Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Duiven emoties (deel 2) Open printvriendelijke pagina
Rob van Hove  27-12-2012
 

Kerst 2012 zal waarschijnlijk als een van de aller warmste in de meteorologische boekjes worden opgetekend. Sommige hebben nu al aangepikte eieren, weer een ander heeft ergens op een site geschreven, dat hij al zijn eerste jongkies heeft. Bij mij in de vereniging wilde een liefhebber zekerheid over zijn ringen voor op 1 januari etc. En ik zelf zag vanochtend dat het vandaag zal gaan gebeuren: het 1ste ei zal worden gelegd. Door een bijzonder humeurige jonge dame. Die al dagen tegen dit legmoment zat aan te hikken. En maar knorren als ik haar moed wilde inspreken. Dus heb ik haar maar met rust gelaten. Maar heden deze ochtend was ze een stuk beter geluimd, want het gaat vandaag gebeuren.. En zo zie je maar, een duif met emotie is soms met als een mens. Want als ik pijn ergens voel dan ben ik ook niet zo goed te pruimen. Maar wie wel met pijn?

Ik heb zo rond Kerst dus mijn eerste koppels op eieren zitten. Maar het doet me toch wel iets van binnen. Om op 25 en 26 december mijn eigen wit gebeitste hok van 5 meter binnen te stappen en daar een vredige stemming aan te treffen. Misschien is het hebben van eieren op Kerst wel een mooi teken van vernieuwing, want niemand kan weten wat er over enkele weken uit de eieren komt pikken. Behalve dan dat het een klein donzig en geel duifje zal zijn. Maar of het een doffertje of duivinnetje zal worden, dat kunnen we niet aan de eischaal aflezen. En het allerbelangrijkste kunnen we al helemaal niet waarnemen: de geschiktheid om deel te nemen aan de wedvluchten. Is het een wedstrijdduif of een voedsterduif?

Wat ik wel meen af te kunnen lezen aan een ei is de gezondheid ervan. En ik zie graag dat beide ouders broedvast zijn d.w.z. ik wil niet dat ze hun eieren onbeheerd achterlaten. Dit is voor mij persoonlijk een teken van angst voor mij als hun baas. Ook al zullen ze mij eerder als een flink uit de kluiten gewassen doffer herkennen, dan hun baasje. Maar ik wil niet dat mijn eigen duiven bang voor me hoeven zijn. Kijk, in mijn visie zijn duiven voor de volle 100 procent emotiewezentjes. En het mag in mijn ogen niet zo zijn dat ik hun schoenendoos vol emoties steeds omver schop met mijn schoenmaat 46. En laat ik eerlijk zijn, wie vroeger aan mijn kinderen kwam, die kon ook maar beter een straatje omgaan. Ik was als vader een leeuw, die altijd aan het waken was over zijn 2 meiden. En zo wil ik het ook graag zien bij mijn duiven en hun geeldonzige kroost. Ofwel, een duif die niet goed is voor zijn eigen nakomelingen, zal door mij worden gecorrigeerd. Hoe..? Door mijn afkeurende blikken, door dat ik de duif zachtjes moed inspreek en door zijn broedhok af te schermen met papier of plaatje triplex. Zo communiceer ik met mijn dissidenten. En meestal hebben ze het snel door wat ik van ze wil. En dan doen ze dit ook meestal braafjes. Nee, je hoeft geen Cesar Milan of Gaus te zijn om met dieren een 1 op 1 relatie aan te gaan. Deze 2 hondenfluisteraars volgen hun innerlijke stem; hun gevoel voor honden. En wij melkers kunnen onze innerlijke stem inzetten om een normale band met onze duiven te hebben. Het is allemaal niet zo hocus pocus gedoe. Het is het kennen en waarderen van je eigen innerlijke emoties en die als ware op je duiven afstemmen. Dus praat tegen en met je duiven alsof het je hond of poes in huis is. Ongeveer op dezelfde manier als dat wij vaders en moeders tegen onze baby’s praten en babbelen. Maar dan een beetje minder omfloerst. Iedereen zingt zijn eigen liedjes, moet je maar denken. Het belangrijkste is dat je je eigen emoties goed leert beheersen en die van je duiven steeds beter leert herkennen en beantwoorden. Daar gaat het voor een heel groot gedeelte om in mijn manier van duiven houden.
Rob van Hove, Nieuw Scheemda (december)
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebroeders Homma

Comb. Gerritsen

Marcel van Zanden

Gert Jan Beute Duivenproducten

Dick-Jan & Stephan Göbel

Team Noel-Willockx

Gertjan Knoop

Fondunie 2000

De Marathonvliegers

Van Elsacker-Jepsen

Cor Drost

Theo de Kruijk

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens