Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Golden Retrievers Open printvriendelijke pagina
17-12-2012
 

Echte herfst, alle groen verdwijnt om plaats te maken voor bruin en geel. Hokken zitten praktisch vol gladde halzen, voorzichtig beginnen ze weer wat rondjes te doen. Kleine ploegjes naar buiten, behalve dan als de jaarlingen eruit gaan. Voor hun is het overwennen geblazen. Er is geen speciale motivatie, geen koppelarij , geen bakken of nesten. Ze gaan er ’s morgens uit, moeten zich maar redden overdag en dan het hok opzoeken waar ze gevoerd worden. Eerst een week binnen laten zitten met uitwenners voor het hok zodat ze kunnen settelen in hun nieuwe omgeving. Een paar keer baden in het hok geeft vertrouwen denk ik te hebben gemerkt. Jaarlingen zitten nog als ploeg bij elkaar in de nieuwe omgeving.
 
De ouden zitten al weer lang op weduwschap, zoals ze het grootste deel van het jaar zitten, kwestie van vertrouwt maken met het systeem. Bij de straks 2-jaarsen is de mest dunner dan bij de overjaarse, meer gesettelde weduwnaars. Onderstreept voor mij nog eens de impact van het systeem. Idee is om de doffers langer en op latere leeftijd te laten pieken. Doffers op jonge leeftijd dom houden en gewoon naar huis laten komen. Ik denk te hebben geleerd dat jaarse fonddoffers die jong pieken op latere leeftijd, meestal niet meer tot de bodem gaan voor de koppositie. Als daardoor iedere paar jaar een topdoffer opduikt dan gaat het prima. Heeft mij in een paar jaar drie top doffers in de vererving opgeleverd, veel meer absolute toppers kweek je toch niet. Duivinnen maken het mooie weer, wat de doffers doen is extra in mijn systeem. Voor de vererving heb je minder topdoffers dan topduivinnen nodig. Open deur en een eenvoudige rekensom hierbij is dat duivinnen maar een setje eieren per keer kunnen leggen, doffers kun je duivinnen blijven geven, tot een bepaalde hoogte.
 
Nog met mijn Haspengouwse maat en Coupé de Wallonie winnaar Kurt (Haesen) gesproken over eventueel 'hengstenkweek' en mijn gedachte daarover. Volgens mij is het rendement te laag, doorbreek je de natuurregels niet met dat systeem. Ik heb indertijd bij Seegmuller de 'Kleine Didi' van in handen gehad. Daar werd in één jaar 90 jongen uit getrokken. Waar zijn ze nu? Waar zijn al die kinderen en kleinkinderen met  nationale overwinningen, nationale asduiven? We kwamen welgeteld tot één absolute topper, en die kwam volgens mij niet via Duitsland. Ik schrijf met opzet over kinderen en kleinkinderen omdat de invloed van de superduif in alle opvolgende generaties nog voor maximaal een achste deel invloed op het eindresultaat heeft, volgens mij een verwaterde invloed.
 
Natuurlijk is één voorbeeld geen sinecure. Alleen ik denk hetzelfde resultaat gezien te hebben met de absolute toppers in Zutphen, waar zijn die afstammelingen allemaal gebleven? Vrijwel allemaal vervangen door nog betere soorten. Bij de grote Duitse vleesmagnaat die het praktisch had uitgevonden, hetzelfde en noem ze allemaal maar op. Bij de kunstenaar uit Niel deden de kunstmatig geïnsemineerde 'artificials' het geweldig, maar dat is dan ook de enige met dat systeem en inmiddels weer verleden tijd. Allemaal verwaterd in de tijd. Kleinere kolonies die de 'sleutel naar succes' wel vonden en 'de kunstenaars' voorbij streefden. Zonder onnatuurlijk menselijk gedram naar 'haastige glorie'. Misschien kan het ooit met genetische manipulatie en toch denk ik dat we het natuurlijke 'veiligheidssysteem' nog niet kunnen doorbreken. Maar goed ook. Er zijn geen economische belangen bij duivensport dus zal er geen concern zijn die in onderzoek daarnaar zal investeren. Overdadige inteelt leidt tot onvruchtbaarheid heb ik mogen zien gebeuren, daar zit het ook niet. Nog een keer, gelukkig maar, dan zou tijd en geld de enige bepalende factoren zijn.
 
De zoektocht naar de heilige graal gaat door. Iedere zoveel jaar vindt iemand de ‘sleutel’ naar een superieure koppeling. Een koppel welke roedelsgewijs toppers op de wereld zet in de eerste twee generaties. Hij die de goudader vindt zit goed. Daar gaan we dan met zijn allen ook zoeken. De slimme handelaren promoten de ader en zo ontstaan moderassen. Daarna komen de ‘golden retrievers’  massaal op de markt. Zij die tweede en derde generatie kopen, vermeerderen tot het soort zover verwaterd is. De goudzoekers zijn dan allang weer aan het delven naar nieuwe aders. Zorg dat je de goudzoeker voor blijft, of zelf sleutelmaker wordt. Je kunt de voortgang of het bestaan van de evolutie ontkennen. Waarom haal je dan niet gewoon duiven bij de middelmatige buurman met zijn nog middelmatigere duiven? Blijf lekker 'hopen' op geluk.
 
Owja één dingetje nog. Ik ben het ook wel een keer eens met de predikant. Wat vindt je nou van bonnen voor de financiering van een ‘gezellige duivenmiddag’? Dus het komt er op neer,  ik moet een jonge duif  en een paar ‘weekend’ uren inleveren om sportgenoten netjes te kunnen ontvangen. Van de opbrengst mogen dan een stel, voor mij, vreemde sportgenoten en hun bloemetjes jurken een dagje gratis zuipen en vreten? Gebruik de opbrengst liever voor de aankoop van ec-systemen,  chipringen voor jeugdleden of minder bedeelden, mogelijk blijven ze dan doorgaan of stappen in de sport.  Dan ben je aan het opbouwen toch?

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Theo de Kruijk

Combinatie Bruggeman

Hans de Ruig

Team Noel-Willockx

Familie Huizer

J. Doldersum & Zn

Cor Drost

Super Fondclub G.O.U.

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Combinatie Lokhorst

De Marathonvliegers

Nico Haesen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!