Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Buwalda vs Buwalda 2012 Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  1-11-2012
 

Hallo Dirk,

Persoonlijk vind ik het jammer dat jullie als NPO bestuurders proberen de discussie over de marathon, net als vorig jaar naar maart te willen verschuiven. Er is zoveel onrust onder de marathon mensen, waardoor ik al veelvuldig het woord 'opgeven' voorbij hoor komen. Jullie zijn bij machte om de onrust weg te nemen, basiscriteria bij het oude laten en dat verbeteren wat voor verbetering vatbaar is. Maak onderscheid tussen noord en zuid, het is er.

Zoals ik het beleef zijn er zijn twee kampen ontstaan, duidelijk zichtbaar op de NPO vergadering in maart. Ieder met een eigen belang, waarbij door belangenverstrengeling ergernis is ontstaan, door marathon als één geheel te zien.

- De zuidelijke afdelingen 1/4 (sector 1) hebben meer belang bij ochtendlossingen, en kamp noord (5/12) sector 2,3, en 4 die zich veel beter vinden in de middaglossing.

- Tussen deze kampen is een duidelijk cultuur- en belangenverschil, waar je niet onderuit kunt. Marathon beleving zuid en noord is totaal verschillend. In het zuiden hebben ze veel meer belang bij de ZLU vluchten. Zij gebruiken de NPO vluchten als training en selectie voor de uiteindelijke internationale vluchten, het hoofddoel, dat is het hoogste podium. Daarnaast hebben 'zij' de nationale klassiekers op de middaglossing, keuze zat.

- In het noorden is er amper deelname aan ZLU. In Zuid- en Noord Holland is er wel een grotere ZLU deelname, waardoor ook zij zelf ochtendlossingen (Stichting NH-ZH) origaniseren, training voor later. Toch ook het overgrote deel binnen die provincies speelt middaglossing.

- De afdelingen 7/8/9/10/11 hebben de NU vluchten als einddoel, vluchten met middaglossing. Daar is geen hoger podium haalbaar, geen internationaal programma. Daardoor het NU programma een basisbegrip geworden waar mee het noorden vereenzelvigd is. Ochtendlossing vindt de meerderheid in het noorden geen verrijking van het programma. Zij willen middaglossing zoals ze gewent zijn. Het levert discussie op over kampioenschappen en mensen die principieel niet inkorven voor een ochtendlossing, zij ervaren dit als dagfondvluchten, daar waar ze zich juist van gekeerd hebben.

- Deze Noord-Zuid discussie en onrust wordt nog eens extra gevoed met het 'lossingsbeleid' dat jullie hebben doorgedrukt, en moet je eerlijk zijn, komend vanuit de afdelingen 1,2,3,4. De NU (amendement 8,9,10,11) was er op tegen, om het verschil in beleving nog maar eens te onderstrepen. De Kiesman van 7 had geen idee waar het over ging, wordt niet gesteund door de groep die hij vertegenwoordigd blijkt achteraf. Het geheel lijkt op niet meer dan een éénmansactie van Wim Jongh, hij neemt het woord en komt met de 'onderbouwingen' door wie gevoedt weet ik niet, maar dat ze niet uit het noorden komen lijkt wel duidelijk. Ik denk dat jij zelf na St. Vincent wel helder hebt hoe de verhoudingen liggen en wiens belang gevoedt moest worden, gezien de dwangmatige behoefte aan de ochtendlossing op die klassieker (bestuurslid Wim Jongh versus lossingscoordinator Lindner)

- De marathon mensen in het Noorden hebben het als een 'overval' van het zuiden beleefd. Het zuiden bepaald wat wij in het noorden moeten gaan doen, onder het mom 'democratie' en de meeste stemmen gelden. Een gevoel van onmacht heerst in het Noorden, alsof ze de grip op het eigen spel kwijt zijn. Inmiddels zijn de fondclubs van de afdelingen 5,6,7 en 12 ook een andere mening toebedeeld en denk ik te weten dat de Afdeling Zeeland en Brabant 2000 ook terug naar de oude situatie willen.

- Het 'anti' middaglossingsbeleid, en niet weten voor welke soort wedvlucht je inkorft, zorgt voor een spanning die veel mensen niet aankunnen. Zij hebben hier hebben ze niet voor gekozen. In het zuiden hopen ze op ochtendlossing, in het noorden op middaglossing, daar ontstaat wrevel en belangenverstrengeling. Degenen die je bellen en zeggen 'poot stijf houden' zijn degenen die het hardst aan hun belangen hechten, anders waren ze wel stil. Als je naar bevestiging zoekt vindt je ze wel bij zulke mensen inderdaad, maar het zal hun een worst zijn hoe de rest of massa er over denkt.

- Zelf heb ik wel in de nacht geklokt, maar nog nooit mee gewonnen, dus mijn belang zit daar niet. Het maakt mij niet uit of ze in de nacht komen of overdag, de duiven hebben een keuze en laten zich niet door onze regels remmen. Mij gaat het om het belang van de meerderheid, boven de rivieren is dat toch het klassieke spel met middaglossing. Dat spel heeft voor een opleving gezorgd die nu hard tanende is. Willen ze in het zuiden ochtenlossing spelen, prima toch als zij daar behoefte en plezier aan beleven dan is dat juist geweldig.

- Hetzelfde geldt voor de 3 nationale concoursen. Persoonlijk sta ik achter de 1100 km vluchten, maar de mensen uit het hoge noorden die ik spreek gaan definitief afhaken. Zij brengen wel niet de massa aan start zoals in het zuiden, maar maken wel een wezenlijk deel uit van onze sector, ook zij tellen mee. Als het resulteerd in dat we minder dan 1000 duiven in de sector aan de start krijgen, dan is sector IV ten dode opgeschreven. Sector IV gaat dan op in sector III en kan het voor veel een reden zijn om de sport te verlaten. Dit wordt letterlijk verteld, geen verzinsel of emotiemaker.

De oplossing kan heel eenvoudig zijn:
- NPO organiseert en vervoert 3 nationale klassiekers met 3 weken tussenpoze;
- Terugkeer van het klassieke programma St. Vincent, Narbonne en Bergerac/Tarbes.
- St. Vincent en Narbonne zijn landelijke lossingen en Bergerac/Tarbes opgesplitst in een sector 1/& Sector 2/3/4 lossing.
- De rest van het programma vullen de fondclubs/sectoren zelf in ochtend/middaglossing;
- maximaal 2x 950-1000 km + 2x 850-900km middenafstand per sector.
- St. Vincent en Narbonne vallen onder het nationale lossingcommitee
- alle andere vluchten onder de lossingcommisie van de betreffende sector
('lossingcommisies' zelf samen te stellen door de betrokken afdelingen.)
- Voor nationale kampioenschappen tellen 5 van de 7 vluchten, onafhankelijk of het ochtend-middaglossingen zijn, het zijn marathonvluchten.

Op deze manier worden de programma's naar cultuur en belang ingevuld, evenzo het lossingsbeleid. Hiermee verdwijnt de hele angel uit de discussie, ligt de verantwoordelijkheid weer bij de fondliefhebbers en keert de rust terug in de sport, dat lijkt mij een doel.

Succes,
Sjaak

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Familie Huizer

Team Noel-Willockx

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Dick-Jan & Stephan Göbel

Super Fondclub G.O.U.

M. van Ginkel

De Marathonvliegers

Hans de Ruig

J. Doldersum & Zn

Combinatie Bruggeman

A. Engelen

Gert Jan Beute Duivenproducten

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens