Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Natour Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  7-9-2012
 

Voor ons in Wilhelminaoord is Orleans zo’n 625 kilometers en mag niet meer van het NPO of wie het maar verboden heeft. Geen vluchten met de jonge duiven meer boven de 500 kilometers. Dus onze Nationale Derby (sector Noord Afdelingen 10 en 11) gaat vanuit Morlincourt wat voor mij ongeveer 426 kilometers bedraagt. Maar ook het woord Derby vind ik niet meer helemaal passend bij deze tijd, heeft u gezien wat er nog in de Derby pot zit??? Bijna niets. In vroeger jaren kon je duizenden guldens en later euro’s pakken, en nu? Verschrikkelijk, in sommige afdelingen nog geen € 200,00 meer…..

En poulen? Ja dat is ook over, sinds het EC zijn intrede deed in de duivensport. Dus het “mooie” is er wel af vind ik. Maar toch, ook wij hebben geprobeerd onze duiven in zo’n goed mogelijk stand, vorm en gezondheid te brengen voor morgen 1 september.

Het verloop van de jonge duiven op eigen hok tot nu toe.

Bij ons in de afdeling Friesland hadden we dit jaar een fantastisch vliegprogramma. Eerst vier africhtingvluchten (waarvan er èèn geen doorgang had door het weer), toen een mooi oplopend programma met drie vluchten met twee nachten mand (inc. de Derby). Waarvan èèn bij ons in Friesland niet op zaterdag maar op vrijdag is gelost door de verwachte hitte van het weekend. Ook dit was (bleek later) een gouden greep van de commissie.

Tot zaterdag 25 augustus jl. hadden we op ons hok tijdens de officiële vluchten èèn jonge duif verspeeld, en deze werd gemeld dat hij dood was. Maar op zaterdag de 25e was het dan toch ook bij ons raak (St. Quientin 390 km), we hadden 50 duiven mee, en om 19.00 uur hadden we er 41 thuis met klokafslaan. Negen (9) duiven misten dus nog.

Zondagmorgen vroeg op om de nakomers binnen te laten dacht ik zo, maar dat viel even tegen. Pas op zondagmiddag kwamen er een zestal thuis. Nu maandagochtend 27 augustus missen er dus nog drie stuks. Maar zijn het de besten? Neen, zeker niet. Van de top 30 van mijn tussenstand lijstje miste er zaterdag geen èèn duif. Dus alleen van de tweede rij, nummer 30 t/m 60 misten er 9 stuks.

Waarvan ook enkelen die ik donderdagmiddag eigenlijk al op de korrel had dat ze niet zo mooi waren(160 en 202), maar toch spelen hè. Dom, dom, nooit geen jonge duiven spelen waar je niet honderd procent achter staat. Deze twee duivinnen hadden de dag van inmanden hun tweede eitje gelegd en hadden nog wat pijn aan hun poeperd toen ik ze in het mandje deed. Gelukkig zijn ze beide wel weer thuis. De 258 kwam zondagmiddag met een kapotte poot thuis, dus ook deze is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld.

Nu na 5 vluchten met de jonge duiven hebben we nog twee met 100% prijs te weten Full House 848 en Flaming Coquette 874. Vijftien stuks hebben 80% prijs dus 4 van de 5 vluchten. En totaal hebben 35 van de 60 jonge duiven 50% of meer prijs (1:4). Vier duiven zijn tot nu toe echt slecht met 0 prijzen op 4 of 5 vluchten. Maar zijn dit nu mindere duiven? Ja op papier nu naar 5 vluchten wel natuurlijk, maar in de hand qua bouw zijn ze niet slecht, eigenlijk gewoon mooi. Ze hebben echter geen verkering en hebben dus nog geen drive om naar huis te knallen. Misschien morgen op Morlincourt.

Welke mogen blijven?

