatsen volgens de lijst van 09-08-2012 als volgt: 2, 11, 242, 253, 308, 466, 625, 635 enz. en draaide hij er 11 in de prijzen.
 
Arjan betrekt zijn duiven rechtstreeks van de absolute top uit Nederland. Naast dat hij bovengemiddeld veel succes heeft met de duiven van de gebroeders Limburg uit Zuidveen en Jelle Jellema uit Steggerda heeft Arjan ook diverse goede duiven bemachtigd bij: First Prize Pigeons (De Bilt), Jan Polder (Middelharnis), Gebr. Hagens (Achthuizen) en recentelijk bij Verweij-Castricum (Mijdrecht) Peter de Haan en Chris van de Velden (Zuid-Beijerland). Daarnaast heeft hij diverse goede Batenburg duiven via Comb. Batenburg/vd Merwe (Klaaswaal), A.P.Overwater (Strijen), Gebr. Bakker (Genemuiden).

Als vraag ter afsluiting van ons bezoek wat vond je tot nu het mooist was het antwoord; alle vroegen en mooie overwinningen vervelen nooit en geeft weer een stimulans om door te gaan. En op de vraag wat bij Marathon Noord was het antwoord; het is voor iedereen gelijk alleen de bovenste 2 zo kunnen kleine, gemiddelde en grote liefhebbers elkaar eerlijk strijd geven.

Arjan mede namens Henri bedanken wij jouw voor het open en gastvrij ontvangst en zijn wij van mening dat de trein nog wel zal door razen richting Genemuiden. Arjan van Harte gefeliciteerd.

Arjan krijgt namens Marathon Noord de felicitaties van Henri Hoeks

en Coen Brugman

Coen Brugman
Rutten

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. van Toor

M. van Ginkel

IFC Zeeland

Team Noel-Willockx

A. Engelen

Will & Falco Ebben

Fondunie 2000

Super Fondclub G.O.U.

IFC Hoogerheide

Gert Jan Beute Duivenproducten

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Johan Hamstra

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens