Dat kleine hokken anno 2012 nog steeds tegen de massa-inkorvers op kunnen boksen bewees de oom-neefcombinatie Will & Falco Ebben afgelopen zaterdag. Voor de zesde maal in hun duivensportcarrière wonnen ze een NPO-vlucht. Het begon in 2004 met hun bekende NL03-2083516 ‘Roosje’, winnares van 6 x 1e in groot verband. ‘Famke’, een telg uit dezelfde familie, deed het in 2012.
We hebben de overwinningen voor u op een rij gezet:
1e en 2e NPO La Ferte Bernard tegen 5.503 duiven (2004) 1e NPO Freiburg tegen 3.790 duiven (2007) 1e en 2e NPO Morlincourt tegen 16.971 duiven (2008) 1e NPO Châteaudun tegen 9.959 duiven (2009) 1e Nationaal Blois (Afdeling 8) tegen 7.917 duiven (2009) 1e NPO Blois tegen 3.939 duiven (2012)
De winnares is een dochter van NL07-5707949 ‘Canon’ (Schaerlaeckens x Klak-Van Beek), welke twee keer in top-50 eindigde bij de (Inter)nationale duifkampioenen op de eendaagse fond en een halfbroer is van NL07-1513702 ‘Conan’ (1e NPO Châteaudun 9.959 duiven). De moeder van ‘Famke’ is NL05-1070138 ‘Aliyah’ (Klak-Janssen, Koenders), winnares 4 x 1e en halfzus van 1e NPO Freiburg 3.790 duiven. De vader van ‘Aliyah’ is dan weer een halfbroer van ‘Roosje’ met 1e NPO La Ferte Bernard 5.503 duiven.
Voor de stamboom van de winnares klik hier.
De duiven van Will en Ebben zijn gehuisvest op een hok van 6 meter. In dit hok zitten alle vliegduiven; jong en oud. Er wordt gespeeld met zo’n 20 jonge duiven en 12 koppels oude duiven op totaal weduwschap. Anno 2012 waarin in Nederland tientallen hokken met meer dan 100 of 200 duiven de strijd aan gaan is dat wel heel erg weinig.
De verzorging is simpel: grit (!), een goede gevarieerde voeding, regelmatig oliën met mineralen of conditiepoeder over het voer en soms wat Blitzform in het drinkwater. In het weekend krijgen de duiven ‘allerhande’ bak met eivoer, vitalith, havermout, mineralen, piksteen, snoepzaad enzovoorts en that’s it. De duiven moeten het doen en betere prestaties probeert de Leeuwense combinatie door selectie te verkrijgen. Van oude duiven die 8 keer prijsvliegen van 10 keer zetten en geen prijs 1:100 kunnen vliegen wordt afscheid genomen, duiven die echter meerdere malen 1:100 vliegen maar ook zo nu en dan eens missen zijn wél interessant. Met zulke duiven kun je winnen.
Training is een vereiste voor goede prestaties. De duiven moeten hard vliegen en minimaal een uur. Met duiven die alleen rondom het huis ‘zeilen’ worden weinig kopprijzen gewonnen. Bij de Ebbens trainen de duiven met een vlag, niet dat ze zonder vlag niet vliegen, maar de duiven wordt van jongsaf aangeleerd dat wanneer de vlag wappert er gevlogen moet worden. Ze weten ze wat er van hen wordt verwacht, als de vlag wordt gestreken moeten ze naar binnen. Op het dak zitten is namelijk ook gedrag dat niet gewenst is, al is het alleen maar om geen problemen te krijgen met de buurt.
Medicatie wordt enkel verstrekt wanneer een dierenarts een ziekte constateert. Bij de oude duiven was dat voor het laatst in maart 2009, jonge duiven mankeren makkelijker iets. Preventieve kuurtjes zijn bij Will en Falco al jaren uit den boze. Sinds ze niet meer worden verstrekt, mankeren de duiven nog maar zelden iets. Enkel coli is een jaarlijks terugkerend verschijnsel bij de jonge duiven, maar echt een probleem is dat niet, ook omdat het vaak ruimschoots voor het seizoen uitbreekt. Ook voor coli worden al een paar jaar geen medicijnen meer gegeven. Even een dag geen voer en daarna heel licht voeren... en binnen een dag of zeven is het meestal weer over en hebben de duiven zelf weerstand opgebouwd. Weerstand opbouwen, dat is belangrijk, vertrouwen in het immuunsysteem van de duif en niet te pas en te onpas grijpen naar medicijnen waar de kolonie alsmaar zwakker van wordt.
De winnares van Blois zal gewoon weer gespeeld gaan worden. Ze liet al eerder zien dat ze aan de kop kan vliegen, het koplviegen zit ook in haar bloed... Met een beetje geluk zorgt ze nog eens voor een stunt. |