Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Eerlijk, waar? Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  24-10-2012
 

Het is lekker mistig, de echte herfst is begonnnen. Gekleurde bomen, straks kale bomen, zoals het driekwart van het jaar eruit ziet. Zomer is maar kort, ook al lijkt het in je hoofd lang, realiteit is anders, zoals zovaak, als je het wil zien.

Als ik zo een beetje om mij heen lees, dan lopen de vingers over van 'eerlijkheid'. Eerlijke vluchten, eerlijke verdeling, droomland zeg maar. Maximering van het aantal duiven per concours en dat soort onbenulligheid. Want ja, bij voetbal spelen ze ook 11 tegen 11..... Voor de voetbalfans uit Abcoude-Noord, herinneren jullie de confrontatie met de koninklijke uit Madrid? Zij kunnen zich ongemoeid 500 miljoen in de schuld steken, de beste voetballers kopen en jullie ploegje tot in de grond vernederen.

Kwaliteit maakt het verschil. Heb je dat nog niet door, blijf dan lekker in leugens, hoop en geluk geloven, prima, maar verwacht op zaterdag geen wonderen, die bestaan alleen in oude sprookjesboeken. Steek je tijd en euro's liever in betaalbare kwaliteit, doe meer dan je uiterste best. Je best doen is als ademhalen, dat doet iedereen al, is niet voldoende om er bovenuit te steken. Je kan ook blijven hangen in de tijd dat je nog succesvol was en niet meegaan in de veranderingen, of gebruik maken van verbeteringen die voor handen zijn.

Eerlijk, hoe ziet zo'n vlucht eruit dan? Voor de winnaars is het altijd eerlijk, let maar op als je wint of niet vergeten bent hoe dat ook alweer voelde. Voor de rest? interpretatie en giswerk. De strijd opgeven en afgeven op een ander is gemakkelijk. Afgelopen weekend gesproken met een geweldige sprinter, wees gerust, wereldtop. Wat die er voor over heeft om zijn duiven te laten sprinten, ongelofelijk. Die informatiestroom en kennis welke mij werd opgedient zoals ik nog nooit in een duivenkrant voorbij heb zien komen. Geen schoolmeester of professor die zijn volgelingen dat heeft uitgelegd. Ze zijn zo lekker eerlijk bezig, maar vertellen ondertussen praktisch niets, hebben ze geen belang bij.

Hoeveel sportvrienden zouden afgelopen zomer met een mandje duiven op het eind van de straat hebben gestaan, één voor één lossen en dan maar hopen dat die 'kreupels' nu wel thuis komen van de vluchten. Goh ze bleven weer weg. Loze dromen verkopen.

Mijn voorstel voor eerlijk verloop van vluchten? Voor het seizoen iedereen 10 ringen inleveren. Die doen we in een grabbelton en dan mag de voorzitter geblindoekt 1:4 uit de ton halen. De eerste ring is eerst, dan twee, drie enzovoort. Uitslag maken en klaar, voor iedereen gelijk. Geen windvoordeel, geen massa, of trek, nee echt eerlijk. Je kan ook naar de Bingo gaan, draaiend rad of lootjes trekken ook leuk..... Dromers. De regels buigen zodat iedereen een 'eerlijke' kans heeft, ja doe mij nog maar een koffie. Waarom doe je eigenlijk aan een wedstrijd mee dan?

De sprintkoning die ik sprak werd overal uitgebannen, gelimiteerd, verstoten, drie keer hokcontrole, duifcontrole voor en na de race, spionnen in de bosjes, alleen maar omdat hij won, zwaar won en dat is natuurlijk niet eerlijk. Iedere seconde en cent werd geinvesteerd in verbetering. Als je vervolgens gaat winnen, ja da hoort nie. Dat is nou de eerlijkheid waar 'ze' naartoe willen? Praten ja, maar de consequenties overzien, nee laat maar? Als je wint heb je spontaan vrienden, win je veel dan wordt je verketterd en doe je gemeen. Ben je een gevallen kampioen en kun je het tempo niet meer bijbenen, dan ga je op een podium staan en vertellen hoe het moet, logisch toch?

Ik ga pleiten voor een 'fluitverbod' want we moeten om ons imago gaan denken. Een half jaar lang staan de sportbroeders iedere zaterdag te schreeuwen en fluiten in de tuin, terwijl de buren proberen te genieten van een bakje koffie. Op zaterdagen is het stress, mag niemand zich bewegen, hebben de buren last van je, realiseer je dat wel? Durven ze nog wel naar buiten die arme buren? Denk eens na waar je mee bezig bent met je gefluit en geschreeuw, alsof het helpt? Geen wonder dat je buren een hekel aan je krijgen als hun vrije zaterdag of zondag verstoort met opgefokt gerammel en ander lawaaimakend ritueel om je vleugelaars binnen te krijgen? Het zou verboden moeten worden. Als wij het niet doen, doet een ander het voor ons ;)

Een mooiere erkenning voor je schrijfelarij kun je niet krijgen als een professor Zonnebloem aan je refereert in een collumn en zichzelf gaat lopen verdedigen. Ik denk tenminste, net als de professor dat in zijn verhaaltje denkt, dat er over mij geschreven wordt, zou zomaar kunnen. In ieder geval lijkt het dat ik vandaag 'groot' genoemd, staat er echt, heb me bescheurd, in tijden niet zo gelachen, bedankt hiervoor. Struikelend over vooroordelen, zo doorzichtig. Wel fijn dat mijn site ook door dit soort zelfverhevenen wordt uitgeplozen. Als een tempelgeleerde op zoek naar een uitspraak voor eigen gerief. Het zal niet de eerste zijn die zijn inspiratie voor een volgende column hier vandaan haalt. Heel interessant is een uitspraak ergens in het einde van zijn rede. We hebben elkaar in het verleden uitgebreid gesproken, en weet best dat ik in Zutphen al grote fond speelde, maar dat past niet lekker in het verhaaltje hé? Commentaar overbodig zou ik zeggen.

Je kan jaren blijven schrijven, herhalen wat anderen al jaren schreven, niets nieuws. Het 'zuur' beschrijven heeft tot niets positiefs geleid, behalve ergernis bevestigen. Ja zo blijven twijfelende melkers wel doorspelen met duiven denk ik.... Er wordt nog steeds maar weinig toegevoegd aan de discussie, alleen maar emotie ge-uit. Lange tenen zijn gemakkelijk te raken, muizenvalletje klaarzetten, en hangen. Ik wil ook nog jaren nog met duiven spelen, met verbeteringen, niet veranderen om het veranderen, zit bijna niemand op te wachten. Met grote veranderingen en schoppen jaag je nog meer de sport uit. Zij die nog in de sport zitten willen dat het zo blijft zoals het nu is, kleine verbeteringen per jaar, meer niet. Verbeter het vervoer, zorg voor een goede lobby bij de dierenvrienden, laat aan de buitenwereld zien hoe goed wij voor onze dieren zorgen, wat duivensport kan toevoegen, kan betekenen voor een groep dierenliefhebbers. Doorbreek de negatieve spiraal eens, als je durft, wat doe jij eigenlijk voor onze sport?

Prachtig herfstweer weer, naar buiten met het spul.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Marcel van Zanden

Van Elsacker-Jepsen

IFC Hoogerheide

Super Fondclub G.O.U.

De Marathonvliegers

Nico Haesen

Comb. Gerritsen

Gertjan Knoop

Gert Jan Beute Duivenproducten

A. Engelen

Huub Hermans

Theo de Kruijk

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!