Dat is een moeilijke vraag, ik wil maximaal 30 koppels oude duiven. En na de grote selectie heb ik nog 16 koppels oude duiven over. Dus er is plek voor 14 jonge koppels van 2012. Maar ook daar hebben we weer een probleem, ik heb nog 31 koppels jonge duiven over nu, dus zouden er 17 koppels jonge duiven (34 stuks) het veld moeten ruimen... En dat is me teveel, dat laat ik niet gebeuren. Van de 16 koppels oude duiven, ga ik straks niet meer dan 10 koppels overhouden, er zullen dus ouden uitmoeten met eerste prijzen of andere mooie prestaties. Ik vind jeugd het allerbelangrijkste op de hokken, de jeugd heeft de toekomst. Dus van de 30 koppels “ouden” volgend jaar zijn er 40 duiven van 2012.

Ach, en hier en daar kan best nog een wijziging komen, men heeft me reeds gezegd dat ik gewoon meer duiven moet aanhouden, maar dat wil ik beslist niet. 60 oude vlieg duiven (zestig !!!) als je het daarmee niet kan, kun je het met 200 ook niet. Mooie toekomst jongen (als ze er na morgen nog zijn natuurlijk) vind ik o.a. de 12-855 Famke, 12-845 Free Spirit en 12-848 Full House, alle vier toppers tot nu toe en alle vier verwant aan de Triller en aan de Vechtmachine. En duiven met perfecte bouw, perfecte afstamming en die dan ook nog eens eerste prijzen winnen ppppfffff daar hou ik van.

Twee doffers heb ik de eerste weken niet gespeeld, dat waren de 841 en 842, twee nestbroers uit Dalia de 1e Nationale Asduif Eendaagse fond bij BOTB. Ik durfde het gewoon niet, zo supermooi waren ze in de hand, en dan ook nog twee doffers... Maar de 3e vlucht heb ik de 842 toch maar eens meegedaan en de 841 is nu op twee korte natourvluchtje meegeweest. Belachelijk natuurlijk om zulke duiven niet vanaf het begin te spelen. Ik ben juist altijd de persoon die zegt: spelen, iedere week in de mand, en dan zelf met twee kinderen van je nationale asduif zo voorzichtig. Maar gelukkig ook deze twee broertjes zijn er beide nog.

De stand jonge duiven met nog één vlucht te gaan is heel spannend, 1e Beute & Zn, 2e Wim van Dijk en 3e Gebroeders Homma, onaangewezen is het gestreden, hier kunnen we niet meer gepakt worden en als Full House 848 niet mist zal hij Asduif worden. De stand asduiven is op zich niet veel aan, van onze 25 liefhebbers in de club hebben zich maar twee bij de top 30 kunnen plaatsen, 17 van Beute & zn en 13 van Wim van Dijk. Niemand van de andere 23 leden heeft een jonge duif die zich er tussen kon wurmen, jammer.

Natour

Vanaf afgelopen zaterdag de 25e augustus hebben we ook weer mijn favoriete spelletje, de natour. Ik vind het prachtig om alles nogmaals te spelen. Oude duiven op nest en een paar jongen die om wat voor reden ook niet met het gewone programma mee gaan. En wat ik ook prachtig vind, al vind u het misschien gek, ik vind het prachtig om met duiven te rijden (lappen), iedere dag tijdens de natour de duiven in het mandje en naar afstanden tussen 30 en 85 kilometers. Meestal neem ik nog wat duiven van andere liefhebbers mee die niet in staat zijn om te lappen door werk o.i.d. of die van hun vrouw de auto niet mogen gebruiken voor de duiven. Ik rij toch, dus waarom zouden de anderen dan niet mee mogen. Prachtig toch. En dan mooie series draaien, schitterend.

Iedereen een fijn weekeind!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Cees van Heijst

Aad Beerendonk

Gert Jan Beute Duivenproducten

Huub Hermans

Comb. Gerritsen

Comb. Verweij-de Haan

Gertjan Knoop

Johan Hamstra

J. Doldersum & Zn

Cor Drost

Theo de Kruijk

IFC Hoogerheide

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens